Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καλοκαιρινή μαγεία με γλυκό πλούσιο σε κακάο και ρομάντζο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςγλυκά, κακάο, καλοκαιρινά γλυκά, αφράτα γλυκά, ιταλικά γλυκά

Το "μαγικό γλυκό" ή "μαγική τούρτα" έγινε τρελή μόδα τους τελευταίους μήνες ανά τα blog και τα site στο διαδίκτυο. Γαλλίδες, Ισπανίδες και Ιταλίδες έφτιαξαν και σχολίασαν τον ιδιόρρυθμο αυτό γλυκάκι. . 
Η "μαγεία" του, έγκειται στο γεγονός, ότι με ένα μόνο μίγμα υλικών παίρνουμε ένα γλυκό με τρία στρώματα, διαφορετικά τόσο στην υφή, όσο και στο χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι οπτικά εντυπωσιακό, αλλά και η γεύση του καθώς και η εναλλαγή των υφών στον ουρανίσκο το κάνουν μοναδικό! 
Δώστε μεγάλη προσοχή στη σειρά με την οποία θα αναμείξετε τα διάφορα υλικά, καθώς και  στις θερμοκρασίες στις οποίες θα πρέπει να βρίσκεται στο καθένα από αυτά, ώστε να επιτύχετε τον σωστό διαχωρισμό των διαφόρων στρωμάτων και το τέλειο αποτέλεσμα. 

Δόση : 10 μερίδες

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Υλικά

  • 65gr αλεύρι γοχ.
  • 25gr κακάο άγλυκο
  • 25gr χαρουπάλευρο
  • 150gr ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120gr βούτυρο
  • 500ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 4 αυγά
  • 1 κ.σ. νερό κρύο
  • 1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. ξύδι απο λευκό κρασί
  • 1 τσιμπιά αλάτι

Για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη ή κακάο άγλυκο.

Τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι αυστηρά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Λιώστε το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι, προσέχοντας να μην κάψει. Μεταγγίστε το σε ένα μπολάκι και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Ζεστάνετε το γάλα, χωρίς να το βράσετε, και αφήστε το να γίνει χλυαρό.
Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.
Βάλτε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε το μίγμα για ένα δεκάλεπτο, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε με τη σειρά : μία κουταλιά της σούπας κρύο νερό, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το βούτυρο, που στο εν τω μεταξύ έχει κρυώσει. Κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο και το χαρουπάλευρο και προσθέστε τα στο μίγμα, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν. Αν δεν βρίσκετε χαρουπάλευρο, χρησιμοποιήστε στη θέση του κακάο, έτσι κι αλλιώς αυτό είναι δική μου προσθήκη στην συνταγή. Προσθέστε το χλιαρό γάλα και αναμείξτε δυναμικά για ένα δυο λεπτά. Είναι σημαντικό το μίγμα να μην έχει σβώλους; αν χρειαστεί, περάστε το από ένα σουρωτήρι για να τους αφαιρέσετε.
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή. Το ξύδι θα το προσθέστε όταν αρχίζει να σχηματίζεται η μαρέγκα, για να βοηθήσετε να σταθεροποιηθεί. Προσθέστε την μαρέγκα σταδιακά στο υπόλοιπο μίγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, ώστε να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Το μίγμα που θα πάρετε θα πρέπει να είναι ομοιογενές και αρκετά ρευστό.
Στο εν τω μεταξύ, προθερμάνετε τον φούρνο στους 150°C.  
Επενδύστε ένα τετράγωνο ταψάκι 20x20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Ρίξτε μέσα το μίγμα. Ψήστε το γλυκό για 80 περίπου λεπτά. Δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί. Τα κατώτερα στρώματα είναι σίγουρα πιο υγρά, αλλά δεν θα πρέπει να είναι ρευστά.
Βγάλτε το γλυκό από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Σκεπάστε το με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο. Αφήστε το για τουλάχιστον ένα δίωρο, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Όταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, βγάλτε το από το ψυγείο και τραβώντας με προσοχή τις άκρες από το αντικολλητικό χαρτί, βγάλτε το από το ταψάκι. Αφαιρέστε περιμετρικά το αντικολλητικό χαρτί. Κόψτε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι με ίσια και μακριά λάμα. Για να διευκολυνθείτε στο κόψιμο και να μην κολλάει το μαχαίρι, βρέξτε το με νερό.
Πριμ σερβίρετε το μαγικό γλυκό, πασπαλίστε το με κακάο ή με ζάχαρη άχνη.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

* Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog, Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'