Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σπετζοφάι, κάντο όπως στη Μακρινίτσα

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσπετζοφάι, Πήλιο, Μακρινίτσα, λουκάνικο, πιπεριές, ντομάτες, εύκολο

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Σπετζοφάι ίσον Πήλιο και Πήλιο ίσον σπετζοφάι. Τελεία. Είναι το πρώτο φαγητό που έρχεται στο μυαλό κάθε καλοφαγά μόλις πεινάσει σ’ αυτό το υπέροχο μέρος. Το καλύτερο λοιπόν το δοκίμασα σε ένα μέρος που δεν το περίμενα, στην άκρως τουριστική πλην όμως τόσο όμορφη που σου κόβει την ανάσα, Μακρινίτσα. Στο οινομαγειρείο – ψησταριά «Απόλαυση» της οικογένειας Χατζηγιάννη, στην άκρη του χωριού μετά την πλατεία με τη παλιά εκκλησία και τη μαρμάρινη βρύση.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

«Α, είναι πολύ απλό», μου είπε η Φρόσω Χατζηγιάννη, «μισό λεπτό να  τελειώσω με τις παραγγελίες και έρχομαι να σας πω τα μυστικά της μαμάς μου». Σημειωτέον ότι η μαμά Μαρία είναι ο «καπετάνιος» του μαγαζιού, τη μαγειρική της βέβαια έχει μάθει και η κόρη της, και «στρατηγός» στην επιλογή των κρεατικών και στο ψήσιμο ο πατέρας, Κώστας Χατζηγιάννης. Όλα τα υλικά, αρνιά, κατσίκια, λουκάνικα, λαχανικά είναι ντόπια, όπως και τα τυριά, του φημισμένου Καρακανά, που κάνει σπουδαία δουλειά στο Βόλο.

[photo: Κική Τριανταφύλλη
[photo: Κική Τριανταφύλλη

Για το σπετζοφάι της Απόλαυσης μόνο τρία είναι τα υλικά, μοσχαρίσιο λουκάνικο πικάντικο, πιπεριές και ντομάτες. Αλλά προσέξτε. Το λουκάνικο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν φρέσκο και βαρύ, να μην έχει στεγνώσει. Οι πιπεριές, στρογγυλές ή μακρόστενες αλλά πράσινες πολύ σκούρες (αν θέλετε βάζετε και πολύ λίγη κόκκινη για το χρώμα). Και η ντομάτα φρέσκια, χειμώνα καλοκαίρι. Το χειμώνα που είναι κάπως «χλωμές» και άνοστες μπορούμε να ενισχύσουμε τη σάλτσα με λίγο σπιτικό πελτέ ντομάτας και λίγη ζάχαρη.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Πώς το φτιάχνουμε

Τηγανίζουμε τις πιπεριές κομμένες στη μέση. Κόβουμε το λουκάνικο σε σχετικά λεπτές ροδέλες και τις τηγανίζουμε επίσης. Σε ένα τηγανάκι ετοιμάζουμε μια σκέτη σάλτσα ντομάτα (χωρίς κρεμμύδι ή σκόρδο). Ζεσταίνουμε λίγο λάδι, ρίχνουμε τη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει και να δέσει. Ρίχνουμε στη σάλτσα τις πιπεριές και το λουκάνινο, αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'