Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γαρίδες πίρι-πίρι

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςγαρίδες πίρι πίρι, γαρίδες, καυτερό πιπέρι, σάντουιτς, σπιτικό σάντουιτς, μαγιονέζα, σος ταρτάρ

Ο μεζές έχει μια έννοια χειμώνα – καλοκαίρι-άνοιξη- φθινόπωρο. Είναι η έννοια της καλής παρέας, που και αυτή με τη σειρά της προϋποθέτει εξαιρετικά καλή πρώτη ύλη, ανθρώπους από καλή πάστα, που λέμε.

Τον βλέπεις τον ανυπόμονο, όλο άντε και άντε. Δεν είναι έτσι, φίλε μου. Θέλει αφοσίωση και αγάλι. Πρόσεχε μην τρως πολύ ψωμί, θα φουσκώσεις, μην μιλάς πολύ, για τον ίδιο λόγο. Η παρέα θέλει ρέγουλα  και σιγοβράσιμο για να μελώσει. Δώσε μια ευκαιρία στη  σάλτσα να δέσει και μετά βούτα, αλλά μην ξεχνάς, παρέα θα κολυμπάμε.

Είναι και ο άλλος, «παιδιά έχω φάει στο σπίτι γιατί κάνω διατροφή», άλλη μάστιγα. Σιγά φίλε μου, θα χαλάσει το μαλλί κομμωτηρίου. Πως θα πάρεις δύναμη, καλέ μου, να φτιάξεις κορμί αν δεν μερακλώσεις και μια ολιά;

Καλά, η τρίτη περίπτωση είναι άπαιχτη. Ο «ήρθα για λίγο», ο οποίος δεν σηκώνεται να φύγει ποτέ. Συνήθως, εγώ τους λέω αυτούς «φέρε άλλο ένα». Μα καλέ μου, εφόσον έχουμε κανονίσει ότι «θα το κάψουμε απόψε, κυρ Στέφανε», τι κανονίζεις;

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις συνδέονται με τον καλό μεζέ και την καλή διάθεση. Μην τους αποπαίρνεις, άστους, αφού θα ζητήσουν και δεύτερο και τρίτο. Φαΐ και πιοτί.

Κέρνα τους και άστους να γκρινιάζουν, είναι το «ύφασμα» τέτοιο. Αν δεν καταλάβουν, πότισέ τους μόνο. Τότε θα τους βγει το μεράκλωμα.

Για δύσκολους συνδαιτημόνες σού χαρίζω συνταγή  καυτερή, έτσι για καλύτερο δέσιμο.

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Γαρίδες Πίρι – Πίρι

Υλικά

  • 6 κουτ. σούπας λάδι
  • 2 κουτ. σούπας καυτερή πιπεριά ( τουρκάκια, σκόνη, τσίλι, ότι σου πάει καλύτερα)
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό μέτριες γαρίδες
  • 1κουτ. γλυκού αλάτι
  • 75γρ βούτυρο
  • 1 λεμόνι, χυμός

Εκτέλεση

Σε ένα, κατά προτίμηση, μεταλλικό μπολ ανακατεύω πολύ καλά το λάδι, το σκόρδο, το μπούκοβο και το αλάτι.

Καθαρίζω καλά τις γαρίδες αφήνοντας τις ουρές, εννοείται βγάζω και το έντερο.

Στη συνέχεια βάζω τις γαρίδες μέσα στο μίγμα των μπαχαρικών και τις βάζω στο ψυγείο για 3 ώρες, ανακατεύοντας ενίοτε.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170 βαθμούς, τις αντιστάσεις.

Ψήνω τις γαρίδες μαζί με το μίγμα για 5- 6 λεπτά ώστε να είναι τρυφερές, ή έστω μέχρι να ροδίσουν.

Λιώνω το βούτυρο με το λεμόνι. Σερβίρω τις γαρίδες ζεστές και περιχύνω με το λεμονοβούτυρο.

Έξω φτώχεια και καλή καρδιά.

Τιπ

Με τις γαρίδες πίρι πίρι μπορείτε να φτιάξετε και ένα σάντουιτς περιωπής (ψημένο ή άψητο). Κόψτε ένα ψωμάκι στη μέση και αλείψτε με λίγη σπιτική μαγιονέζα, στην οποία έχετε προσθέσει ψιλοκομμένο άνιθο ή με σος ταρτάρ (μαγιονέζα με κάπαρη, αγγουράκι τουρσί, φρέσκο κρεμμυδάκικαι λίγο μαϊντανό, όλα ψιλοκομμένα).

Τοποθετείστε 2 φύλλα μαρουλιού και μισή ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες και βάλτε ανάμεσα μερικές γαρίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'