Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φτιάχνουμε πάστα με φιστίκια Αιγίνης

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςφιιστίκια Αιγήνης, φιστίκια, πάστα από φιστίκαι Αιγίνης, εύκολο γλυκό, εύκολο, επιδόρπιο με φιστίκια

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Η φιστικόπαστα, είναι δυστυχώς δυσεύρετη, αλλα μπορούμε να την παρασκευάσουμε πολύ εύκολα. Το βασικό συστατικό της είναι φυσικά τα φιστίκια Αιγίνης, ή «σανφιστίκια», όπως τα έλεγε η γιαγιά Ανδρομάχη.

Για να πάρουμε μια φιστικόπαστα αρωματική, εύγευστη και με ωραίο ζωηρό πράσινο χρώμα, το βασικό είναι να διαλέξουμε φιστίκια αρίστης ποιότητας. Τα καλύτερα είναι τα φιστίκια νέας εσοδείας που η ψίχα τους έχει ζωηρό πράσινο χρώμα.

Στην Ιταλία υπάρχει επίσης μια εξαιρετική ποικιλία φιστικιών, τα οποία είναι καταπράσινα και πεντανόστιμα, τα λεγόμενα φιστίκια του Μπρόντε (κοινότητα της Σικελίας).

Την φιστικόπαστα, συνήθως, την αρωματίζουν με πικραμύγδαλα, αλλά προτίμησα να αφήσω το φυσικό της άρωμα.

Φιστικόπαστα

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Υλικά

  • 200 γρ φιστίκια Αιγίνης ξεφλουδισμένα,
  • 50 γρ αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη (ξεφλούδισμενη),
  • 100 γρ κρυσταλλική ζάχαρη,
  • 2 κ.τ.σ. ουδέτερο σπορέλαιο

Προετοιμασία 

Τονίζω ξανά οτι τα φιστίκια πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας και όσο πιο έντονα πράσινο είναι το χρώμα τους, τόσο πιο ωραίο χρώμα θα έχει και η φιστικόπαστα.

Πρώτα απ' όλα πρέπει να αφαιρέσετε την φλούδα απο την φυστικόψυχα. Βάλτε σε μια κατσαρόλα νερό και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, σβύστε το μάτι και ρίξτε μέσα τα φυστίκια. Αφήστε τα 3-5 λεπτά να ζεματιστούν και σουρώστε τα. Πρίν κρυώσουν εντελώς, αφαιρέστε την εξωτερική τους φλούδα.

Βάλτε την καθαρισμένη φιστικόψυχα σε ενα ταψάκι και βάλτε την στον φούρνο, στους 150°C, στον άερα. Αφήστε τα για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να στεγνώσουν, αλλα προσέξτε να μην ψηθούν.

Αν πρέπει να ξεφλουδίσετε και τα αμύγδαλα, ακολουθήστε την ίδια μέθοδο.

Βάλτε την φιστικόψυχα και την αμυγδαλόψυχα στο μούλτι, προσθέστε και την ζάχαρη και τρίψτε το μίγμα όσο πιο ψιλό γίνεται. Προσθέστε σταδιακά και το λάδι (χρησιμοποίησα ηλιέλαιο), ώστε να πάρετε μια πάστα (δεν θα έχει πολλή συνοχή).

Η φιστικόπαστα διατηρείται στο ψυγείο, για εναν μήνα περίπου.

*Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'