Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μακαρονάδα με μελιτζάνες, κάπαρη και βασιλικό: μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςζυμαρικά, μακαρονάδα, υγιεινή διατροφή, ισορροπημένη συνταγή με ζυμαρικά, καλοκαιρινές συνταγές, καλοκαίρι, αρωματική μακαρονάδα, γρήγορο, εύκολο

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Είναι μια από τις καλύτερές μου μακαρονάδες. Το λέω και το εννοώ. Τόσες αντιθέσεις σε ένα πιάτο με τα υλικά να είναι ξεκάθαρα και ευδιάκριτα ανάμεσα στα σχεδόν «τραγανά» μακαρόνια -αφού μου αρέσουν al dente όσο δεν πάει- δεν βρίσκεις.

Προτείνω, αν βρείτε, να χρησιμοποιήσετε λευκές φλάσκες μελιτζάνες γιατί η φήμη, που έχουν ότι είναι πιο γλυκιές από τις κοινές, επιβεβαιώνεται.

Στη μελιτζάνα και στη μπάμια απεχθάνομαι τα σπόρια, σε σημείο που αν τα συναντήσω, σταματάω να τρώω. Η χαρά μου, λοιπόν, ήταν τεράστια όταν τεμάχισα τις μικροσκοπικές αυτές μελιτζάνες και διαπίστωσα πως δεν έχουν ούτε ένα σποράκι.

Η γλύκα τους όταν τηγανίστηκαν δεν περιγράφεται. Και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αλμυρή και πικάντικη κάπαρη.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Ο βασιλικός –άρχοντας καλοκαιρινός- ολοζώντανος μέσα στο πιάτο, δίνει το άρωμα και την απαράμιλλη γεύση του. Λίγα υλικά αλλά εξαιρετικά δεμένα μεταξύ τους φτιάχνουν ένα εξαιρετικό πιάτο ζυμαρικών. Αν θέλετε πασπαλίζετε προαιρετικά με τριμμένο κεφαλοτύρι, αλλιώς λίγο φρεσκοτριμμένο κεφαλοτύρι αρκεί.

Μακαρονάδα με μελιτζάνες, κάπαρη και βασιλικό 

Υλικά

  • 300 γρ σπαγγέτι
  • 75 γρ ελαιόλαδο + 2 κουταλιές σούπας επιπλέον
  • 450 γρ λευκές μελιτζάνες φλάσκες (3 μικρές μελιτζάνες)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.τ.σ κάπαρη ξεπλυμένη από την άλμη της
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κεφαλοτύρι πρόβειο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Μέθοδος

Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε τα κοτσάνια τους.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Τις ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια και τις αλατίζουμε ελαφρά.

Ζεσταίνουμε τα 75 γραμμάρια ελαιόλαδου σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ανακατεύοντάς τις κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ροδοκόκκινο χρώμα.

Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις ξαναχρειαστούμε.

Έχουμε βάλει εν το μεταξύ τα μακαρόνια να βράσουν όπως λέει η συσκευασία.

Στο ίδιο τηγάνι που τηγανίσαμε τις μελιτζάνες ζεσταίνουμε τώρα 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μόλις αυτό κάψει ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο σκόρδο και το φέρνουμε 2-3 φορές γύρω με τη σπάτουλά μας, έτσι ώστε να βγάλει τα αρώματά του αλλά προσέχουμε να μην καεί και πικρίσει.

Μόλις σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο προσθέτουμε την κάπαρη που την έχουμε ξεπλύνει από την άλμη της και ρίχνουμε στο τηγάνι επίσης τα βρασμένα μακαρόνια, τα κυβάκια μελιτζάνας και τα φύλλα του βασιλικού. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά να μπερδευτούν τα υλικά μεταξύ τους. Δοκιμάζουμε το φαγητό στο αλάτι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε.

Σερβίρουμε κατευθείαν τη μακαρονάδα στα πιάτα και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες