Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σπαγγέτι με κέιλ, λεμόνι, σκόρδο και καυτερή πιπεριά

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςζυμαρικά, μακαρονάδα, κέιλ λαχανικό, ιδιαίτερες συνταγές για μακαρονάδες, σπέσιαλ μακαρονάδες, γρήγορες συνταγές

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
Το κέιλ είναι ενα είδος λαχανίδας, αρκετά δυσεύρετης (ακόμα τουλάχιστον) στη χώρα μας. Χρόνο με το χρόνο όμως αυτό το ωφέλιμο μα και νόστιμο λαχανικό γίνεται πιο γνωστό, η παραγωγή του εξαπλώνεται κι έτσι αργά μεν αλλά σταθερά αρχίζει να πωλείται όλο και σε περισσότερα σημεία, που βέβαια είναι οι μεγάλες λαϊκές αγορές κυρίως των Αθηνών. Σε σούπερ μάρκετ δεν έχει τύχει να συναντήσω ακόμα και θα ήθελα να μου πείτε αν το έχετε δει εσείς.  
Όποτε το βρίσκω προσπαθώ να το μαγειρέψω με όσο περισσότερους τρόπους γίνεται αφού πρώτα βέβαια φτιάξω τα φοβερά και τρομερά κέιλ τσιπς μου. Τα τσιπς αυτά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πατατάκια, κι αυτό δεν το λέω μονάχα εγώ αλλά όλοι όσοι τα έχουν δοκιμάσει και κυρίως θα επικαλεστώ τις γνώμες των μικρών παιδιών που τρε-λαί-νο-νται γι΄αυτά και ξέρετε πως στα πατατάκια δεν βρίσκουν εύκολα υποκατάστατο!!
Ωστόσο επειδή το μικρόβιο της αναζήτησης το έχω μέσα μου, θέλω να δοκιμάζω και να πειραματίζομαι με τα υλικά μου και σε άλλες παρασκευές. Τα κέιλ λοιπόν τα χρησιμοποίησα φέτος για πρώτη φορά σε μακαρονάδα. Μια μακαρονάδα με απλές, ξεκάθαρες γεύσεις που αφήνει το λαχανικό αυτό να παίξει μπάλα και να επικρατήσει πάνω στο ουδέτερο μακαρόνι.
Η μακαρονάδα αυτή θα έλεγα ότι συνδυάζει δύο συνταγές αν εξαιρέσει κανείς το λεμόνι. Την κλασική ιταλική aglio, olio e peperoncino  και τα kale chips στα οποία αναφέρθηκα πριν. 
Τα κέιλ σοτάρονται –σχεδόν τηγανίζονται-  σε ελάχιστο ελαιόλαδο και γίνονται αρκετά τραγανά. Πάνω τους πέφτει η πιπεριά τσίλι, το μπούκοβο και το λεμόνι δίνοντάς τους αψάδα και οξύτητα. Είναι ομολογουμένως μια αρκετά καυτερή μακαρονάδα με ιδιαίτερη γεύση. 
Πριν την φτιάξετε, εφ΄όσον το έχετε αποφασίσει, ρίξτε οπωσδήποτε μια ματιά στις σημειώσεις στο τέλος της συνταγής. Θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα ώστε να πετύχετε αυτό ακριβώς που θέλετε σε γεύση. Είναι η μακαρονάδα του δεκάλεπτου που όμως φαίνεται πως έχετε σπαταλήσει χρόνο και πολύ ταλέντο για να την φτιάξετε. Το αποτέλεσμα θα σας ευχαριστήσει στο μέγιστο! Το πιστεύω!
 
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΕΙΛ, ΛΕΜΟΝΙ, ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ
Υλικά: 
250 γραμμάρια μακαρόνια σπαγγέτι (Νο 6)
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
180 γραμμάρια κέιλ ακαθάριστο
½ κουταλιά σούπας μπούκοβο
1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένες
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
50 ml χυμό λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι
3 γεμάτες κουταλιές σούπας κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο
Επιπλέον ελαιόλαδο για το σερβίρισμα + ξύσμα λεμονιού
Μέθοδος: 
Πλένουμε το κέιλ και το στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά. Θέλουμε να είναι εντελώς στεγνό χωρίς ίχνος νερού πάνω του. Στη συνέχεια το καθαρίζουμε αφαιρώντας του το κεντρικό χοντρό νεύρο το οποίο και πετάμε, ώστε να μείνουν μόνο τα φύλλα του. Αν θέλετε να δείτε με φωτογραφίες τον τρόπο τον οποίο το καθαρίζουμε, ρίξτε μια ματιά στην παλιότερη ανάρτηση των κέιλ τσιπς ΕΔΩ! 
Όταν το έχουμε καθαρίσει και στεγνώσει, το ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Όπως ακριβώς ψιλοκόβουμε το μαρούλι για σαλάτα. Το αφήνουμε στην άκρη. 
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. 
Όσο τα μακαρόνια βράζουν, βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τις 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο να κάψει. Μόλις αυτό κάψει ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κέιλ και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να τηγανιστεί για περίπου 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μαραθεί και να αρχίσει να γίνεται τραγανό. 
Ύστερα ρίχνουμε το μπούκοβο,  την ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι καθώς επίσης και το σκόρδο. Τηγανίζουμε για ένα λεπτό ακόμα ανακατεύοντας τα υλικά μέσα στο τηγάνι. 
Τέλος προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι τα βρασμένα σπαγγέτι τα οποία έχουμε προηγουμένως στραγγίσει, το χυμό του λεμονιού, το τριμμένο κεφαλοτύρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε μια δυο φορές να ενωθούν τα υλικά και σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα. 
Πασπαλίζουμε τα ζυμαρικά με άφθονο ξύσμα λεμονιού, τρίβουμε λίγο ακόμα φρέσκο πιπέρι και ραντίζουμε τα πιάτα με όσο ελαιόλαδο επιθυμούμε. Τα σπαγγέτι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία!!!
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
* Η συνταγή είναι από το blog της Χρυσαυγής Μπόμπολα Food For Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'