Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Θα 'θελα να 'μουν Ιρλανδή

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςιρλανδέζικος καφές

Πρωτοδοκίμασα το 1973 κι έκτοτε με κατέκτησε. Τότε οι γονείς ήσαν περιπετειώδεις με τα παιδιά τους κι έτσι σε μια συνοικία του Λονδίνου, στο τραπέζι του ιρλανδέζικου μπαρ O’ Flannagans, υπό τους ήχους ενός κεφάτου πορφυρομάλη πιανίστα, βύθισα, αν και δωδεκάχρονη, τα χείλη μου στη ζεστή κρέμα και ρούφηξα μια δυνατή γουλιά καφέ και ουίσκυ. Αυτό ήταν, έρως κεραυνοβόλος: ο πατέρας μου κοίταζε άναυδος το αδειασμένο ποτήρι του κι εγώ είχα ξεχάσει κάθε παγωνιά και στενοχώρια.

Irish coffee λοιπόν τώρα που έρχονται τα κρύα: ο υπέροχος καφές που σκαρφίστηκε στη δεκαετία του '40 ο υπεύθυνος τροφοδοσίας ενός ιρλανδέζικου αεροδρομίου για να ζεστάνει τους ταλαιπωρημένους και βρεγμένους ως το κόκκαλο αμερικανούς επιβάτες, που 'χαν μαρτυρήσει μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Το όνομά του, Τζόζεφ Σέρινταν από το αεροδρόμιο Σάννον κι όταν οι αμερικανοί ήπιαν και αναστήθηκαν με τον καφέ του, κάποιος τον ρώτησε:

«Τι καφές ήταν αυτός; Βραζιλιάνικος;»
Εκείνος απήντησε αυτοσχεδιάζοντας: «Είναι Ιρλανδέζικος καφές». Κι έμεινε στην Ιστορία.

Για κάθε φλιτζάνι Ιρλανδέζικου καφέ θα χρειαστούμε:

  • 1 δόση δυνατού καφέ φίλτρου
  • 1-2 μικρές κουταλιές καστανή ζάχαρη (είναι απαραίτητη, ακόμη κι εγώ που πίνω σκέτο τον εσπρέσσο στον ιρλανδέζικο βάζω ώστε η κρέμα μετά να μη βυθιστεί - όλα είναι Χημεία)
  • 1 δόση ουίσκι, Ιρλανδέζικο φυσικά
  • χτυπημένη κρέμα (πλήρη κρέμα γάλακτος χτυπημένη)

Τα απολύτως απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζουμε: λικέρ καφέ απαγορεύονται δια ροπάλου (ούτε Καλούα ούτε Μπέιλυς ούτε τίποτε άλλο, 2. Το σκεύος όπου θα πιούμε τον καφέ πρέπει να είναι καλά ζεσταμένο και γυάλινο. 3. Η κρέμα πλούσια μεν, αφράτη, δεν πρέπει να μην αναμειγνύεται αλλά να ακουμπά στον καφέ 4. Αυτό το εξασφαλίζει η καστανή ζάχαρη που είναι απολύτως απαραίτητη. 

Επί το έργον:

Ζεσταίνουμε το χορταστικό γυάλινο ποτήρι ή φλιτζάνι κάτω από ζεστό νερό, ώστε να υποδεχτεί τέλεια τον καφέ και να μη τον κρυώσει ούτε κατ’ ελάχιστον. Ρίχνετε τη ζάχαρη από πάνω τον καφέ, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ουίσκι και μετά τελειώνουμε με την κρέμα την οποία θα προσθέσουμε ως εξής:

Κρατάτε με το ένα χέρι ένα κουτάλι της σούπας ανεστραμμένο κοντά στην επιφάνεια του ποτηριού και με το άλλο χέρι ρίχνουμε πάνω του την κρέμα. Αυτό της επιτρέπει να πέσει σιγά σιγά στο μείγμα καφέ και ουίσκι και να μη βυθιστεί. Δεν ανακατεύουμε καθόλου!

Απαραίτητο κι ένα πετσετάκι, γιατί όλοι θα 'χουμε υπέροχα ολόλευκα μουστάκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'