Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αίφνης ένα βράδυ, κοτόπουλο με αγκινάρες

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςαγκινάρες, κοτόπουλο, Αίφνης, εστιατόριο, Αργυρούπολη

Έχετε σκεφτεί ποτέ να μαγειρέψετε παπουτσωμένο γαύρο; Και να παγώσετε ρόγες από σταφύλι για να κρυώσουν το κρασί τους οι καλεσμένοι σας χωρίς να το νερώσουν; Φαντάζομαι πώς όχι γιατί κάτι θα είχε πάρει και το δικό μου αυτί τόσο καιρό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Ο παπουτσωμένος γαύρος, δηλαδή μελωμένη μελιτζάνα παπουτσάκι που αντί για κιμά έχει γέμιση με γαύρο, όπως και  οι αγκινάρες με το κοτόπουλο, που σας έχω τη συνταγή, είναι δύο, μόνο, από τα ευφάνταστα πιάτα που ετοιμάζουν η Φωφή και ο Χάρης στο παραμυθένιο τους «Αίφνης».

Μπορεί να σας ξαφνιάζει, όπως ξάφνιασε κι εμάς, ειδικά η μελιτζάνα με τον γαύρο, που μέσα σε μια μπουκιά κρύβει ολόκληρο το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά περισσότερο από όλα μάς ξάφνιασε το ίδιο το μαγαζί και το παραμυθένιο του κόνσεπτ.

Όταν ήρθε η πρόσκληση, σκέφτηκα ότι θα πάμε σε κάποια από τις ταβέρνες που υπάρχουν στα νότια, και όμως όχι. Το «Αίφνης» είναι ένα μικροσκοπικό εστιατόριο, με τη γλύκα γαλλικού μπιστρό και καλοβαλμένου σπιτιού μαζί, που άνοιξε πριν από έξι μήνες σε μια ήσυχη, καθαρά αστική γειτονιά της Αργυρούπολης.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Φωτάκια ψείρες στη βεράντα, ωραίες μουσικές, καλοστρωμένα τραπέζια, οι υπέρ-περιποιημένες τουαλέτες Κοκκινοσκουφίτσα και Κακός Λύκος (σας ομολογώ μια μανία με τις τουαλέτες εστιατορίων και καφέ την έχω, οπότε είναι το πρώτο πράγμα που τσεκάρω κι ας μη λέω τίποτα, συνήθως), το ψωμί που καταφθάνει στο τραπέζι μέσα στο καλαθάκι του τυλιγμένο σε λευκή πετσέτα, το τσίπουρο της υποδοχής σε κυβικό κρυστάλλινο μπουκάλι σαν ακριβό άρωμα και το κομμένο λεμόνι μέσα σε τούλι (για να μην πέσουν τα κουκούτσια στο πιάτο σου), είναι μερικές μόνο από τι λεπτομέρειες που σε κερδίζουν με το καλημέρα σας, για την ακρίβεια με το καλησπέρα σας αφού το Αίφνης ανοίγει κάθε βράδυ μετά τις 7.30μμ.

Ιδιοκτήτες αυτού του εστιατορίου με την τόσο ξεχωριστή προσωπικότητα είναι δυο «ξωτικά», δυο λεπτεπίλεπτοι άνθρωποι που κινούνται ανάμεσα στα τραπέζια και την κουζίνα τους με μεγάλη ευγένεια, όπως και το κορίτσι που συμπληρώνει το σέρβις. Ο Χάρης Σακελλαρίου μαγειρεύει όπως και η σύντροφός του Φωφή Καστανάκη, αλλά επίσης είναι υπεύθυνος και για το ωραίο περιβάλλον, αφού η διακόσμηση ήταν το επάγγελμά του πριν ασχοληθεί με την εστίαση.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Τα φαγητά τους ήταν μια εξίσου ευχάριστη έκπληξη. Δοκιμάσαμε δυο εξαιρετικές πράσινες σαλάτες (η μία με αντζούγιες και η άλλη με τυρί και σύκο), χειροποίητο μοσχαρίσιο λουκάνικο με τηγανητά φασολάκια, μανιτάρια με μαυροδάφνη και πορτοκάλι, ψαρονέφρι με σταφύλια, και άλλους υπέροχους αυτοσχεδιασμούς, να μην ξεχάσω τον πανάλαφρο και αρωματικό σιμιγδαλένιο χαλβά στο τέλος, που έκαναν την βραδιά σ’ αυτό το (αίφνης) πολιτισμένο περιβάλλον να κυλήσει υπέροχα.

Φυσικά δεν θα μπορούσα να φύγω χωρίς συνταγή. Δοκιμάστε να κάνετε τις αγκινάρες με κοτόπουλο, όπως τις μαγειρεύει η Φωφή και θα με θυμηθείτε.

Κοτόπουλο με αγκινάρες

Υλικά

  • 1 κιλό κοτόπουλo φιλέτο μπούτι
  • κυπελάκια (πάτοι) αγκινάρας
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 κ.γ κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
  • 1/2 κ.γ κάρι
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ μουστάρδα
  • 1/2 ποτήρι άσπρο κρασί
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Κόβουμε σε μικρές μπουκιές το κοτόπουλο και το σοτάρουμε σε καυτό λάδι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα και τα αφήνουμε να σοταριστούν μαζί με το κοτόπουλο.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βγάλουν τα αρώματα τους. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη. Προσθέτουμε την μουστάρδα, αλάτι, νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει.

Όση ώρα σιγοβράζει το κοτόπουλο, ετοιμάζουμε τα κυπελάκια της αγκινάρας. Σε ζωμό κοτόπουλου που βράζει βάζουμε τις αγκινάρες, προσθέτουμε αλάτι  και προσέχουμε να μην παραβράσουν. Όταν είναι έτοιμες τις αφαιρούμε από τον ζωμό με μία τρυπητή κουτάλα και τις κρατάμε ζεστές.

Προσθέτουμε στο κοτόπουλο λίγο ζωμό από τις αγκινάρες και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Αφήνουμε να πάρουν ακόμα μία βράση και σβήνουμε τη φωτιά.

Σ' ένα πιάτο τοποθετούμε 2-3 αγκινάρες και τις γεμίζουμε με το κοτόπουλο. Τις περιχύνουμε με λίγη από την σάλτσα του κοτόπουλου και προσθέτουμε ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο. Σερβίρονται σκέτες, με ρύζι ή πουρέ.

Σίγουρα, όμως, συνοδεύονται υπέροχα μ' ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί, Μπεγλέρι Ικαρίας, βιολογικής καλλιέργειας.

Info

«Αίφνης», Κρήτης 56, Αργυρούπολητηλ: 6944-844733, aifnisilioupoli@gmail.com, Facebook: facebook.com/aifnis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'