Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Νησιώτικη κρεατόπιτα και θα... μοσχομυρίσει το σπίτι

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςχυλοπίτες, κρεατόπιτες, νησιώτικες συνταγές, κεφαλλονίτικες συνταγές, ζύμες

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
Την κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα την είχα ακουστά και όταν είχα βρεθεί στην Κεφαλονιά δεν έχασα την ευκαιρία να την δοκιμάσω. Είχαμε επιλέξει θυμάμαι, ένα γραφικό εστιατόριο κοντά στην Λάσση, με μια φοβερή αυλή σκεπασμένη με πέργκολα, με ευγενέστατους ιδιοκτήτες, που μας έκαναν να ξεχάσουμε την άσχημη εμπειρία που είχαμε την προηγούμενη ημέρα σε μια ψαροταβέρνα στην Αγία Κυριακή (είχαμε πάει και συστημένοι...), όπου συνάντησα τον πιο άξεστο και αγενή ιδιοκτήτη ταβέρνας που θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Στην Λάσση λοιπόν, μεταξύ των άλλων δοκιμάσαμε και την κρεατόπιτα, σε μια εξαιρετική εκδοχή. Από τότε πάντα είχα στο μυαλό μου να την φτιάξω αυτήν την πίτα, αλλά μου φαινόταν αρκετά πολύπλοκη.
Πρίν από λίγο καιρό την ξαναθυμήθηκα και αποφάσισα επιτέλους να το επιχειρήσω. Καθώς είναι μια συνταγή που δεν την ξέρω καθόλου, έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο και με βοήθησε πάρα πολύ ένα βίντεο που βρήκα εδώ. Έκανα βέβαια και τις δικιές μου μικρές αλλαγές, αλλά γενικά προσπάθησα να μείνω πιστή στην συνταγή, η οποία φαινόταν ότι είναι εξαιρετική, και όντως δεν με απογοήτευσε! Το ίδιο φύλλο χρησιμοποίησα έπειτα για την torta pasqualina, που αν και αναρτήθηκε προγενέστερα, στην πραγματικότητα την έφτιαξα περίπου ένα μήνα μετά από την κρεατόπιτα.
Και μία μικρή σημείωση : η πίτα σερβίρεται μόλις βγει από τον φούρνο και η γέμιση της είναι πιό ζουμερή απ' ότι φαίνεται στις φωτογραφίες, απλά αν σταθεί το ρύζι απορροφάει όλο το ζουμί. 
 
Υλικά 
για την ζύμη
200 gr  αλεύρι γοχ.
400 gr αλεύρι κίτρινο
2 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού (νισεστέ)
1 φλ. καφέ (60ml) κρασί λευκό ξηρό
1 φλ. καφέ (60ml) ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
1 1/2 ποτήρι (300ml) περίπου νερό
2 κ.σ. λευκό ξύδι
1 κ.γ. κοφτό αλάτι.
για το άνοιγμα :
άμυλο καλαμποκιού (νισεστέ)
1/2 φλ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.   
  
για την γέμιση :
500 gr κρέας μοσχαρίσιο (χτένι)
500 gr κρέας χοιρινό (σπάλλα)
500 gr κρέας απο κατσικάκι/αρνάκι (μπούτι)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 gr ντομάτα στον τρίφτη
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. πάστα πιπεριάς
1 ποτήρι (260gr) ρύζι parboiled
120 gr κεφαλοτύρι
1 κ.σ. βούτυρο
3/4 φλ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
1 φλ. κρασί λευκό ξηρό
1/2 φλ. κρασί κόκκινο ξηρό
1 κ.σ. μαντζουράνα ξερή τριμμένη
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 ξυλάκι κανέλα
αλάτι.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε με την γέμιση, που πρέπει να βράσει και για αρκετή ώρα. 
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Κόψτε το καρότο σε μικρά κυβάκια. 
Κόψτε τα τρία είδη κρέατος σε κυβάκια. 
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το καρότο και σωτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέστε τα κομματάκια το κρέας και σοτάρετε τα μέχρι να εξατμιστεί το ζουμάκι τους. Σβύστε με το κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε 4 ποτήρια (1 λίτρο) ζεστό νερό, την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, την πάστα πιπεριάς, την κανέλα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλατάκι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Προσθέστε το ρύζι και αφήστε να βράσει για ακόμη 10 λεπτά. Ρυθμίστε στο αλάτι (εγώ συνολικά έβαλα 1 1/2 κ.γ.) και λίγο πριν το κατεβάσετε από την φωτιά προσθέστε την μαντζουράνα, τον μαϊντανό και το μοσχοκάρυδο. Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και αφήστε την γέμιση να χλιαίνει. Η γέμιση πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι, για να μην γίνει στεγνή όταν ψηθεί η πίτα. Αν χρειαστεί, προς το τέλος συμπληρώστε το ζουμάκι προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος. 
Στο εν των μεταξύ ετοιμάστε και την ζύμη. Αναμείξτε όλα τα υλικά, είτε επάνω στην επιφάνεια εργασίας, είτε στον κάδο του μίξερ, και ζυμώστε μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Το νερό πάντα το προσθέτουμε σταδιακά μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή σύσταση στο ζυμάρι μας. Αλείψτε την ζύμη με λίγο λαδάκι, σκεπάστε την με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου, να ξεκουραστεί για μια ωρίτσα. 
Πάρτε ένα ταψάκι ή πυρέξ, με διαστάσεις 26x40 cm. 
Χωρίστε την ζύμη σε τρία κομμάτια : 2 των 250gr περίπου και 1 στα 450gr. Ανοίξτε πρώτα το μεγαλύτερο φύλλο, που θα μπει στην βάση της πίτας. Το φύλλο πρέπει να καλύπτει τα τοιχώματα του ταψιού και να περισσεύει λίγο. Αλείψτε το ταψάκι με βούτυρο ή λάδι και στρώστε μέσα το φύλλο. 
Κόψτε το κεφαλοτύρι σε μικρά κυβάκια και αναμείξτε το με την γέμιση. Ρίξτε την γέμιση επάνω στο φύλλο. Ανοίξτε τα μικρότερα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού, και τοποθετήστε τα το ένα επάνω από το άλλο, αλείφοντάς τα με λίγο λαδάκι. Γυρίστε τις άκρες των φύλλων προς το κέντρο της πίτας, ώστε να κλειστεί καλά η γέμιση μέσα στην πίτα. Αλείψτε την επιφάνεια της πίτας με λίγο λαδάκι.
Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε την από τον φούρνο και αφήστε την να σταθεί ένα μισάωρο πρίν την κόψετε.
Σερβίρετε την κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα ζεστή.
Τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα.
Προτεινόμενο κρασί : αν και το πιο διάσημο κρασί της Κεφαλονιάς είναι η Ρομπόλα, εδώ θα ταίριαζε καλύτερα ένα ερυθρό ή ένα ροζέ. Εμείς την συνοδέψαμε με ερυθρό Κάβα Μπουτάρη.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'