Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καρυδόπιτα ενισχυμένη με ξερά σύκα ψιλοκομμένα

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςκαρυδόπιτα, ξερά σύκα, καρύδια

Το μοίρασμα είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν χωράει εγωισμούς ούτε διχόνοιες.

 Σε ομορφαίνει, σε γλυκαίνει, σε ηρεμεί.  Μην το ξεχνάς ποτέ το να μοιράζεσαι., πάντα θα κερδίζεις.  Μεγάλη υπόθεση το «Μαζί».

Σε βγάζω από την υψηλή φιλοσοφία για να μην κουραστείς και σε παραπέμπω στο «μοίρασμα» μιας καρυδόπιτας που την «βγάζαν « σαν γλυκό και οι Αρχαίοι Ημών.  Θρυματισμένο το καρύδι πέφτει σαν χρυσός πάνω στα υπόλοιπα υλικά και σε προκαλεί για για τσιμπούσια εντιμότατα με φίλους  αδερφικούς.

[photo: Γεωργία Κουτσούκου]
[photo: Γεωργία Κουτσούκου]

 Φίλοι μου,  η καρυδόπιτά σας

Καρυδόπιτα με ξερά σύκα

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
  • 8 αυγά
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • 2 κ. γλ. κανέλλα
  • ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 2 φλ. σύκα ξερά ψιλοκομμένα

Σιρόπι

  • 1 γλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
  • 1/ 2 ποτ. κρασιού μπράντυ
  • καρύδια στη μέση  (πεταλούδα)

Εκτέλεση

Ανακατεύω σε μπολ τη φρυγανιά, το αλέυρι, την κανέλα και το μπέικιν.  

Χτυπαώ στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά ( 15 λεπτά).

Σταματάω το μίξερ και προεσθέτω το μίγμα με το αλεύρι και την κανέλα κτλ.

Προσθέτω τα καρύδια και τα μισά σύκα και ανακατεύω καλά.

Αδειάζω το μίγμα σε καλά λαδωμένο ταψί. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 45 λεπτά.

Ετοιμάζω  το σιρόπι. Βράζω για 7 λεπτά τα υλικά και στο τέλος προσθέτω το κονιάκ.

Μόλις κρυώσει η καρυδόπιτα την περιχύνω με το μισό σιρόπι όσο είναι  ζεστό .

Στο υπόλοιπο σιρόπι προσθέτω τα υπόλοιπα σύκα. Το βάζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσουν τα σύκα. Εαν χρειαστεί προσθέτω λίγο ζεστό νερό.

Βγάζω την καρυδόπιτα από το ταψί  κα ιτην περιχύνω με το υπόλοιπο σιρόπι των σύκων και διακοσμώ με τα μισά καρύδια.

Συνοδεύεται υπέροχα με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια 

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες