Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Λογοτεχνική κουζίνα: Αρνί για σφάξιμο

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςλογοτεχνία, αστυνομική λογοτεχνία, Ρόλαντ Νταλ, αρνίςιο μπούτι

Αρνίσιο μπούτι στο φούρνο (photo: Νίκος Μορόπουλος)
Αρνίσιο μπούτι στο φούρνο (photo: Νίκος Μορόπουλος)

Σήμερα είναι ημέρα λογοτεχνίας και τέχνης γενικότερα, βάζουμε τις κουτάλες και τις κατσαρόλες στη θέση τους και διαβάζουμε, κοιτάμε, αφουγκραζόμαστε, συναντάμε παλιούς γνώριμους αλλά και νέες παρουσίες. Για όσους και όσες δεν τον γνωρίζουν, σήμερα φέρνω στην λογοτεχνική μας κουζίνα τον Εγγλέζο Ρόαλντ Νταλ.

Ο Ρόαλντ Νταλ γεννήθηκε στην Αγγλία από Νορβηγούς γονείς και μεγάλωσε και έγινε ένας από τους πιο παραγωγικούς και γνωστούς συγγραφείς.

Το 1953 έγραψε ένα αφήγημα (short story) με τίτλο «Αρνί για σφάξιμο» (Lamb to the Slaughter). Αυτό το αφήγημα είναι το θέμα της σημερινής λογοτεχνικής μας κουζίνας.

Σε μια συνέντευξη του, ο συγγραφέας αποδίδει την ιδέα του αφηγήματος σε μια συζήτηση που είχε με τον φίλο του και συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, τον «πατέρα» του Τζέιμς Μποντ.

Το αφήγημα εκτυλίσσεται ως ακολούθως.

Ο Πάτρικ  Μαχόνυ είναι αστυνομικός. Κάθε μέρα γυρνάει στο σπίτι του στις 5 το απόγευμα. Τον περιμένει η έγκυος – έξι μηνών -  γυναίκα του Μαίρη. Σήμερα όμως ο Πάτρικ είναι νευρικός, ανήσυχος και ανόρεκτος. Η Μαίρη τον ρωτά αν θέλει κάτι να φάει, κι αυτός της  απαντά αρνητικά. Η Μαίρη επιμένει, αλλά ο Πάτρικ της λέει να καθίσει, γιατί θέλει να της μιλήσει.

Στο κείμενο δεν γίνεται άμεση αναφορά, αλλά έμμεσα καταλαβαίνουμε ότι  ο Πάτρικ θα χωρίσει την Μαίρη και θα φροντίσει και το παιδί, που θα έλθει τον κόσμο αλλά και εκείνη, όπως χρειάζεται.

Η Μαίρη βρίσκεται σε παραζάλη. «Πάω να ετοιμάσω κάτι να φάμε» λέει και πάει στο κελάρι να φέρει κάτι να μαγειρέψει. Ανοίγει τον καταψύκτη, και παίρνει το πρώτο αντικείμενο που βρίσκει.

Ήτανε τυλιγμένο σε χαρτί. Το ανοίγει και βλέπει ότι είναι ένα μπούτι από αρνί. Κρατώντας με τα δυο της χέρια το μπούτι από την άκρη, η Μαίρη ανεβαίνει στην τραπεζαρία, και βρίσκει τον Πάτρικ να κοιτά έξω από το παράθυρο.

Χωρίς να γυρίσει να την κοιτάξει, ο Πάτρικ της λέει ότι δεν θα φάει, θα βγει έξω.

Η Μαίρη παίρνει φόρα και χτυπάει όσο πιο δυνατά μπορεί τον Πάτρικ στο πίσω μέρος του κεφαλιού με το κατεψυγμένο μπούτι. Ο Πάτρικ σωριάζεται νεκρός στο πάτωμα.

Η Μαίρη δεν τα χάνει. Πάει στην κουζίνα και βάζει το μπούτι στον φούρνο για να ψηθεί.

Πάει στο δωμάτιο της και φτιάχνει λίγο το μακιγιάζ της για να βγει έξω.

Μεταβαίνει στο μπακαλο-μανάβικο της γειτονιάς και αγοράζει πατάτες, φασόλια, και επιδόρπιο. «Θα φάμε σήμερα στο σπίτι, παρόλο που κάθε Πέμπτη συνηθίζουμε να τρώμε έξω», λέγει στον μαγαζάτορα.

Γυρίζοντας στο σπίτι, η Μαίρη προσποιείται ότι ανακαλύπτει το πτώμα του Πάτρικ και τηλεφωνεί στο αστυνομικό τμήμα, αναγγέλλοντας το συμβάν.

Οι αστυνομικοί, που έρχονται αμέσως κάνουν έρευνα για να βρουν το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η ώρα περνάει και το μπούτι στο φούρνο είναι έτοιμο. Η Μαίρη προσφέρει το ψητό στους πεινασμένους αστυνομικούς, και αυτοί δέχονται.

Σε λίγο το μπούτι έχει φαγωθεί και οι αστυνομικοί συζητούν ακόμη για το φονικό όπλο.

«Μπορεί να είναι εδώ, κάτω από τη μύτη μας, και να μην το βλέπουμε» λέει ένας. Η Μαίρη σκάει ένα χαμόγελο καθώς τον ακούει.

Εδώ τελειώνει το αφήγημα.

Το αφήγημα παρουσιάστηκε την τηλεόραση το 1958, στο 28ο επεισόδιο της σειράς «Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει».

Η δεύτερη παρουσίαση έγινε στη σειρά «Απροσδόκητες Ιστορίες», το 1979. Αυτό το επεισόδιο μπορείτε να το δείτε  στο ίντερνετ.

*Λαυρέντης Χατζημασούρας, Εκδοροσφαγέας, έγραψεν στης Λαρίσης το ποτάμι (Νοέμβριος 1953)

Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog Panathinaeos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'