Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κοκκινιστά ρεβίθια με μελιτζάνες στον φούρνο

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςμελιτζάνες, ρεβίθια

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Τα ρεβίθια μου αρέσουν, αλλά «το πολύ το Κύριε Ελέησον το βαριέται κι ο παπάς!».

Βρέθηκα λοιπόν στην κατάσταση να θέλω να μαγειρέψω ρεβίθια, αλλά να μην θέλω τα γνωστά μονοφυσιτικά πιάτα, δηλαδή εκείνα στα οποία η κυρίαρχη παρουσία των ρεβιθιών απορροφάει τα πάντα όλα άλλα.

Οι ολόφρεσκες φλάσκες που αναπαύονταν στο ερμάριο της κουζίνας μου έλυσαν το πρόβλημα. Μαζί με τις ολόφρεσκες ντομάτες αποτελούν τα κύρια υλικά για το πεντανόστιμο αυτό πιάτο.

Βράζω τα ρεβίθια για τρεις περίπου ώρες και σουρώνω καλά. Σε ένα ταψί φούρνου βάζω ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και τα μαραίνω στο γκριλ. Προσθέτω τις μελιτζάνες κομμένες όπως σας αρέσουν, τα ρεβίθια, αλάτι πιπέρι, μία καυτερή κόκκινη τσίλι πιπεριά, και σάλτσα ντομάτα (περασμένη από το μπλέντερ, και βρασμένη να φύγουν τα πολλά ζουμιά).

Ψήνω στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά (ο χρόνος συναρτάται με την υγρασία που έχει η σάλτσα). Στο μεσοδιάστημα ανακατεύω τακτικά για να ενδυθούν όλα τα ρεβίθια με τις άλλες ουσίες.

Αφήνω να κρυώσουν και σερβίρω με φρέσκο ψιλοκομμένο κολίανδρο και ένα καταπληκτικό σαλάμι, την Sopressa Vicentina, που ήρθε πεσκέσι από την Ιταλία. Οποιοδήποτε νόστιμο σαλαμάκι, όμως κάνει και αποτελεί μια ιδανική συνοδεία στο πιάτο.

*Υπαγόρευσε ο Αρχιμανδρίτης Ευτυχής, στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Χαλκηδόνα, το 451 μ.Χ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'