Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ψητή κολοκύθα με άγρια μανιτάρια, μήλα και κάστανα

της Εύης Σκούρα Μαγειρικές ιστορίεςκολοκύθα, άγρια μανιτάρια, μήλα, κάστανα, τραπέζι γιορτινό, εύκολο

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Σήμερα σας έχω ένα εντυπωσιακό και νόστιμο πρώτο πιάτο για το γιορτινό σας τραπέζι, υγιεινό και εύκολο επίσης. Γίνεται με αγαπημένα χειμωνιάτικα υλικά: κόκκινη κολοκύθα, άγρια μανιτάρια, μήλα και κάστανα. Και ναι οι γιορτές πλησιάζουν…

Η κολοκύθα κατακτά σιγά-σιγά το ελληνικό τραπέζι. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πολύ λίγες νοικοκυρές μαγείρευαν πιάτα με κολοκύθα και οι περισσότερες περιορίζονταν στις πίτες. Τελευταίως κυκλοφορούν όλο και περισσότερες συνταγές, πολλές από αυτές μάλιστα είναι και αρκετά πρωτότυπες. Επίσης βλέπουμε όλο και περισσότερες ποικιλίες κολοκύθας να κυκλοφορούν στην αγορά.

Η πρωταγωνίστρια του Halloween, καθώς και όλες οι ποικιλίες της κολοκύθας, συγκαταλέγονται πλέον στις υπερτροφές.  Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (εξού και το έντονο πορτοκαλί χρώμα), τα οποία αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Είναι, όμως, πλούσια και σε δύο πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά, την λουτείνη και την ζεαξανθίνη, που προστατεύουν  τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών.  Επιπλέον, η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την υγεία των ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και σε βιταμίνη C, η οποία της προσδίδει σημαντικές αντι-γηραντικές, αντι-καρκινικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες. Το μαγνήσιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος που περιέχει μας βοηθούν να έχουμε γερά οστά και δόντια, καλή λειτουργία της καρδιάς και επιπλέον ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έρευνες επιστημόνων που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κολοκύθα ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, αλλά και προλαμβάνει το διαβήτη τύπου 2.

Η συνταγή απαιτεί άγρια μανιτάρια. Εγώ επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα μείγμα αποξηραμένων άγριων μανιταριών, τα οποία τα μούλιασα σε χλιαρό νερό για περίπου 15 λεπτά. Περιείχε κανθαρέλλες, bolets ή πορτσίνι Χιλής, πλευρότους και λεντινούλες. Θα χρειαστείτε 50-60γρ. αποξηραμένα για να πάρετε 150γρ. νωπών μανιταριών. Αν χρησιμοποιήσετε κι εσείς αποξηραμένα, μουλιάστε τα και στραγγίστε τα καλά πριν τα προσθέσετε στο φαγητό. Εναλλακτικά, αντί για νερό μπορείτε να τα μουλιάσετε και σε λευκό κρασί.

Ας δούμε τώρα τη συνταγή.

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Ψητή κολοκύθα με άγρια μανιτάρια, μήλα και κάστανα

Χρόνος που χρειάζεται: 1 ώρα και 30 λεπτά

Μερίδες (σαν ορεκτικό): 4

Υλικά

  • 2 μικρές κολοκύθες, 700γρ. περίπου η μία
  • 50γρ. βούτυρο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 150γρ. άγρια μανιτάρια επιλογής σας (καθαρισμένα, και κομμένα ανάλογα με το είδος)
  • 1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 90γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, χοντροκομμένα
  • 1 κουτάλι φρέσκια ματζουράνα ή θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Οι κολοκύθες σας θα πρέπει να στέκονται όρθιες, χωρίς να γέρνουν. Κόψτε λίγο από τον πάτο, αν χρειάζεται για να σταθούν. Κόψτε το πάνω μέρος (καπάκι) και αδειάστε από τους σπόρους.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180οC.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Ρίξτε τα κρεμμυδάκια και μαγειρέψτε τα για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τα. Προσθέστε τα μανιτάρια και τα μήλα και σοτάρετέ τα για λίγα λεπτά. Ρίξτε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε, προσθέστε τα κάστανα και το μυρωδικό και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα.

Αλατίστε καλά και πιπερώστε το εσωτερικό της κολοκύθας και γεμίστε τη με τη γέμιση. Σκεπάστε με το καπάκι της κολοκύθας, τοποθετείστε τη σε ένα ταψί και ψήστε τη για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά η σάρκα της κολοκύθας.

Σερβίρετε τις κολοκύθες με πράσινη σαλάτα επιλογής σας.

Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό Delicious.

*Η Εύη Σκούρα διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'