Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φωλιές με κιμά και ημίσκληρο τυρί του τοστ

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςΔωδώνη, ημίσκληρο τυρί του τοστ, φωλιές με κιμά και τυρί, κανταΐφι, βολ-ο-βαν, σφολιάτα

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Στο καινούργιο χιουμοριστικό διαφημιστικό της ΔΩΔΩΝΗ μια κλασική ελληνίδα μάνα ετοιμάζει ένα τοστάκι για τον μέλλοντα γαμπρό της. Καλό, δεν λέω, αλλά γιατί να μείνεις στο τοστ όταν μπορείς να κάνεις χίλιες δυο νοστιμιές; Σας προτείνω πιτσάκια-μπουκιές και φωλιές με κιμά

Η κοπέλα καλεί το αγόρι της στο σπίτι για να γνωριστούν με τα πεθερικά. Εγγλέζος στo ραντεβού  του εκείνος,  φτάνει στην ώρα του για το κυριακάτικο ψητό, τα γεμιστά και όλα τα άλλα καλούδια, που έχει ετοιμάσει η ελληνίδα μάνα για να ευχαριστήσει τον μέλλοντα γαμπρό. Και όταν όλοι κάθονται γύρω από το τραπέζι, έρχεται η ώρα των ευχών και των προπόσεων.

«I’d like to make a toast», λέει ο νεαρός, όρθιος και με υψωμένο το ποτήρι του. Βρετανικό το φλέγμα του, βρετανική και η ευγένειά του. Αλλά οι γονείς, που δεν μιλούν τη γλώσσα του, δεν τον καταλαβαίνουν. Και νάτη η παρανόηση.

Δείτε το βίντεο-κλιπ εδώ

Ο μπαμπάς κοιτάζει αμήχανος, ενώ η μαμά πατώντας στα νύχια (και με ένοχο βλέμμα, ίσως γιατί ξέχασε την υπέρτατη λιχουδιά και γιατί σίγουρα θέλει οπωσδήποτε να τον ευχαριστήσει) εξαφανίζεται στην κουζίνα της. Ετοιμάζει ένα τοστ.

Και όταν του το προσφέρει, λαχταριστό και τραγανό, με το τυρί να λιώνει ηδονικά, ο έκπληκτος γαμπρός το απολαμβάνει με χαμόγελα χαράς. Δεν είναι τυχαίο. Το τοστ έχει φίνα γεύση γιατί είναι φτιαγμένο με το ημίσκληρο τυρί ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ.

Αυτά μας λέει το καινούργιο χαριτωμένο τηλεοπτικό σποτ της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, με το, όπως συνήθως, χιουμοριστικό περιεχόμενό του. Το βίντεο επικεντρώνεται στην (οικεία μας) υπερβολή της κλασικής ελληνίδας μάνας, που θέλει να προσφέρει το καλύτερο στην οικογένεια και στους καλεσμένους της, πόσο μάλλον στον μελλοντικό γαμπρό.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Η αλήθεια, όμως, είναι, ότι με αυτό το τυρί, που γίνεται με γάλα 100% ελληνικό πρόβειο και αγελαδινό και ωριμάζει για τέσσερις μήνες, όπως διαβάζω στην ετικέτα του, δεν φτιάχνεις απλά ένα τοστ, αλλά πολλά άλλα πιάτα.

Να σας πω μερικά που έχω ήδη δοκιμάσει; Πίτσα με σάλτσα ντομάτα, τυρί και φυλλαράκια βασιλικού, τάρτα και κρέπες με λίγο κιμά και τυρί αντί για μπεσαμέλ και μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτα, σκεπασμένες με τυρί που λιώνει όμορφα καθώς ψήνεται!

Σήμερα, που έχω κόσμο, ετοίμασα κάτι πιο όμορφο. Γιατί ναι μεν ως σκληρά εργαζόμενη δεν έχω χρόνο για πολλά-πολλά αλλά μ’ αρέσει να παρουσιάζω στους φίλους μου νόστιμες εκπλήξεις, όπως αυτά τα πιτσάκια και οι φωλιές, για ορεκτικό. Τα μισά τα έκανα με κιμά και τα άλλα μισά με μελιτζάνες γιατί βρήκα χθες στη λαϊκή λαχταριστές. Σας λέω στα γρήγορα τη συνταγή:

Φωλιές με κιμά και τυρί

Υλικά για 12 φωλιές

  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι*
  • λιωμένο βούτυρο (περίπου 100 γρ)
  • 1 πακέτο ημίσκληρο τυρί του τοστ Δωδώνη
  • Σάλτσα ντομάτα με κιμά**
  • Για τη σάλτσα ντομάτα με κιμά
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
  • 1 αστεροειδή γλυκάνιο
  • 2-3 πολύ ώριμες ντομάτες ή 1 μικρό κουτί με ντοματάκια
  • αλάτι, πιπέρια σε σκόνη (μαύρο, κόκκινο γλυκό, καπνιστό), λίγο κουρκουμά, κίμινο
  • 2-3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα

Ετοιμάζω τον κιμά. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το βάζω στη φωτιά, σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό. Αφού το αχνίσω και εξατμιστεί εντελώς το υγρό, προσθέτω μερικές κουταλιές ελαιόλαδο και τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες στα δύο (αφαιρώ το φύτρο). Σοτάρω για λίγο, προσθέτω τον κιμά και τα μπαχαρικά, σοτάρω για λίγο ακόμη να εξατμιστούν τα υγρά και ρίχνω τις ντομάτες. Σκεπάζω και αφήνω τον κιμά να βράσει για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά και να δέσει η σάλτσα του. (Αντί για κιμά βάζω μελιτζάνες κομμένες σε κύβους).

Για τις φωλιές. Βουτυρώνω τις 12 θήκες σε ένα ταψάκι για cupcakes. Τοποθετώ μέσα το κανταΐφι ώστε να δημιουργηθούν φωλίτσες. Βουτυρώνω το κανταΐφι και βάζω το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι φωλιές.

Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο, σε κάθε φωλιά ρίχνω 1-2 κουταλιές της σούπας κιμά (χωρίς πολλά υγρά) και από πάνω μια ροδέλα τυρί του τοστ που έχω κόψει με ένα μικρό ποτήρι – σωλήνα του ούζου. Ξαναβάζω το ταψάκι στο φούρνο για μερικά λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά και σερβίρω τις φωλιές χλιαρές, διακοσμημένες με λίγο σχοινόπρασο.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Βολ-ο-βαν με τυρί στο φούρνο

Tips

*Το ίδιο γίνεται και με στρογγυλά σφολιατάκια αντί για κανταΐφι.  Από τα μισά κόβω με κουπ πατ (ή με το ποτήρι του ούζου που λέγαμε παραπάνω) έναν κύκλο και τοποθετώ το ημικύκλιο πάνω σε ένα στρογγυλό σφολιατάκι. Τοποθετώ τα βολ-ο-βαν σε μια λαμαρίνα τα βουτυρώνω και τα ψήνω στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Γεμίζω με κιμά, τοποθετώ από πάνω μια ροδέλα τυρί και ξαναβάζω στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

**Ετοιμάζω πιτσάκια με τις ροδέλες από τα σφολιατάκια που έχουν περισσέψει. Ψήνω τις ροδέλες μέχρι να φουσκώσουν, αλείφω με λίγη σάλτσα πέστο, τοποθετώ επάνω από μια ροδέλα τυριού και τα ξαναψήνω για λίγο μέχρι να λιώσει. Σερβίρω με ντοματίνια κομμένα στη μέση.

***Ετοιμάζω και ένα υπέροχο γλυκό με τα περισσεύματα του τυριού και μαρμελάδα κεράσι. Τοποθετώ κομματάκια του τυριού μέσα σε φωλιές ή σε βολ-ο-βάν, τα ξαναψήνω για λίγο μέχρι να λιώσει το τυρί, προσθέτω λίγη μαρμελάδα, τοποθετώ από πάνω μπαστουνάκια τυριού και ξαναψήνω ελάχιστα μέχρι να λιώσουν.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Έτοιμα όλα σε χρόνο dt. 

«I’d like to make a toast», θα τους πω σε λίγο, που θα μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι. Γαμπρό και μάλιστα Βρετανό δεν έχουμε στην παρέα (προς το παρόν τουλάχιστον) για να του ευχηθούμε, όμως φθινοπώριασε και σήμερα εγκαινιάζουμε τα κυριακάτικα μεσημέρια με λιχουδιές και καλό κρασί, που είχαμε διακόψει όσο κρατούσε το καλοκαίρι.

Να είμαστε όλοι καλά, θα ευχηθούμε, να γλεντάμε και να γελάμε κάθε Κυριακή για να πάει καλά η εβδομάδα. Αυτή και όλες οι επόμενες.

Το εύχομαι και σε σας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'