Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και καπνιστή πέστροφα που παίρνει δέκα με τόνο!

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςσαλάτες, μαυρομάτικα φασόλια, σαλάτα με μαυρομάτικα, σαλάτα με όσπρια, όσπρια, καπνιστή πέστροφα, υγιεινή διατροφή, εύκολο, εύκολη συνταγή, dressing

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Μια σαλάτα που την απολαμβάνει κανείς σαν κύριο γεύμα γιατί έτσι πρέπει. Γιατί τα έχει όλα και δεν της λείπει τίποτα. Και λαχανικά, και καπνιστό ψάρι, και όσπρια και ένα τέλειο γλυκόξινο dressing. Αυτή, παίρνει 10 με τόνο. Εγώ, θέλω δουλειά ακόμα!

 Υλικά για 2 μερίδες

100 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια άβραστα που μας δίνουν περίπου 250 γραμμάρια φασόλια βρασμένα
150 γραμμάρια καπνιστή πέστροφα (1 συσκευασία με 2 φιλέτα μέσα)
3 γεμάτες κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μαζί με το πράσινο μέρος τους)
3 κουταλιές σούπας κάπαρη ξεπλυμένη από την άλμη της
½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρεδάκια

Υλικά για το dressing

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα\
1 κουταλάκι γλυκού μέλι
½ κουταλάκι γλυκού τριμμένο σκόρδο αποξηραμένο
Αλάτι
Πιπέρι
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Βάζουμε τα φασόλια από το βράδυ μέσα σε μια κατσαρόλα με  νερό, ώστε να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν μέσα σε άφθονο νερό, χωρίς αλάτι! Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα φασόλια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουμε ψιλοκόψει, την κόκκινη πιπεριά και την κάπαρη.

Ανοίγουμε την συσκευασία της πέστροφας και με τα χέρια μας ξεψαχνίζουμε τα φιλέτα, κόβοντάς τα σε μικρά κομματάκια και παράλληλα αφαιρούμε όσα κόκαλα έχουν επάνω τους. Προσέχουμε να μην μείνει κανένα κόκαλο γιατί είναι αρκετά άσχημο στη γεύση όταν το συναντήσουμε μέσα στη σαλάτα.

Στο μπολ με τα φασόλια και τα λαχανικά προσθέτουμε τώρα και την ξεψαχνισμένη πέστροφα.

Τέλος φτιάχνουμε το dressing ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι όλα τα υλικά του πολύ καλά ώστε να προκύψει ένα παχύρρευστο υγρό. Περιχύνουμε με αυτό την σαλάτα, αλατίζουμε ελαφρά, γιατί η πέστροφα είναι ελαφρώς αλμυρή και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε στη γεύση μήπως χρειάζεται περισσότερο αλάτι και τη σερβίρουμε σ΄ένα όμορφο μπολ στολίζοντάς την με ένα κλωναράκι άνηθου!

Παρατηρήσεις

  • Επειδή η ποσότητα των φασολιών είναι αρκετά μικρή και είναι ασύμφορο το να βράσει κανείς τόσο λίγα φασόλια, προτείνω  να βράσετε όλη τη συσκευασία των φασολιών κι έπειτα να την χωρίσετε  σε μερίδες  των 100 ή 200ων γραμμαρίων και να τις τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Έτσι μπορείτε  ανά πάσα στιγμή να αποψύξετε  όσα χρειάζεστε και να φτιάξετε τη σαλάτα αυτή ή οποιαδήποτε άλλη συνταγή!
  • Τη σαλάτα μπορούμε να την έχουμε έτοιμη από την προηγούμενη μέρα, καλά κλεισμένη μέσα σε μπολ στο ψυγείο, ΧΩΡΙΣ όμως το dressing! Όταν έρθει η ώρα να τη σερβίρουμε, την περιχύνουμε με το dressing, την ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε μπολ!
  • Αν δεν σας αρέσει η καπνιστή πέστροφα, μπορείτε να φτιάξετε τη σαλάτα με καπνιστό ή κανονικό  τόνο, καπνιστό χέλι, καπνιστό σολομό ή οποιοδήποτε άλλο καπνιστό ή παστό ψάρι σας αρέσει!

 

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.
  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'