Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γεμιστό κολοκυθάκι του Αιγαίου

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςTinos Food Paths 2018, Τήνος, γεμιστά κολοκυθάκια, βολάκι Τήνου

Κολοκυθάκι γεμιστό με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου [photo: Γεωργία Κουτσούκου]
Κολοκυθάκι γεμιστό με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου [photo: Γεωργία Κουτσούκου]

Για να ζήσεις το κλίμα του Tinos Food Paths πρέπει να αποβάλλεις από το μυαλό σου τον εγωϊσμό, την υστεροβουλία αλλά και τη μοναχικότητα. Σας το λέω γιατί το έζησα και το χάρηκα δυο φορές, το 2017 και ακόμα περισσότερο το 2018.

Το Tinos Food Paths είναι ένα γαστρονομικό φεστιβάλ που διοργανώνουν οι επιχειρηματίες εστίασης της Τήνου προκειμένου να αναδείξουν τον τόπο τους. Όμως, δεν είναι ακριβώς όπως το φαντάζεται κανείς. Δεν ανοίγουν τα εστιατόριά τους για να δοκιμάσεις τοπικές συνταγές και παραδοσιακά εδέσματα. Οι Τήνιοι, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου εδώ και τέσσερα χρόνια, ανοίγουν την ψυχή τους και σε καλούν να κάνεις το ίδιο.

Ανοίγουν σπίτια και αυλές, ανοίγουν τα κατώγια τους, ανοίγουν την αγκαλιά τους και σε υποδέχονται να ζήσεις την Τήνο ως κέντρο γαστρονομικού πολιτισμού και όχι μόνο. Πέρα από μαγείρεμα και γευσιγνωσία, σου μαθαίνουν την ιστορία του νησιού μέσα από πρωτότυπες εκδηλώσεις. Η φιλοσοφία τους δεν είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά η συνεργασία μεταξύ τους με ανοιχτά πανιά για να προχωρήσουν την Τήνο ένα βήμα πιο πέρα από το προσκύνημα στην Παναγία.

Με τη συλλογικότητα σε όλο της το μεγαλείο, φέτος μάς κατέπληξαν για άλλη μια φορά με το αφιέρωμα στους περιστερώνες της Τήνου στο χωριό Ταραμπάδος.

Περιστερώνας [Facebook / Tinos Food Paths]
Περιστερώνας [Facebook / Tinos Food Paths]

Οι περιστερώνες κράτησαν ζωντανό το νησί και τους κατοίκους του σε δύσκολες εποχές και οι Τήνιοι δεν έχουν κανένα λόγο να το ξεχάσουν αυτό μέσα από μια «αδαή ανάπτυξη». Μας έδειξαν τα μονοπάτια, μας πρόσφεραν το κολατσιό αυτών που μοχθούσαν για τα πιτσούνια. Γιατι θέλουν να θυμούνται και είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά που τους έδωσαν τα πιτσούνια. 

Το Tinos Food Paths είναι ένα μεταπτυχιακό στη συλλογικότητα και τον εθελοντισμό. Επιχειρηματίες, πληθώρα εθελοντών, μάγειρες, μαγείρισσες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, απλοί κάτοικοι, όλοι ενωμένοι διαλαλούν να μάθεις να αγαπάς αυτό που κάνεις για να έχεις «Καλή Πετασιά».

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την περσινή χρονιά που φτιάξαμε κουλουράκια πορτοκαλιού στο χωριό Μέση, μαζί με την Γιάννα, τον Ιάκωβο, την Ελένη, τον Δημήτρη, αλλά κυρίως με την εκκολαπτόμενη γενιά των Τηνίων: τα παιδιά του παιδικού σταθμού. Από μικρά τα μαθαίνουν να γίνουν άντρες και γυναίκες που θα έχουν την Τήνο στην ψυχή τους χαραγμένη.

Φέτος συμμετείχα στις ανοιχτές μαγειρικές, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Παλιά Ψαραγορά. Μπροστά στο λιμάνι, μαγείρεψα κολοκυθάκι του Αιγαίου γεμιστό με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου. Πλήθος κόσμου με περίμενε. Το άγχος μου έφτασε στον ουρανό όσο οδηγούσα για να φτάσω. Μόλις μπήκα στο χώρο, όμως, η Δέσποινα με αγκάλιασε και αμέσως συνήλθα και άρχισα να μαγειρεύω. Ο Βασίλης μού είχε όλα τα υλικά έτοιμα.

Τηνίων γεύσεις [photo: Γεωργία Κουτσούκου]
Τηνίων γεύσεις [photo: Γεωργία Κουτσούκου]

Οι  βοηθοί από τις σχολές μαγειρικής ήταν στο πλευρό μου. Ο Άγγελος με πείραζε για τις μπούκλες μου μιας και αυτός δεν έχει ούτε μια, η Σταυριανή μού γελούσε από το κοινό και η Ελένη μού έδινε κουράγιο μιας και γνωριζόμαστε από τότε που δεν ήξερα να βράσω ούτε αυγό.  Ο Αγαπητός ήταν αεικίνητος και πρόθυμος να σταθεί στο πλάι μου σε όλες τις δύσκολες αποστολές. Τους θυμάμαι όλους εκείνο το βράδυ και αυτούς που δεν αναφέρω. Ήταν όλοι παντού, ο ένας δίπλα στον άλλο.

Και σε όλους εύχομαι από καρδιάς «Καλή πετασιά, συνάφια μου»

Μάθε για το Tinos Food Paths, κάνε το πράξη στη ζωή σου και δεν θα είσαι ο ίδιος, θα είσαι καλύτερος. 

Το  Κολοκυθάκι του Αιγαίου

Υλικά για τη γέμιση 

  • 2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο ( προαιρετικό)
  • 2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
  • 2 μελιτζάνες χωρίς τη φλούδα, κομμένες σε μικρούς κύβους 
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 5 ντομάτες μετρίου μεγέθους ψιλοκομμένες
  • 1/2 κουταλάκι σπασμένο κόκκινο πιπέρι
  • 2 κ.τ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.τ.σ.φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.τ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 500 γρ τυρί Βολάκι Τήνου κομμένο σε φέτες μακρόστενες
  • 100 γρ γραβιέρα Τήνου τριμμένη
  • 1 λουκάνικο Τήνου με μάραθο, μόνο τη γέμιση, ψιλοκομμένη
  • Αλάτι και πιπέρι με φειδώ γιατί το λουκάνικο έχει καρυκεύματα και το τυρί είναι αλμυρό.
  • 2-3 κ.τ.σ. ζάχαρη
  • 1 - 1,5 σφηνάκι κρασί

Εκτέλεση

Τηγανίζω τις μελιτζάνες μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς και τις αφήνω σε αποροφητικό χαρτί.

Σε τηγανι βαθύ, βάζω εξαιρετικο παρθένο ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμύδι, το σκόρδο (προαιρετικά), τις πιπεριές και την ψιλοκομμένη γέμιση από το λουκάνικο. Προσθέτω τις μελιτζάνες και τις ντομάτες. Σβήνω με κρασί και αφήνω να σιγοβράσει.

Όταν η γέμιση είναι έτοιμη κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τα μυρωδικά, ανακατεύοντας ελαφρά.

[photo: Γεωργία Κουτσούκου]
[photo: Γεωργία Κουτσούκου]

Κόβω τα κολοκύθια στη μέση σαν βαρκούλες και αφαιρώ αρκετή ψύχα. Πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι και στη συνέχεια βάζω τα μπαστουνάκια του τυριού. Σε κάθε κολοκύθι, προσθέτω τη γέμιση πάνω από το τυρί και στη συνέχεια πασπαλίζω με την τριμμένη γραβιέρα.

Ψήνω  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα, πάντα ανάλογα με τον φούρνο. Σερβίρω αμέσως

Tips

  • Δεν μπλανσάρω τα κολοκύθια  γιατί όταν τα βάλω στο φούρνο θα μαλακώσουν πολύ.
  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω γέμιση από  λουκάνικο της περιοχής μου.
  • Μπορώ επίσης να χρησιμοποιήσω όποιο τυρί μου προστάζει η γεύση μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'