Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Με ένα σορμπέ φράουλας δροσίζομαι...

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςσορμπέ, σορμπέ φράουλας, παγωτό, επιδόρπιο διαίτης, ισορροπημένο δροσερό επιδόρπιο, επιδόρπιο καλοκαιριού, σπιτικό σορμπέ. εύκολο, αντί για παγωτό

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Το σορμπέ, ή σορμπέτο στα ιταλικά, είναι ουσιαστικά το παγωτό χωρίς γάλα. Παρασκευάζεται από χυμούς φρούτων και σιρόπι ζάχαρης. Πολλοί το συγχέουν με την γρανίτα.

Τα βασικά συστατικά τους, βέβαια, είναι τα ίδια, αλλά η υφή του σορμπέ είναι πιο κρεμώδης και μοιάζει με αυτή του παγωτού. Η ιστορία του σορμπέ είναι μακραίωνη: υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη του από την ρωμαϊκή εποχή.

Στην συνταγή που ακολουθεί θα παρατηρήσετε ότι προσέθεσα και ασπράδι αυγού. Το ασπράδι του αυγού βοηθάει στο να μην σχηματίζονται μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, ώστε να αποκτήσει το σορμπέ την κρεμώδη υφή του παγωτού.

Για τον ίδιο λόγο, προστίθεται και μικρή ποσότητα αλκοόλ (λικέρ). Μια επισήμανση ακόμη: στα παγωτά χρησιμοποιώ κατεργασμένη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, γιατί γλυκαίνει χωρίς να σε λιγώνει.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Σορμπέ φράουλας

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Υλικά (για 5-6 άτομα)

  • 1 κιλό φράουλες,
  • 3 κουταλιές της σούπας λικέρ φράουλα,
  • 1 ασπράδι από πολύ φρέσκο αυγό,
  • 250 γρ λευκή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο,
  • 100 ml νερό
  • 1/2 λεμόνι, χυμός

Για το σερβίρισμα

  • σιρόπι φράουλας,
  • φρέσκα φύλλα μέντας

Επί το έργον

Διαλέξτε ωραίες ώριμες φράουλες, τις οποίες θα πλύνετε και θα στραγγίσετε καλά. Για να τις επεξεργαστώ, κάνω χρήση ενός ειδικού εξαρτήματος της κουζινομηχανής που διαθέτω, το οποίο συνθλιβεί και φιλτράρει συγχρόνως τον πολτό από τα φρούτα. Έτσι παίρνω ένα είδος πυκνού και καθαρού χυμού από τις φράουλες. Έλλειψη του ειδικού εργαλείου, μπορείτε να περάσετε τις φράουλες από τον μύλο των λαχανικών και μετά να φιλτράρετε τον πολτό με ένα χοντρό σουρωτήρι. Θα πάρετε περίπου 600ml πυκνού χυμού φράουλας. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού και το λικέρ.

Βάλτε την ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Αφήστε το σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Κατεβαστέ το από την φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και προσθέστε το στο μίγμα με τις φράουλες.

Αν διαθέτετε παγωτομηχανή, μεταφέρετε το μίγμα στον κάδο της, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευής. Όταν αρχίσει να πήζει ελαφρά το σορμπέ, περίπου στα μισά του χρόνου που απαιτείται, χτυπήστε το ασπράδι του αυγού και προσθέστε το στο μίγμα.

Αν δεν διαθέτετε παγωτομηχανή, προσθέστε από την αρχή το χτυπημένο ασπράδι, βάλτε το μίγμα σε ένα μεταλλικό σκεύος με καπάκι και βάλτε το στην κατάψυξη. Κάθε μισή ώρα και για 6 φορές συνολικά, πρέπει να βγάζετε το σορμπέ και να το δουλευτές με ένα μπλέντερ χειρός, ώστε να διαλύονται οι κρύσταλλοι που σχηματιζονται και να αποκτήσει τελικά κρεμώδη υφή.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Πριν το σερβίρετε, αφήστε το για μισή ώρα μέσα στο ψυγείο, ώστε να μαλακώσει. Σερβίρετε το με σιρόπι φράουλας και φρέσκα φύλλα μέντας.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'