Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μπέργκερ με χαλούμι, ψητά λαχανικά και σάλτσα πέστο

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Μαγειρικές ιστορίεςσπιτικό σάντουιτς, σάλτσα πέστο, χαλούμι, ψητά λαχανικά

Ξεφεύγοντας λίγο από τα συνηθισμένα σάντουιτς με μπιφτέκι μοσχαρίσιο, είτε μπιφτέκι κοτόπουλου ή ακόμα και ψαριού, έφτιαξα τις προάλλες ένα πιο «ψαγμένο» (γιατί όχι;) και εκλεπτυσμένο σάντουιτς. Χορτοφαγικό, πολύ πιο υγιεινό με απλά, εποχιακά υλικά.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Με γλυκό, ψητό κολοκυθάκι και μελιτζάνα, λίγο χαλούμι ζεσταμένο στο τηγάνι και την αγαπημένη μου ωμή σάλτσα πέστο από πλατύφυλλο βασιλικό που είναι στην πιο καλή του εποχή.

Συνόδευσα τα ιδιότυπα αυτά μπέργκερ από χαλούμι με ψητές πατάτες στο φούρνο, ακριβώς σαν τηγανητές. Γιατί το μπέργκερ και η τηγανητή πατάτα είναι αδερφάκια αυτοκόλλητα.

Αντί για κέτσαπ ή άλλη σάλτσα, περιέλουσα τις πατάτες με λίγη από την πέστο και όσοι δεν έχετε δοκιμάσει τον συνδυασμό τηγανητής πατάτας με σάλτσα πέστο χάνετε... Αυτή η σάλτσα ταιριάζει με την πατάτα όσο και με τα ζυμαρικά!

Δυστυχώς δεν είχα στο σπίτι γλυκοπατάτες γιατί σίγουρα θα ήταν η πρώτη μου προτίμηση.

Καλημέρα σας

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Σάντουιτς με χαλούμι, ψητά λαχανικά και σάλτσα πέστο

Υλικά για 4 μικρά σάντουιτς (2 μερίδες):

  • 225 γραμμάρια χαλούμι
  • 4 στρογγυλά μικρά ψωμάκια για μπέργκερ
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα
  • 1 μεγάλο κολοκύθι
  • 50 γραμμάρια βαλεριάνα
  • 4 γεμάτα κουταλάκια γλυκού σάλτσα πέστο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Μέθοδος

Πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού τη μελιτζάνα και το κολοκύθι. Απλώνουμε τις φέτες τους σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λάδι και από τις δύο μεριές. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να δούμε να έχουν μαλακώσει και να έχουν πάρει χρώμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρνάμε τις φέτες των λαχανικών μια φορά ώστε να πάρουν χρώμα και από την άλλη τους πλευρά. Μόλις είναι έτοιμα τα ψητά λαχανικά τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Κόβουμε το χαλούμι σε λεπτές φέτες πάχους περίπου μισού εκατοστού και τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει πάνω στο μάτι της κουζίνας χωρίς καμία λιπαρή ουσία μέσα σε αυτό. Ψήνουμε τις φέτες του τυριού σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά από την κάθε τους μεριά. Θέλουμε να πάρει χρώμα η κάθε πλευρά τους  και να μαλακώσει το τυρί. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Φτιάχνουμε τα σάντουιτς ως εξής:

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και στο μέρος του ψωμιού που αποτελεί τη βάση του σάντουιτς τοποθετούμε μερικά φυλλαράκια από βαλεριάνα. Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω μια – δυο φέτες κολοκύθι, μια ροδέλα μελιτζάνας και 2 φέτες ψητό χαλούμι. Τέλος προσθέτουμε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού σάλτσα πέστο και κλείνουμε το σάντουιτς.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

* Συνοδεύουμε τα σάντουιτς από χαλούμι και ψητά λαχανικά με «τηγανητές» πατάτες φούρνου

Καλή επιτυχία!

Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το  blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'