Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Λαδερός αρακάς με λίγο... θάλασσα

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςλαδερό, αρακάς, λαδερός αρακάς, χταποδάκια, μεσογειακή κουζίνα

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Μάλλον ασυνήθιστος συνδυασμός για την ελληνική κουζίνα. Η έμπνευση ήρθε πάλι από την ιταλική κουζίνα. Είναι μια γευστική έκπληξη και αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε, ιδίως αυτήν την εποχή που μπορείτε να βρείτε και φρέσκο αρακά!

Χρησιμοποίησα δύο μέτρια χταποδάκια, που ψάρεψε ο ψαράς της οικογένειας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μοσχούς (μοσχοχτάποδα).

Δόση : για 4 άτομα

Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο

Υλικά 

2 μέτρια χταποδάκια (1200gr)
1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
3 δαφνόφυλλα
5 κεδροκούκουτσα
5 μπαχάρια
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 Kg φρέσκο αρακά καθαρισμένο
1 φλ. φινόκιο ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλη και ώριμη ντομάτα
1 φλ. του καφέ παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γ. καρπούς κόλιαντρου σε σκόνη
αλάτι
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Ετοιμάστε πρώτα τα χταποδάκια : αφαιρέστε τα εντόσθια, το στόμα και τα μάτια και ξεπλύνετε τα καλά. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρασί, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, τα κεδροκούκουτσα και τους κόκκους πιπέρι και βάλτε τα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, για 20 λεπτά περίπου (10 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας). Νερό δεν θα βάλετε, θα βγάλουν τα χταπόδια! Προσέξτε να μην τα παραβράσετε, λάβετε υπόψιν ότι θα ξαναβράσουν μαζί με τα μπιζέλια. Όταν είναι έτοιμα, αφήστε τα λίγο να χλιαίνουν και κόψτε τα σε κομμάτια. Το ζουμάκι τους δεν θα το πετάξετε, αλλά σουρώστε το και κρατήστε το στην άκρη.

Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια. Κόψτε την ντομάτα σε κυβάκια. Σε μία κατσαρόλα, βάλτε το λάδι και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε μέσα τα κρεμμυδάκια και το φινόκιο και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τον αρακά και σοτάρετε επίσης για μερικά λεπτά.

Προσθέστε τα κομματάκια του χταποδιού, την ντομάτα, τον ζωμό από το χταπόδι, συμπληρώστε το ζουμάκι με ζεστό νερό, προσθέστε το πιπέρι, τον κόλιαντρο και το ανάλογο αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να βράσει, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς, περίπου για μισή ωρίτσα (15 λεπτά στην χύτρα ταχύτητας). 

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

 

* Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog, Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'