Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τηγανητές πατάτες... στον φούρνο

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςπατάτες, τηγανιτές πατάτες με λίγες θερμίδες. το πιο νοστιμο συνοδευτικο κρεάτων, εύκολο, γρήγορο φαγητό, υγιεινή διατροφή

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Σήμερα θα εξετάσουμε το φαινόμενο της πατάτας που έχασε τον προσανατολισμό της. Μιας αναρχικής πατάτας, που παρά τις συνήθειες εκατοντάδων ετών (από την εποχή του Καποδίστρια), αντιτάσσεται στην πεπατημένη, ξεπηδά από το τηγάνι και μπαίνει στο φούρνο. Όχι δίπλα σε ένα κοτόπουλο όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ολομόναχη, με δυο – τρεις κουταλιές λάδι και μια τσιμπιά ρίγανη. 

Επαναστατεί και σπάει το κατεστημένο, που θέλει τον χαρακτηρισμό «τηγανητό» ταυτόσημο με το τηγάνι. Εξεγείρεται και αποφασίζει να ζήσει, πλέον, τη ζωή της ως «τηγανητή πατάτα φούρνου». Σιγά - σιγά θα κατακτήσει το δικό της φανατικό κοινό.

Ίσως να μην είναι πάντα αυτός που μας έμαθαν, ο ένας και μοναδικός δρόμος της αλήθειας, απλώς και μόνο επειδή αυτόν κληρονόμισαν από τους παλαιότερους, κι αβίαστα αναπαράγεται και διαιωνίζεται. Υπάρχουν κι άλλα μονοπάτια αρκεί να τολμήσουμε να τα διαβούμε, αρκεί να ακολουθήσουμε την ανήσυχη φύση μας, το ένστικτο και την δίψα για καινούριες ανακαλύψεις.

Όταν το τηγάνι φαίνεται ως η μοναδική λύση, απλά δες γύρω σου γιατί μπορεί και να μην είναι. Οι  τηγανητές πατάτες φούρνου προσγειώθηκαν στο πιάτο μου συνοδεύοντας ένα ωραιότατο τηγανητό αυγό τηγανιού και κανείς δεν κατάλαβε διαφορά.

Είναι οι καλύτερες και πιο υγιεινές πατάτες που μπορεί κανείς να απολαύσει! Ειλικρινά.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Τηγανητές πατάτες στο ...φούρνο

Υλικά:

  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • ½ κ.τ.γλ. ρίγανη (προαιρετικά)

Μέθοδος

Ανάβουμε το  φούρνο στους 250 βαθμούς για να προθερμανθεί.

Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.

Στρώνουμε το ρηχό ταψί του φούρνου με μια λαδόκολλα. Πάνω εκεί κόβουμε τις πατάτες όπως θα τις κόβαμε για να τις τηγανίσουμε. Προσέχουμε μόνο μην είναι πολύ χοντροκομμένες.

Τις μαζεύουμε σε έναν σωρό και ρίχνουμε πάνω τους το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη ρίγανη και τις αλατίζουμε.

Τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας πολύ καλά ώστε να καλυφθούν με το λάδι όλες.

Απλώνουμε τις πατάτες στη λαδόκολλα ώστε όλες να ακουμπάνε στο ταψί και καμία να μην είναι πάνω στην άλλη. Είναι σημαντικό να είναι όλες απλωμένες καλά. Μόνο έτσι θα ψηθούν σωστά.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε σε πολύ δυνατή θερμοκρασία, στους 200 βαθμούς, για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες και να πάρουν χρώμα. Καλού κακού δοκιμάζουμε μια για να δούμε αν είναι έτοιμη.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με μια φαρδιά σπάτουλα τις ξεκολλάμε από την λαδόκολλα. Οι πατάτες είναι κολλημένες στη λαδόκολλα αλλά με την σπάτουλα μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να αποκολληθούν.

Σερβίρουμε αμέσως .

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'