Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σάλτσα εντσιλάδα για πικάντικα σάντουιτς

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςσυνταγές για σάλτα, πικάντικη σος, πικάντικο σος, μεξικάνικη κουζίνα, σος για σάντουιτς, εύκολα ντιπ

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Enchilada, εντσιλάδα, σημαίνει ουσιαστικά κάτι το οποίο περιέχει τσίλι (en+chile+ada = βάζω, προσθέτω τσίλι). Στην μεξικάνικη κουζίνα, σάλτσα εντισλάδα ονομάζουν μια σάλτσα ντομάτας στην οποία προσθέτουν πάπρικα και τσίλι. Μπορεί να είναι από λίγο εως πολύ καυτερή.

Enchiladas ονομάζουν επίσης τις τορτίγιες από καλαμποκάλευρο, τις οποίες γεμίζουν με διάφορα υλικά (κρέας, φασόλια, λαχανικά) τις τυλίγουν, τις βάζουν στη σειρά μέσα σε ταψί, ρίχνουν από επάνω μπόλικη σάλτσα και τις ψήνουν όπως τα κανελόνια.

Συνταγές για την σάλτσα εντσιλάδα υπάρχουν πολλές με μικρές διαφορές στα μπαχαρικά. Μπορείτε να την κάνετε όσο καυτερή θέλετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο κρεμμύδι και σκόρδο, στην συνταγή που σας δίνω χρησιμοποίησα τα αποξηραμένα, για ευκολία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ντομάτα στον τρίφτη, εγώ έβαλα απο την πασάτα που είχα φτιάξει πέρσι το φθινόπωρο. Η πάστα πιπεριάς είναι δική μου προσθήκη, δεν έχει βέβαια καμία σχέση με την μεξικάνικη κουζίνα αφού προέρχεται από την τούρκικη κουζίνα. Στις κλασσικές συνταγές προσθέτουν μπόλικη πάπρικα σε σκόνη, η αναλογία για την συγκεκριμένη δόση υλικών είναι 2 1/2 κ.σ.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Δόση : ένα βαζάκι περίπου 300 gr

Βαθμός δυσκολίας : εύκολο

Υλικά :

  • 50 gr καλαμποκέλαιο,
  •                  1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι γοχ.,
  •                  300 gr πασσάτα ντομάτας,
  •                  1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου,
  •                  1 κ.σ. γεμάτη πάστα πιπεριάς,
  •                  1 κ.γ. πάπρικα καυτερή,
  •                  1 κ.γ. κύμινο,
  •                  1 κ.γ. ρίγανη,
  •                  1 κ.γ. σκόρδο γκρανουλέ,
  •                  1 κ.γ. νιφάδες κρεμμυδιού, 
  •                  1 κ.γ. καστανή ζάχαρη demerara,
  •                  πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
  •                  αλάτι.

Προετοιμασία :

Βάλτε το καλαμποκέλαιο σε μία μικρή κατσαρόλα και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε  το αλεύρι και σοτάρετε για 1 λεπτό. Ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι για να μην σχηματιστούν σβώλοι, προσθέστε την πασστα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήστε να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην "πιάσει".

Κατεβάστε την από την φωτιά και αφήστε την να κρυώσει.

Διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 μέρες

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες