Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Λαβράκι καρπάτσιο με τη συνταγή του Μύθου

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκαρπάτσιο, τεχνική, ψάρια, λαβράκι, Mythos by Divani, Μύθος, εστιατόριο, Divani hotel, Βουλιαγμένη

Ξέρετε τι είναι το καρπάτσιο; Λεπτοκομμένο ωμό κόκκινο κρέας από σιτεμένο βοδινό  σερβιρισμένο με λεπτές «κορδέλες» μαγιονέζας, λεπτόρευστης και πικάντικης που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1950. Δημιουργός του πιάτου ήταν ο Τζιουζέπε Τσιπριάνι, μπάρμαν, μάγειρος και ιδιοκτήτης του μυθικού Harry’s bar της Βενετίας. Το έφτιαξε για μια «πονεμένη» κοντέσα που υποχρεώθηκε από τον γιατρό της να κάνει δίαιτα με ωμό κρέας. Ο ευφάνταστος μπάρμαν έδωσε, μάλιστα, στο πιάτο του το όνομα του Βιτόρε Καρπάτσιο, ενετού ζωγράφου του 15ου αιώνα, που αγαπούσε το βαθυκόκκινο χρώμα. 

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Έκτοτε δημιουργήθηκαν πολλές παραλλαγές του, το καρπάτσιο επεκτάθηκε στα λαχανικά και στα ψαρικά, και πλέον σημαίνει τεχνική επεξεργασίας ωμού υλικού. Το λαβράκι είναι ένα από τα ψάρια που πολλοί μάγειροι το κάνουν καρπάτσιο μαρινάροντάς το με εσπεριδοειδή. Και στον Μύθο δοκιμάσαμε ένα πραγματικά νόστιμο που εύκολα μπορείτε να το κάνετε κι εσείς, αν βέβαια βρείτε πραγματικά ολόφρεσκο ψάρι.

Ο Μύθος είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου Divani, στο Καβούρι της Βουλιαγμένης. Σας ομολογώ ότι στο Καβούρι είχα να βρεθώ από παιδί. Στο Μύθο, λοιπόν, ένα βράδυ με καύσωνα, ένιωσα να γυρνάω πίσω σε εκείνα τα χρόνια που καλό εστιατόριο σήμαινε απαραίτητα καλοστρωμένο τραπέζι, ακόμη και πάνω στην άμμο. Τα εξωτερικά τραπέζια του είναι τοποθετημένα σε μια ξύλινη εξέδρα ακριβώς πλάι στην πλαζ, από όπου έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ντεκ πλοίου.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Το εστιατόριο συγκινητικά ωραίο και η τοποθεσία καταπληκτική, οπότε αξίζει να πάει κανείς νωρίς για ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα ακούγοντας απαλή μουσική (πιάνο και τραγούδι από μια νεαρή κοπέλα με καλή φωνή) και απολάμβάνοντας τις φροντίδες του έμπειρου προσωπικού. Γιατί το σέρβις είναι και εδώ πολύ καλό, όπως σε όλα τα Divani hotels.

Πέρα όμως από την γοητεία του τοπίου, που προσφέρεται για ρομαντικές εξόδους, σημασία έχει το φαγητό που είναι πολύ καλό. Φάγαμε μόνο ψάρι εκείνο το βράδυ, όμως έχω ακούσει ότι και τα κρεατικά του είναι εξίσου καλά. Δοκιμάσαμε μια ωραία επιλογή από ρολάκια σούσι, καλαμάρι γεμιστό με μουσελίν (απαλή σάλτσα) με γαρίδες και κουκουνάρι, λαβράκι καρπάτσιο μαριναρισμένο σε χυμό εσπεριδοειδών, τσίλι και κόλιανδρο, σάς έχω παρακάτω τη συνταγή), κλασική καραβιδόψυχα, ψητές γαρίδες με λαχανικά κομμένα σαν σπαγγέτι και ένα νόστιμο φιλέτο λαβράκι ψητό επίσης. 

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Ήταν όλα ωραία και κλασικά μαγειρεμένα. Η σφαίρα σοκολάτας με μους Βαλρονά σε κέικ σοκολάτας είναι πειρασμός αλλά για όσους προτιμούν κάτι πιο παραδοσιακό, οι ζεστές φλογέρες γαλακτομπούρεκου με παγωτό βανίλια και σιρόπι βύσσινο είναι μια καλή επιλογή για το τέλος όπως και τα παγωτά και οι γρανίτες.

Λαβράκι καρπάτσιο (για 4 άτομα)

Υλικά

  • 1 λαυράκι του 1 kg
  • ½ πιπεριά τσίλι
  • Χυμό  από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1 lime
  • Xυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι
  • 10-12 φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου
  • Χοντρό αλάτι
  • Πούδρα αυγοτάραχου (προαιρετικά) 
  • μερικά ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα

Τρόπος παρασκευής

Φιλετάρουμε το λαβράκι και κρατάμε δύο φιλέτα. Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκκαλα  από κάθε φιλέτο και κόβουμε σε πολύ λεπτές πλάγιες φέτες.

Σε τέσσερα πιάτα περιχύνουμε το χυμό από το λάιμ και το λεμόνι και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Απλώνουμε τις φέτες του ψαριού ακολουθώντας κυκλικά την περίμετρο του πιάτου. Στύβουμε από πάνω τους χυμούς από λάιμ, λεμόνι, πορτοκάλι και προσθέτουμε τα  φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φυλλαράκια του κόλιανδρου. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και προαιρετικά με πούδρα αυγοτάραχου. Σερβίρουμε αμέσως.

Καλή σας όρεξη! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'