Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πρώτα ήρθαν οι πιπεριές οι γεμιστές...

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςπιπεριές γεμιστές, γεμιστά, γεμιστά στο φούρνο, γέμιση για πιπεριά, μεζές γεμιστές πιπεριές, εύκολα γεμιστά

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Tο ιδανικότερο πιάτο για μπουφέ ή για την αρχή ενός γεύματος είναι αυτές οι νόστιμες πιπεριές!

Τις γεμίζουμε με πλούσια υλικά που τους δίνουν υπέροχη γεύση έτσι ώστε να παρουσιαστούν σαν ένα από τα ωραιότερα συνοδευτικά που έχετε γευτεί.

 Όμορφες, στρουμπουλές, λεπτόφλουδες πράσινες πιπεριές ψήνονται ή τηγανίζονται (στη διακριτική σας ευχέρεια είναι...) και παραφουσκώνουν με τυριά, ζαμπόν και μπεσαμέλ.

Μπαίνουν στο φούρνο, με μια ελαφριά κόκκινη σάλτσα, ψήνονται και σερβίρονται χλιαρές. Αυτό είναι το μυστικό της γεύσης και αυτό προτείνω για σήμερα. Χωρίς πολλά λόγια, γιατί όπου υπάρχει ουσία, τα λόγια περιττεύουν.

 Πιπεριές γεμιστές με τυριά, ζαμπόν και μπεσαμέλ

Υλικά

  •  12-13 μέτριες πιπεριές πράσινες κατά προτίμηση λεπτόφλουδες
  • 180 γρ τυρί φέτα τριμμένοη
  • 180 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 180 γρ κασέρι σε κύβους
  • 150 γρ ζαμπόν σε κυβάκια (ή 8 φέτες)

Για τη σάλτσα

  • 600 γρ ντοματάκια κονκασέ (1 ½ κονσέρβα δηλαδή) λιωμένα στο μπλέντερ
  • 1 κ.τ.γλ. κοφτό ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.τ.γλ. ζάχαρη
  • 4 κ.τ.σ. λάδι

Για τη μπεσαμέλ

  • 1 κ.τ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.τ.σ. κοφτές αλεύρι
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 αβγό
  • 1 τσιμπιά αλάτι

Διαδικασία

Πλένουμε και καθαρίζουμε από τα σπόρια τις πιπεριές. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 15 -20 λεπτά,  μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ντομάτα με το λάδι, τη ρίγανη, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι μέχρι να δέσουν. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα κρύο και το αλεύρι. Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να διασπαστούν τυχόν σβόλοι που υπάρχουν. Κατόπιν βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμελ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό χτυπημένο σαν ομελέτα. Ανακατεύουμε ξανά και τέλος προσθέτουμε το αλάτι.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά, το ζαμπόν και τη μισή σάλτσα και γεμίζουμε με αυτό το μίγμα τις πιπεριές, αφήνοντας λίγο χώρο στο πάνω μέρος τους για τη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε πάνω από τη γέμιση σε κάθε πιπεριά μία με δύο κουταλιές μπεσαμέλ. Με λίγα λόγια μοιράζουμε ισόποσα τη μπεσαμέλ σε όλες τις πιπεριές.  Κατόπιν τις αραδιάζουμε όρθιες σε ένα ταψάκι έτσι ώστε να ακουμπούν η μία στην άλλη, για να μην γύρουν και χυθεί η γέμιση και ρίχνουμε μέσα στο ταψί την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας.

Ψήνουμε για περίπου 30 - 40 λεπτά στους 175 βαθμούς Κελσίου. Τα τελευταία 5 λεπτά βάζουμε το γκριλ για να πάρουν χρώμα από πάνω, αν δουμε ότι αυτό δεν έχει γίνει ήδη. Τις βγάλουμε από το φούρνο και τις μεταφέρουμε σε μεταλλική πιατέλα. Ρίχνουμε ολόγυρα τη σάλτσα κουταλιές – κουταλιές και τις διατηρούμε ζεστές μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Tip:

  • Αντί για ψητές μπορούμε να τηγανίσουμε τις πιπεριές. Αυτό σίγουρα θα δώσει παραπάνω γεύση αλλά αυτόματα θα αυξήσει και τις θερμίδες.

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'