Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γλυκοπικάντικη σάλτσα με καυτερή πιπεριά, σκόρδο και ανανά

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςσάλτσα, τσίλι, σκόρδο, μπούκοβο, ανανάς

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Την πρώτη φορά που έκανα αυτή τη γλυκοπικάντικη σάλτσα ήταν για να συνοδεύσω το ζαμπόν με γλάσο, ένα κλασικό πιάτο του αμερικάνικου Νότου που μ’ αρέσει πολύ να μαγειρεύω την Πρωτοχρονιά.

Είναι μια σάλτσα με καυτερή πιπεριά και σκόρδο, που μόλις τη δοκιμάσετε είναι σίγουρη ότι θα την φτιάχνετε συνέχεια. Γιατί ταιριάζει τέλεια με διάφορα πιτάκια, ψητά και τηγανητά λαχανικά, κρέατα, κοτόπουλο, γαρίδες ή ψάρια. Και είναι πανεύκολη!!!

Βασικά λιώνετε σκόρδο και πιπεριές καυτερές και αν δεν έχετε φρέσκες πιπεριές μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο και να προσθέσετε ότι άλλο τραβάει η ψυχή σας και να δέσετε τη σάλτσα με κορνφλάουρ. Πάρτε λοιπόν μια ιδέα και πειραματιστείτε.

Για την συγκεκριμένη περίσταση πρόσθεσα και ανανά γιατί μου άρεσε πολύ σαν ιδέα αφού και το χοιρινό έχει ανανά, οπότε στην ουσία έκανα ένα γλυκοπικάντικο τσάτνεϊ (χωρίς κρεμμύδια αυτή τη φορά) στο οποίο πρόσθεσα και τα ζουμάκια από το ψητό.

[Flickr]
[Flickr]

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό ανανά ​​
  • 1 φλιτζάνι ανανά σε κύβους
  • 2 κ.τ.σ μηλόξυδο, ή ξύδι από ρύζι
  • 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο σκόρδο
  • 2 καυτερές κόκκινες πιπερίτσες ή 2 - 3 κουταλάκια του γλυκού νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο
  • ½ -1 κ.τ.σ κέτσαπ ντομάτας (προαιρετικό)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 λάιμ ή ένα μικρό πράσινο λεμόνι, ξύσμα και χυμό (προαιρετικά)
  • 4 κ.τ.σ κορνφλάουρ
  • 4 κ.τ.σ κρύο νερό

Παρασκευή

Λιώνουμε στο μπλέντερ τις πιπερίτσες, τον ανανά και το σκόρδο.

Σε μια βαριά κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, τον χυμό ανανά, το ξύδι και το αλάτι και βάζουμε να βράσουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το κορνφλάουρ και το νερό) και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.

Ανακατεύουμε το κορνφλάουρ με το κρύο νερό μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα ανακατεύοντας αργά, προσπαθώντας να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Βράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει αλλά όχι εντελώς γιατί όταν θα κρυώσει θα πήξει ακόμη περισσότερο.

Όταν η σάλτσα κρυώσει εντελώς την αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'