Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ροβανή απ’ το Θιάκι

της Μαρίλης Κουβαρά Μαγειρικές ιστορίεςροβανή, Ιθάκη, Libro d'Oro, dairy free, vegan

[photo: Μαρίλη Κουβαρά]
[photo: Μαρίλη Κουβαρά]

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό που γίνεται μόνο στην Ιθάκη και συγκεκριμένα στο Σταυρό. Παρ’ όλο που η ονομασία θυμίζει το «ραβανί», η συνταγή είναι εντελώς διαφορετική.

Από τα όσα έχω ακούσει τα καλοκαίρια στο νησί έχω καταλάβει ότι είναι από τα γλυκά  που ή λατρεύεις ή μισείς. Επειδή όμως μερικές φορές η απόσταση που χωρίζει την αγάπη από το μίσος είναι πολύ μικρή, δείτε πως την έπαθε κάποιο καλοκαίρι ένας φλεγματικός Βρετανός.

Τρεις φίλες που τον φιλοξενούσαν, τον είχαν τρελάνει απ’ τη στιγμή που έφτασε στο νησί: «Πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε αυτό το γλυκό!», «Δεν μπορείς πουθενά αλλού στον κόσμο να το βρεις παρά μόνο εδώ, στο Σταυρό Ιθάκης».

Κάποια στιγμή το αποφάσισε, αλλά του είχαν σπάσει τόσο πολύ τα νεύρα  που με το που έβαλε την πρώτη μπουκιά στο στόμα του απεφάνθη με κλασικό βρετανικό χιούμορ: «Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί αυτό το γλυκό δεν πέρασε τα σύνορα του χωριού σας;»

Οι τρεις φιλενάδες δε θ’ άφηναν φυσικά το συμβάν να περάσει έτσι. Γι’ αυτό αποφάσισαν να πάρουν μια… γλυκιά εκδίκηση.

Την επόμενη μέρα πήγαν για φαγητό στο σπίτι μιας καλής θείας… Όταν ήρθε η ώρα του γλυκού, του είπαν ότι έχουν φτιάξει μια παραλλαγή του sticky toffee pudding. Με το που έβαλε την πρώτη μπουκιά στο στόμα του, μέσα από ένα χαμηλόφωνο μουγκρητό έκανε - χωρίς φυσικά να το γνωρίζει - τη δήλωση μετάνοιας: «Αυτό μάλιστα, υπέροχο!». Εννοείται ότι είχε φάει τη ροβανή της θείας!

Πάντα ήθελα να μάθω να τη φτιάχνω, και τώρα, με την καλύτερη συνταγή στα χέρια μου, αυτή της θείας Αναστασίας, αποφάσισα να το επιχειρήσω…

Και η προσπάθεια στέφθηκε μ’ επιτυχία!

Ροβανή

Υλικα

  • 500γρ ρύζι γλασέ αλεσμένο στο μπλέντερ (όχι σκόνη)
  • 6-7 ποτήρια νερό (ίσως πάρει και λίγο παραπάνω, εξαρτάται απ’ το ρύζι)
  • 500γρ μέλι
  • 500γρ ζάχαρη
  • ¾ φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • αμύγδαλα ξασπρισμένα για τη διακόσμηση (ή γαρύφαλλα)

Για το σιρόπι

  • 250γρ νερό
  • 250γρ μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • μερικά γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μισό ποτήρι λάδι, το μέλι και τη ζάχαρη. Μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει (πρέπει να είναι τελείως μαγειρεμένο και να έχει γίνει πιει τα υγρά). Όσο ψήνεται, προσθέτουμε σιγά- σιγά το υπόλοιπο λάδι. Λαδώνουμε το ταψί, αδειάζουμε το μίγμα και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.

Κόβουμε και βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι γαρύφαλλα ή αμύγδαλα ξασπρισμένα. Ψήνουμε για μια ώρα σε δυνατό φούρνο (200-220 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο). Όσο ψήνεται φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας για 3’ το νερό, το μέλι, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Σιροπιάζουμε το γλυκό ζεστό με ζεστό σιρόπι και ψήνουμε άλλα 10’. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα να πιει όλο το σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το σερβίρουμε.

Σημείωση

*To Libro d’Oro, το βιβλίο που φαίνεται στη φωτογραφία, είναι ένας κατάλογος καταγραφής των ονομάτων των ευγενών, αρχόντων, μεγάλων γαιοκτημόνων και των οικονομικά ισχυρών του νησιού. Δημιουργήθηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας στα Επτάνησα και παραμένει σύμβολο των νησιών μέχρι και σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίλης Κουβαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'