Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πεσκανδρίτσα με σάλτσα για... βουτιές

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςπεσκανδρίτσα, εύκολο, γρήγορο, ψάρια, σάλτσα ντομάτας, συνταγές με ψάρια για παιδιά, ψάρι

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Η ουρά της πεσκανδρίτσας γίνεται τηγανητή, ψητή, αχνιστή, σαγανάκι, ενώ το κεφάλι είναι ιδανικό για σούπα. Το κρέας της είναι συμπαγές, χωρίς αγκάθια και εύπεπτο, και είναι κατάλληλο και για τα παιδιά

Η πεσκανδρίστα (θα την συναντήσετε και ως πεσκαντρίτσα, φανάρι ή βατραχόψαρο), είναι ένα πανάσχημο ψαράκι με δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι και τεράστιο στόμα, που ζει θαμμένο μέσα σε λασπώδεις ή αμμώδεις βυθούς.

Στο κεφάλι της έχει ένα λοφίο, το οποίο και χρησιμοποιεί ως δόλωμα, γιά να προσελκύσει τα ψαράκια με τα οποία τρέφεται, ενώ όλη η κατασκευή του σώματος της, αλλά και το χρώμα της την βοηθάνε να είναι ένας άσσος της παραλλαγής! Το όνομα της προέρχεται από τη ιταλική της ονομασία rana pescatrice, που σημαίνει «βάτραχος – ψαράς».

Οι πεσκανδρίτσες που βρίσκουμε στα ψαράδικα είναι συνήθως μικρού μεγέθους (20-40 εκ.), αφού μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι και τα 2 μέτρα. Τις πουλάνε ήδη καθαρισμένες και πολλές φορές θα τις βρείτε ακέφαλες, γνωστές και ως «ουρίτσες».

Προσοχή, μην αγοράζετε ψάρια καθαρισμένα από οπουδήποτε, πολλές φορές δεν είναι φρέσκα, αλλά αποψυγμένα! Για την πεσκανδρίτσα, η καλύτερη εγγύηση είναι να την αγοράσετε ολόκληρη, μαζί με το κεφάλι της.

Η ουρά της πεσκανδρίτσας γίνεται τηγανητή, ψητή, αχνιστή, σαγανάκι, ενώ το κεφάλι είναι ιδανικό για σούπα. Το κρέας της είναι συμπαγές, χωρίς αγκάθια και εύπεπτο, και είναι κατάλληλο και γιά τα παιδιά. Προσοχή όμως σε όποιον υποφέρει από υπερουριχαιμία, καθώς η περιεκτικότητά της σε ουρικό οξύ είναι υψηλή.

Ο ψαράς μου φέρνει πολύ συχνά πεσκανδρίτσα. Και επειδή έχω βαρεθεί το κλασσικό ψάρι σαγανάκι με την μουστάρδα, που φτιάχνουν σε όλες τις ψαροταβέρνες, αυτήν την φορά ήθελα να φτιάξω κάτι διαφορετικό και είπα να δοκιμάσω όπως τη μαγειρεύουν οι Ιταλοί. Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα, φτιάχτηκε με την ουρά από μία πεσκανδρίτσα του κιλού, το κεφάλι της οποίας το χρησιμοποίησα για να φτιάξω μπουγιαμπέσα.

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Πεσκανδρίτσα αλά ιταλικά

Δόση : για 4 άτομα

Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη

Υλικά

  • 800 γρ πεσκανδρίτσα χωρίς το κεφάλι (ουρά)
  • 5 κ.τ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1 καυτερό πιπεράκι
  • 500 ml σπιτική σάλτσα ντομάτα (πασάτα)
  • 5 φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι θαλασσινό

Προετοιμασία

Κόψτε την ουρά της πεκσανδρίτσας σε κομμάτια πάχους περίπου 3 εκ. 

Σε μία σωτέζα ή ρηχή κατσαρόλα, βάλτε το ελαιόλαδο και σωτάρετε ελαφρά το σκόρδο (ολόκληρο) και το πιπεράκι τσακισμένο. Προσθέστε την ντομάτα, 1 φλυτζάνι ζεστό νερό, τον βασιλικό, λίγο πιπεράκι φρεσκοτριμμένο και 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε την σάλτσα να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά γιά τουλάχιστον μισή ώρα, μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει. Προσοχή! έχει σημασία η σάλτσα να βράσει για αρκετή ώρα, ώστε να νοστιμίσει! Επίσης την διαφορά στην γεύση την κάνει η σπιτική κονσέρβα ντομάτας, εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε φρέσκια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη.

Προσθέστε τα κομμάτια του ψαριού και αφήστε τα να μαγειρευτούν από κάθε πλευρά γιά 1-2 λεπτά.

Αφαιρέστε το σκόρδο και σερβίρετε την σαλτσάτη πεσκανδρίτσα ζεστή.

Η σαλτσούλα είναι πεντανόστιμη και ιδανική για βούτες με φρεσκοψημένο, σπιτικό ψωμάκια.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina 

  •  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'