Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τάρτα με σπανάκι, φέτα, γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςτάρτα, quiche, σπανάκι, φέτα, γιαούρτι, μυρωδικά

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Οι Γάλλοι τη λένε quiche εμείς ας την πούμε τάρτα με σπανάκι, φέτα, φρέσκα μυρωδικά και γιαούρτι αντί για μπεσαμέλ και θα είναι απίθανα νόστιμη. Αρκεί να μη βράσει το σπανάκι

Η όλη ιστορία της γαστρονομίας περιστρέφεται γύρω από ένα βασικό ερώτημα: Πως θα χειριστεί ο μάγειρας ή η μαγείρισσα τα υλικά, πως θα τα αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στην εποχή μας είναι ορατή μια διαστρέβλωση αυτού του ερωτήματος.

Οι αστέρες της σύγχρονης γαστρονομίας είναι σα να μας λένε πόσο υπέροχοι είναι, πόσο θαυμάσια αντανακλάται στο πιάτο Α ή Β η προσωπικότητα τους. Μέγα λάθος, λάθος δρόμος, λάθος προσέγγιση. Ο πραγματικός μαέστρος αναδεικνύει τα υλικά που του έδωσε η φύση.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έφτιαξα αυτή την quiche, προσπαθώντας να αναδείξω το υπέροχο βελούδινο σπανάκι που πήρα από το κτήμα Χ, τα αυγά της ώρας από τις κότες του κτήματος, τη φέτα και το πρόβειο γιαούρτι του Λακαφώση, και τα πράσινα κρεμμύδια και μυρωδικά που άρχισαν να φυτρώνουν στο μποστάνι μου.

Όλα ξεκινάνε από το σπανάκι. Δεν το βράζω, δεν το σοτάρω, το αφήνω στον ατμό για 2 λεπτά, ίσα ίσα για να μαλακώσει, χωρίς να έλθει σε επαφή με το νερό, που σημαίνει χωρίς να χάσει τις ουσίες και τα συστατικά του. Αφού κρυώσει το σπανάκι, το κόβω σε μικρότερα κομμάτια, όχι όμως πολύ μικρά.

Τα πράσινα κρεμμύδια, ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος μπαίνουν στο μίγμα ψιλοκομμένα και ωμά. Προσθέτω στο μίγμα τα αυγά της ώρας, την θρυμματισμένη φέτα του Λακαφώση, αλάτι, πιπέρι και ολίγο ελαιόλαδο.

Στο μεταξύ στον φούρνο έχει ψηθεί για λίγο η βάση, οπότε προσθέτω αμέσως το μίγμα, και από επάνω προσθέτω πρόβειο γιαούρτι του Λακαφώση.

Φουρνίζω στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

 Σερβίρω με δροσερό λευκό κρασί.

Georges Boudhal έγραψεν (2013)

Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ και του αγγλικού  Panathinaeos 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'