Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σκωτζέζικα ψωμάκια για πρωινό και απογευματινό τσιμπολόγημα

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςψωμάκια, κουλουράκια, συνοδευτικό για τσάι, πρωινό, ζύμες, ψωμί, δεκατιανό, απογευματινό, καφές, εύκολο πρωινό, γρήγορο γλυκό, κέικ, σκωτσέζικα ψωμάκια

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Όσοι μπορούν και θέλουν, είναι ευκαιρία να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρωινό. Δεν κοστίζει και δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα.

Τα σκονς (scones)  δεν είναι ακριβώς ψωμάκια άγλυκα, με την έννοια που τα ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα. Είναι ημίγλυκα μικρά ψωμάκια, τα οποία συνηθίζονται στην Σκωτία ως συνοδευτικό του τσαγιού.

Τα κόβουμε στη μέση και τα αλείφουμε με βούτυρο, με ξινή κρέμα, με μαρμελάδα ή τα συνοδεύουμε με τυριά. Προσοχή! Καταναλώνονται αυθημερόν.

Την επόμενη μέρα τρίβονται πάρα πολύ και μπαγιατεύουν. Άλλωστε η δόση που σας δίνω είναι μικρή. Είναι μονάχα αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία!!

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Scones / Σκωτσέζικα ψωμάκια

Υλικά

  • 270 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 40 γραμμάρια ζάχαρη
  • 50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό, τεμαχισμένο σε κύβους
  • 150 γραμμάρια γάλα φρέσκο
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κυβάκια του βουτύρου και «τρίβουμε» το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού.

Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά – σιγά το γάλα ζυμώνοντας παράλληλα με το χέρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή, αλλά όχι πολύ λεία. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.

Κατόπιν παίρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού, τα πλάθουμε στρογγυλά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Μόλις γεμίσουμε το ταψί με τα μπαλάκια, αρχίζουμε ένα – ένα και τα πατάμε ελαφρώς με τα δάχτυλά μας, να γίνουν λίγο πλακέ.

Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό, έτσι όπως όταν φτιάχνουμε ομελέτα και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ψωμάκια μας.

Τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, βγάζουμε τα ψωμάκια από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

 

  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'