Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μπορς από τον τρίφτη με άρωμα προσιούτο

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςμπορς, σούπα, Χριστούγεννα, προσιούτο, λαχανικά, μπορστ

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Το μπορς (ή μπορστ) είναι μια σούπα γνωστή και στην Ελλάδα. Είναι μια σούπα εξαιρετική, αλλά μπορεί να γίνει και βαρετή αν παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει ποτέ σε τίποτε. Σήμερα λοιπόν αλλάζει.

Περνάει από τον τρίφτη και αποκτά άρωμα προσιούτο.

Όλα τα λαχανικά (το λάχανο, το παντζάρι, το καρότο) περνάνε από τον χοντρό τρίφτη, δεν κόβονται με μαχαίρι. Και το άρωμα της η σούπα το παίρνει από το λίπος που βγήκε από ένα μπούτι προσιούτο της Πάρμας.

Θέλω να τονίσω τη λέξη άρωμα μπροστά από το προσιούτο. Την τονίζω επειδή, όσες το ξέρετε, το λίπος από το προσιούτο δεν λειώνει. Απλά μεταγγίζει τη νοστιμιά του. Η σούπα παίρνει τη λιπαρότητα που χρειάζεται από ελαιόλαδο και μόνο. Δεν βάζω κρέας, κόκκαλο, καθόλου. Γιατί θέλω να αιχμαλωτίσω και ταυτόχρονα να αναδείξω το μοναδικό άρωμα του Πρίγκηπα της Πάρμας.

Με δεδομένη την απουσία κάθε είδους κρέατος και την παρουσία του προσιούτο, η ποιότητα των λαχανικών είναι το παν για την επιτυχία. Και τέτοια εποχή στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να βρεθούν εξαιρετικά παντζάρια, λάχανα, καρότα, κρεμμύδια, σέλινο, πατάτες.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Προσοχή στο αλάτι και το καυτερό. Η σούπα αυτή θέλει και αλάτι και καυτερό κόκκινο τσίλι. Αν τα αφήσετε απέξω ή στο λιγότερο από όσο χρειάζεται, απλά θα έχετε υποδεέστερο γευστικό αποτέλεσμα.

Πολλοί προσθέτουν στο πιάτο κρέμα γάλακτος, ή και γιαούρτι.

Εγώ αρέσκομαι στο ξινόγαλο Λακαφώση. Δίνει την απαραίτητη ξινίλα χωρίς να βαραίνει το μίγμα, και χωρίς να εξαφανίζει τον Πρίγκηπα της Πάρμας Το αντίθετο θα έλεγα, η καλλίπυγος νέα από τη Σταμάτα Αττικής γίνεται έξοχος παρτενέρ του Πρίγκηπα της Πάρμας σε αυτό το γευστικό χορό.

[Kelly Sue DeConnick / Wkimedia.Commons]
[Kelly Sue DeConnick / Wkimedia.Commons]

Καλές Γιορτές!

Σταμάτης Πάρμας  έγραψεν (Δεκέμβριος 2018) και ναι καλά το καταλάβατε αυτός ο τύπος έρχεται από το μέλλον...

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του ελληνοαγγλικού blog Panathinaeos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'