Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Kρέπες με κοτόπουλο και μανιτάρια

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκρέπες, αλμυρές κρέπες, κρέπες στο φούρνο, κρέπες με κοτόπουλο, κρέπες με μανιτάρια, κρέπες με κοτόπουλο και μανιτάρια, μεζές

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Οι περισσότερες φίλες μου γυμνάζονται συστηματικά εδώ και χρόνια. Εγώ από την άλλη, έχω να σηκώσω το χέρι από το Λύκειο όπου το τέντωνα μόνο για να πιάσω τα πατατάκια στο πάνω μέρος του ντουλαπιού. Και παρόλο που ακόμα και τις σκάλες αποφεύγω όταν μπορώ, το παράπονο το έχω στο στόμα. Πάχυνα, έχω πλαδαρέψει, έχω σκουριάσει, έχω, έχω, έχω...

Στις προτροπές να ξεκουνηθώ επιτέλους απαντούσα σαρκαστικά ότι είμαι της «τάβλας» ή ότι δεν είμαι αθλητική γκόμενα εγώ, και άλλα τέτοια χαζά με τα οποία γελούσα μόνη μου (τύπου «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»).

Έρχεται όμως η εποχή που σε οδηγεί πλέον το σώμα και όχι το μυαλό. Και πάλι καλά δηλαδή, γιατί τέτοιο που είναι τι να το κάνεις;

Ως γνήσια Ελληνίδα με τοπικό πάχος και σωματότυπο αχλαδιού, ώριμου, τσουπωτού, ζουμερού και φυσική κατάσταση κλινικά νεκρής,  φτάνει κάποτε η στιγμή που λες στοπ! Γιατί το αχλάδι το βλέπεις να γίνεται καρπούζι, ο μεταβολισμός σου έχει πέσει σε χειμέρια νάρκη και συνειδητοποιείς ότι δεν αρκεί να νιώθεις νέος αλλά πρέπει να φαίνεσαι κιόλας.

Κάπου εκεί είναι που τον τελευταίο χρόνο μου μπήκαν τα διαόλια. Ρε μήπως να...; Βρε λες να το δοκιμάσω; Μπας και δω αλλαγή; Γιατί οι άλλοι να μπορούν κι εγώ όχι...; Κι άλλα τέτοια εσωτερικά ερωτήματα που όμως έμεναν μόνο ερωτήματα. Προέβαλα ταυτόχρονα στον εαυτό μου και το κομμάτι του οικονομικού, που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει στο «ντούκου» και όλα καλά. Κοιμόμουν ήσυχη με τη συνείδησή μου, καθαρή, ξάστερη και οκνηρή.

Η λύση δόθηκε από τον από μηχανής θεό, όπως γίνεται σε όλα τα παραμύθια των βιβλίων αλλά ορισμένες φορές και  της ζωής. Αρχές Ιανουαρίου άνοιξε γυμναστήριο απέναντι από το σπίτι μου και όλα αυτά τα φιλοσοφήματα περί Μωάμεθ και βουνού πήραν σάρκα και οστά. Όταν λέω απέναντι, εξηγώ ότι πετάγομαι, κάνω δύο σετ βαράκια και επιστρέφω να ανακατέψω τις φακές, που βράζουν.

Ήμουν λοιπόν η πρώτη γειτόνισσα που γράφτηκε και είπα μέσα μου:  «Άντε κι ο (από μηχανής) θεός βοηθός»!

Το πήρα απόφαση και ξεπέρασα τον σκόπελο των πρώτων εβδομάδων που στηριζόμουν στη μπανιέρα για να καθίσω στη λεκάνη παραδίπλα, που ήμουν πιασμένη από την κορυφή ως τα βαμμένα κόκκινα νύχια μου και που όταν γύριζα από την προπόνηση  προσπαθούσα να κεντράρω γύρω στο δίλεπτο την κλειδαρότρυπα για να βάλω το κλειδί στην εξώπορτα. Δεν θα μιλήσω για το ό,τι απέφευγα να γελάσω για να μην τρανταχτούν οι κοιλιακοί μου, ή για το πρωί που ξυπνούσα και κατρακυλούσα από το κρεβάτι στο πάτωμα γιατί δεν μπορούσα να λυγίσω κανένα μέρος του σώματός μου από το ολοκληρωτικό, καθολικό  πιάσιμο.

Θα μιλήσω για τον δεύτερο μήνα! Το μήνα μετά την προσαρμογή, όταν η ψυχολογία μου ανέβηκε κατακόρυφα, χάθηκαν πέντε ολόκληρα κιλά μιας και ο μεταβολισμός μου ξύπνησε και συστηθήκαμε επιτέλους, και για το ότι νιώθω άλλος άνθρωπος στο νου αλλά και στο σώμα μου! Για το ότι περιμένω πώς και πώς την ώρα που θα πάω γυμναστήριο και επιτέλους περιμένω με χαρά πάλι το καλοκαίρι για να ξεκινήσω και κολύμπι και να γίνω τελικά αυτό που κάποτε κορόιδευα, η λίιιιιγο αθλητική γκόμενα!

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Θα αναρωτηθείτε τώρα που και πώς κολλάνε οι κρέπες με κοτόπουλο και μανιτάρια και κρέμα γάλακτος και και και... με τη δίαιτα. Κολλάνε: τις τρως αφού έχεις αδυνατίσει ή την ελεύθερη μέρα σου αν είσαι σε διατροφή. Μίλησα

Κρέπες με κοτόπουλο και μανιτάρια

Υλικά

  • 16 κρέπες έτοιμες ή χειροποίητες 
  • 500 ml γάλα φρέσκο
  • 6 κ.τ.σ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.τ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κούπες κοτόπουλο ψημένο, ψαχνό από μπούτι ή στήθος, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος ή και λιγότερο ανάλογα το γούστο μας
  • ½ φλ. τσαγιού παρμεζάνα
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι

Μέθοδος

Ετοιμάζουμε αρχικά τη μπεσαμέλ βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και προσθέτοντας το αλεύρι. Πριν βάλουμε στη φωτιά το κατσαρολάκι, ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι με έναν αυγοδάρτη για να σπάσουν οι τυχόν σβόλοι που έχει. Κατόπιν βάζουμε στο αναμμένο μάτι της κουζίνας μας το κατσαρολάκι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δούμε ότι η κρέμα πήζει. Μόλις πήξει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας βούτυρο καθώς επίσης και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μπεσαμέλ στην άκρη να κρυώσει λίγο. Την ανακατεύουμε όμως ανά διαστήματα έτσι ώστε να μην κάνει κρούστα από πάνω.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και μόλις κάψει προσθέτουμε τα μανιτάρια σοτάροντάς τα πολύ καλά ώστε να βγουν όλα τους τα υγρά. Μόλις μείνουν με το λάδι είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ξεψαχνισμένο και ψιλοκομμένο ψητό κοτόπουλο και προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τριμμένη γραβιέρα και την μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί η γέμιση για τις κρέπες.

Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί ή πιρέξ και το βουτυρώνουμε καλά.

Γεμίζουμε τις κρέπες (δείτε τη συνταγή εδώ), τοποθετώντας στην άκρη της κάθε μιας  2 περίπου κουταλιές της σούπας από τη γέμισης και ρολάροντάς την ώστε να γίνει κύλινδρος σαν χοντρό πούρο. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλες τις κρέπες και τοποθετούμε την μια δίπλα στην άλλη στο ταψί. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη!

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Αν θέλουμε να τις ψήσουμε επιτόπου ρίχνουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος, πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα,  για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να τις δούμε να έχουν ροδίσει καλά.

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'