Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Kαλοκαιρινή τάρτα με κρέμα μασκαρπόνε και πανδαισία φρούτων

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςκαλοκαιρινά επιδόρπια, φρούτα εποχής, γλυκό με φρούτα εποχής, γρήγορες συνταγες για επιδόρπια, δροσερό γλυκό, εύκολες συνταγές για γλυκά, εύκολες συνταγές

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Το καλοκαίρι και ειδικά το φετινό που μας προέκυψε με πολλή ζέστη, θέλει γλυκάκια εύκολα, ελαφριά και δροσερά!

‘Έτσι κι εγώ σήμερα σας κερνάω μία δροσερή, καλοκαιρινή τάρτα με κρέμα μασκαρπόνε και φρούτα εποχής, την οποία κάλλιστα θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε και ως τσιζ-κέϊκ, αφού και μπισκοτένια βάση έχει και τυράκι στην κρέμα της. Δεν χρειάζεται ψήσιμο και ετοιμάζεται μέσα σε μισή ωρίτσα!

Δόση:  για 6 άτομα

Βαθμός δυσκολίας συνταγής: πολύ εύκολη

Υλικά

Για τη βάση

300 gr μπισκότα speculoos
130 gr βούτυρο.

Για την κρέμα

200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
90 gr ζάχαρη άχνη
250 gr μασκαρπόνε
30 ml γλυκό κρασί Marsala

Για την διακόσμηση

φρέσκα φρούτα εποχής
γλάσο ζελατίνης (προαιρετικό)
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Προετοιμασία:

Τρίψτε τα μπισκότα.

Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να χλιαρίνει. Αναμείξτε το με τα μπισκότα.

Πάρτε μία φόρμα διαμέτρου 26 εκ, κατά προτίμηση με λυόμενο τσέρκι. Στρώστε τον πάτο και το τσέρκι με αντικολλητοκό χαρτί. Βάλτε μέσα το μίγμα των μπισκότων, πατήστε με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστεί ένα στρώμα με πάχος περίπου 1 εκ., καλύψτε και τα πλαϊνά σε ύψος 2 εκ. και πιέστε καλά, ώστε να γίνει η βάση συμπαγής. Βάλτε την βάση στο ψυγείο γιά ένα μισάωρο, ώστε να στερεοποιηθεί.

Ετοιμάστε την κρέμα. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να γίνει σαντιγύ. Χτυπήστε το μαρκαρπόνε 1-2 λεπτά, να αφρατέψει. Προσθέστε την σαντιγύ και το γλυκό κρασί (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λικέρ φρούτων) και αναμείξτε με μία μαρίζ. Βάλτε την στο ψυγείο.

Πλύντε και καθαρίστε τα φρούτα. Διαλέξτε φρούτα που δεν μαυρίζουν όταν μείνουν εκετεθειμένα στον αέρα. Εγώ χρησιμοποίησα ροδάκινα, βερύκοκα, κεράσια και ακτινίδια. Κόψτε τα σε φέτες ή αφήστε τα ολόκληρα, ανάλογα με το μέγεθος τους.

Βγάλτε την μπισκοτένια βάση από το ψυγείο. Ανοίξτε την φόρμα, αφαιρέστε το τσέρκι και τον πάτο και τοποθετήστε την βάση μέσα σε μία πιατέλα.

Βάλτε την κρέμα σε κορνέ με μύτη ίσια και φαρδιά και απλώστε την κρέμα επάνω στην βάση, ξεκινώντας από το κέντρο και σπειροειδώς.  Στολίστε την επιφάνεια της τάρτας με τα φρούτα; εγώ πρόσθεσα και άνθη γιασεμιού.

Καλό είναι η τάρτα να καταναλωθεί αμέσως, ώστε να μην χάσει την φρεσκάδα της. Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο για 1-2 ημέρες. Αν θέλετε τα φρούτα να μην μαραθούν και να είναι τα χρώματα τους λαμπερά, περάστε τα με γλάσο ζελατίνης (συνταγή εδώ).

 

* Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog, Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'