Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μάφιν με 193 θερμίδες και όλη τη γλυκιά γεύση!

της Εύης Σκούρα Συνταγέςμάφινς, επιδόρπιο με λίγες θερμίδες, υγιεινό κέικ, υγιεινή διατροφή, υγιεινό γλυκό, άπαχο, γλυκό χωρίς θερμίδες, τέλεια μάφινς

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Είστε σε δίαιτα;Τέλεια! Ώρα για γλυκό! Σας κάνει εντύπωση;

Κι όμως, αυτά τα σοκολατένια muffins έχουν μόνο 193 θερμίδες! Δεν είναι κι άσχημα, όταν άλλα έχουν γύρω στις 500 θερμίδες, ή και περισσότερες, τι λέτε;

Επίσης, δεν έχουν βούτυρο και αυγά, μόνο ασπράδια.  Έχουν αλεύρι ολικής άλεσης,  γιαούρτι 2%, κακάο και ξερά δαμάσκηνα. Είναι ότι πρέπει για να ξεγελάσετε την λαχτάρα σας για γλυκό, τις δύσκολες αυτές μέρες που προσπαθείτε να χάσετε κιλά… Άλλωστε και οι διαιτολόγοι μας αφήνουν να φάμε κανένα γλυκάκι που και που..

Σοκολατένια muffins ….. διαίτης

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Μερίδες: 12

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι  ξερά δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
  • ½ φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
  • ¼ φλυτζανιού μέλι
  • ασπράδι από 2 μεγάλα αυγά
  • ¾ φλυτζανιού γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 2 κουταλάκια γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • ½ φλυτζάνι κακάο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι γλυκού  μαγειρική σόδα
  • ½ φλυτζάνι σταγόνες σοκολάτες
photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220οC (όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος!).

Χτυπήστε στο μίξερ, στο μπωλ με τα μαχαίρια, όλα τα υλικά από την αρχή της λίστας μέχρι και την υγρή βανίλια, ώστε να ομογενοποιηθούν.

Σε ένα άλλο μπωλ προσθέστε το κακάο, το αλάτι, το bakingpowder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι κοσκινισμένα και το αλεύρι ολικής άλεσης. Ανακατέψτε.

Προσθέστε και το μείγμα με τα υγρά υλικά και ανακατέψτε καλά, με απαλές κινήσεις. Η ζύμη σας θα είναι λίγο στεγνή και πυκνή, δεν θα “τρέχει”.  Μην την φοβηθείτε. Βεβαιωθείτε πως ανακατεύτηκαν καλά όλα τα υλικά, χωρίς όμως να το παρακάνετε.

Τέλος, ρίξτε και τις σταγόνες σοκολάτας  και ανακατέψτε ελαφρά.

Μοιράστε το μείγμα στις ειδικές φόρμες για muffins (χρησιμοποιήστε 2 κουτάλια).

Ψήστε τα στους 220οC για πέντε λεπτά και μετά μειώστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 190oC και  ψήστε για άλλα 10 λεπτά. Όταν λήξει ο χρόνος δοκιμάστε να τα τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμα, διαφορετικά ψήστε τα για άλλα 2 λεπτά και ξαναδοκιμάστε.

Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα 5-6 λεπτά να κρυώσουν και μετά αφαιρέστε τα από την φόρμα και αφήστε τα να κρυώσουν  εντελώς πάνω σε σχάρα.

Φυλάξτε τα σε δοχείο που κλείνει.

Σημειώσεις:

  • Εφόσον χρησιμοποιείτε τις ειδικές μεζούρες μαγειρικής για να μετράτε τα υλικά σας, τότε να ξέρετε πως η ζύμη είναι ακριβώς όση χρειάζεται για 12 muffins. Μην φοβηθείτε να γεμίσετε τις φόρμες σας μέχρι πάνω.
  • Το ψήσιμο στους 220ο πρώτα και μετά στους 190ο βοηθάει ώστε να φουσκώσουν τα muffins και να αποκτήσουν τραγανή επιφάνεια.
  • Εγώ πάντως απόλαυσα ένα από αυτά τα σοκολατένια muffins … διαίτης με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό!

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'