Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα ιταλικά: Παρμιτζάνα με κοτόπουλο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςκοτόπουλο, ιταλικές συνταγέςμ ιταλικές συνταγές με κοτόπουλο, πουλερικά, ιταλικές συναγές

[photo: Luca Nebuloni / Flickr]
[photo: Luca Nebuloni / Flickr]

Αυτήν την συνταγή σάς την είχα υποσχεθεί εδώ και αρκετό καιρό.  Και σας υπόσχομαι κάτι ακόμη: Tην παρμιτζάνα με το κοτόπουλο θα την λατρέψετε! Φανταστείτε ζουμερά σνίτσελ κοτόπουλου, με λιωμένη μοτσαρέλα από πάνω, ψημένα στο φούρνο μέσα σε πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας. Είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων σε ένα πιάτο που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Χρησιμοποίησα ένα ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, το οποίο έκοψα σε λεπτές φέτες, σαν σνίτσελ. Πιστεύω ότι για την παρμιτζάνα είναι πιο κατάλληλο το στήθος από το κοτόπουλο, την δοκιμάσαμε και με φιλέτο από μπούτι, αλλά δεν μας άρεσε τόσο πολύ.

Για την ιστορία, η παρμιτζάνα είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, παγκοσμίως που γίνεται συνήθως με μελιτζάνες αλλά σε πιο παλιές εποχές, χρησιμοποιούσαν και κολοκυθάκια ή άλλα λαχανικά. Η καταγωγή του είναι από τον Νότο, το πιθανότερο από την Καμπανία. Συναντάται, όμως, επίσης στο Μολίζε και την Σικελία.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά επιτυχημένο συνδυασμό από λίγα και απλά υλικά, που δένουν τέλεια μεταξύ τους, έτσι όπως μόνο οι Ιταλοί μάστορες της κουζίνας ξέρουν να τα συνδυάζουν. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις «μελιτζάνες με παρμεζάνα», που είναι ένα πιάτο πιο απλό στην παρασκευή του και σίγουρα πιο σύγχρονης επινόησης.

Η παρμιτζάνα συναντάται με την σημερινή της μορφή, στα πρώτα βιβλία μαγειρικής, γραμμένα πριν από δύο αιώνες και βάλε. Το όνομα παρμιτζάνα, δεν υπονοεί ότι το πιάτο εμπεριέχει το νόστιμο αυτό τυράκι. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευσή του. Το λεξικό των Devoto-Oli, ισχυρίζεται ότι το όνομα σημαίνει, το να μαγειρεύεις όπω

Στο ετυμολογικό λεξικό των Cortelazzo-Zolli, πάλι, η «parmisciana» αναφέρεται ως ένα πιάτο με μελιτζάνες τηγανητές και μετά ψημένες στον φούρνο, που εμφανίζεται γύρω στο 1440! Η πιο επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από την σιτσιλιάνικη λέξη «parmiciana», που σημαίνει τα σανιδάκια στα ξύλινα παντζούρια, και υπονοεί την διάταξη των τηγανητών μελιτζάνων μέσα στο ταψί!

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Παρμιτζάνα με κοτόπουλο

Βαθμός δυσκολίας συνταγής: μέτρια δύσκολη

Υλικά για 4 άτομα

  • 600 γρ στήθος κοτόπουλο φιλέτο
  • αλάτι και πιπέρι.
  • Για το πανάρισμα
  • αλεύρι
  • 1-2 αυγά
  • τριμμένη φρυγανιά

Για το τηγάνισμα

  • σπορέλαιο

Για τη σάλτσα

  • 1-2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο βασιλικό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Για το ταψί

  • 200 γρ μοτσαρέλα fior di latte
  • 20 γρ αυθεντική παρμεζάνα parmigiano reggiano τριμμένη

Προετοιμασία

Ξεκινήστε από την σάλτσα. Βάλτε όλα μαζί τα υλικά σε μία ρηχή κατσαρόλα και αφήστε την σάλτσα να βράσει χωρίς καπάκι, σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά.

Χτυπήστε τα φιλέτα με τον μπάτη, να λεπτύνουν. Αλατίστε και πιπερώστε. Πανάρετε τα, περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, έπειτα από το χτυπημένο αυγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά (το πανάρισμα πρέπει να γίνεται πάντα με αυτήν την σειρά, ώστε να δημιουργηθεί μία ωραία κρούστα).

Τηγανίστε τα παναρισμένα φιλέτα του κοτόπουλου σε ζεστό σπορέλαιο, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Αφήστε την μοτσαρέλα να στραγγίσει καλά και κόψτε την σε λεπτές φέτες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλου είδους τυρί που λιώνει, όπως την επίσης ιταλική πρόβολα.

Σκορπίστε 2-3 κ.σ. από την σάλτσα μέσα σε ένα πυρέξ και στρώστε τα σνίτσελ. Τοποθετήστε από επάνω τις φέτες της μοτσαρέλας. Περιχύστε προσεκτικά με την σάλτσα. Πασπαλίστε τέλος με την τριμμένη παρμεζάνα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το πιό οικονομικό grana padano).

Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, γιά 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να σχηματιστεί μία ωραία κρούστα.

Σερβίρετε την παρμιτζάνα με κοτόπουλο ζεστή

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'