Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα Ιταλικά: Μελιτζάνες με σοκολάτα

της Μαρίνας Μαυρομάτη Μαγειρικές ιστορίες

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Μελιτζάνες με σοκολάτα; Το πιθανότερο είναι ότι όταν το ακούσουν κάποιοι ίσως σκεφτούν ότι είναι δημιούργημα κάποιου σύγχρονου σεφ, που αρέσκεται σε περίεργους συνδυασμούς υλικών. Και όμως, η ιστορία της συνταγής χάνεται στα βάθη του χρόνου. Πιθανολογείται ότι πρωτοδημιουργήθηκε στο μοναστήρι των φραγκισκανών του Τραμόντι.  Φαίνεται ότι οι μοναχοί είχαν ιδιαίτερα γκουρμέ γούστα, αφού συνήθιζαν να συνδυάζουν τις τηγανητές μελιτζάνες με μία γλυκιά λικερώδη σάλτσα.

Κάποια στιγμή, η συνταγή πέρασε από τους τοίχους του μοναστηριού και διαδόθηκε στην γύρω περιοχή, όπου υπέστη διάφορες αλλαγές, μέχρι ότου καθιερώθηκε τελικά η σοκολατένια σάλτσα. Ενας δεύτερος θρύλος, σχετικά με την δημιουργία της συνταγής, αναφέρει πως οι Σαρακηνοί, οι οποίοι είχαν τα ορμητήρια τους στην περιοχή μεταξύ 8ου και 9ου αιώνα, συνήθιζαν να φτιάχνουν γλυκό με μελιτζάνες. Η διάδοση όμως της συνταγής, οφείλεται στις μοναχές της Santa Maria della Misericordia του Σορέντο, γνωστές για τα ωραία γλυκά, που έφτιαχναν στο μοναστήρι τους, και κάποια από τα οποία πέρασαν στην γαστρονομική παράδοση της περιοχής.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, κοινός παρονομαστής όμως είναι ο ασυνήθιστος συνδυασμός των υλικών : η γλυκιά σάρκα της μελιτζάνας δένει υπέροχα με την σοκολάτα αλλά και τα αμαρέτι ή τα καντίτι (ζαχαρωμένα φρούτα). Πολλοί θα σταθούν σκεπτικοί μπροστά σε αυτό το γλυκό, είναι σίγουρο όμως ότι με την πρώτη μπουκιά θα αλλάξουν γνώμη!

Τις μελιτζάνες με σοκολάτα θα τις συναντήσετε και σήμερα σε διάφορα χωριά και κωμοπόλεις της ακτογραμμής του Αμάλφι αλλά και της ευρύτερης περιοχή του Σορέντο. Επίκεντρο όλων είναι σίγουρα η Μαϊόρι, όπου όπως λένε και οι ντόπιοι «a' mulignan ca' ciucculat sul a Maiur ‘a sann fa!», δηλαδή, «τις μελιτζάνες με σοκολάτα, μόνο στη Μαϊόρι ξέρουν να τις φτιάχνουν!». Αν και η δημιουργία της συνταγής δεν συνδέεται άμεσα με την Μαϊόρι, παρ' όλα αυτά η κωμόπολη σχετίστηκε με αυτήν, καθώς είναι το γλυκό που φτιάχνουν παραδοσιακά τον Δεκαπενταύγουστο, προς τιμήν της πολιούχου Παναγίας. Επίσης κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου, λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ μελιτζάνας, με πρωταγωνιστές βέβαια την παρμιτζάνα στην αλμυρή και στην γλυκιά της παραλλαγή.

(Πληροφορίες: turismosalerno.it, amalficoast.it, costieraamalfitana.com, Wikipedia)

Δεν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνουμε αυτή την συνταγή στο laboratorio. Την είχαμε ξανακάνει πριν από αρκετά χρόνια, τότε μας είχε εκπλήξει και πάλι ευχάριστα. Επανερχόμαστε σήμερα, για να δοκιμάσουμε μία παραλλαγή με λίγο διαφορετικά υλικά. Αυτήν τη φορά χρησιμοποίησα λευκές μελιτζάνες, που ήταν ιδιαίτερα γλυκές και ευτυχώς χωρίς σπόρια. Επίσης στην σοκολατένια σάλτσα πρόσθεσα ρικότα, ένα παραδοσιακό συστατικό πολλών γλυκών της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Νάπολη.

Αν θέλετε να κάνετε το γλυκό πιο ελαφρύ, μπορείτε τις μελιτζάνες να τις ψήσετε στον φούρνο.

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Μελιτζάνες με σοκολάτα

Δόση: για 8 άτομα

Βαθμός δυσκολίας συνταγής: μέτρια δύσκολη

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες μετρίου μεγέθους (800 γρ περίπου),
  • πυρηνέλαιο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 200 γρ κουβερτούρα 50% κακάο
  • 100 γρ αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη  
  • 2 αυγά
  • 200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300 γρ ρικότα           
  • 100 γρ μπισκοτάκια αμαρέτι
  • 30 γρ καντίτι (κόντιτα) διάφορα
  • 1 κ.τ.σ. σταφίδες σουλτανίνες 
  • 20 ml Marsala (γλυκό κρασί από τη Σικελία με ελαφριά καραμελένια και φρουτένια γεύση)
  • 1/2 κ.τ.καφέ κανέλα
  • 1 ακέρωτο λεμόνι, ξύσμα

Για το σερβίρισμα

  • αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • μπισκοτάκια αμαρέτι
  • καντίτι (ζαχαρωμένα φρούτα)

Προετοιμασία

Αφαιρέστε την φλούδα από τις μελιτζάνες, κόψτε τες σε φέτες και τηγανίστε τες. Τοποθετήστε τες σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.

Ετοιμάστε την κρέμα.

Μουλιάστε τις σταφίδες στο κρασί.

Λιώστε την σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπαίν μαρί. Αφήστε την να κρυώσει.

Τρίψτε την αμυγδαλόψυχα και τα αμαρέτι στο μούλτι.

Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αναμείξτε.

Πάρτε ένα ταψάκι πυρέξ και στρώστε μια σειρά μελιτζάνες. Σκεπάστε με την κρέμα. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.

Ψήστε το γλυκό σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά.

Βγάλτε το γλυκό από τον φούρνο, αφήστε το να κρυώσει και στολίστε το με τα αμαρέτι, τα αμύγδαλα και τα καντίτι.

Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρετε.

*Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'