Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ωδή στις τηγανητές πατάτες. Με αυγά

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Μαγειρικές ιστορίεςπατάτες τηγανητές, πατάτες, αυγά

Θα μπορούσες να υποθέσεις, ότι τώρα σε δουλεύω. Άνετα! Ποιος θα έλεγε σε κάποιον άλλο: «Δώσε μου τη συνταγή σου για πατάτες με αυγά»? Κανείς. Γιατί οι πατάτες οι τηγανητές δεν είναι συνταγή. Είναι τεχνική.  Και μάλιστα, εμπειρικά το λέω, όσες διαφορετικές τεχνικές κι αν έχω δοκιμάσει στη ζωή μου, όλες μου άρεσαν εξίσου. 

Τραγανές ή μαλακές, ροδέλες ή ραβδάκια, ροδοκόκκινες ή ασπρουλιάρες, με τυρί τριμμένο από πάνω, με μαγιονέζα ή κέτσαπ, με ρίγανη ή χοντρό αλάτι,  σκέτες ή με αυγά, όλες ανεξαιρέτως οι πατάτες με ξετρελαίνουν!

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Γιατί όταν μιλάμε για πατάτες και ειδικά για πατάτες τηγανητές με αυγά, ΔΕΝ μιλάμε για φαγητό. Γιατί δεν είναι! Είναι ιδέα, είναι θρησκεία, είναι τέχνη και συναίσθημα μαζί! Είναι αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, το junk food της γιαγιάς μας. Είναι σύνθημα και  τρόπος ζωής! Μιλάμε για το επικότερο φαγητό όλων, με διαφορά από το επόμενο! 

Αυτό λοιπόν το φαγητό το χρωστούσα στον εαυτό μου καιρό τώρα. Και μάλιστα το θεωρώ και χρέος μου να υπάρχει στο αρχείο του μπλογκ μου! Έτσι, για συναισθηματικούς λόγους.

Καταθέτοντας την δική μου εκδοχή θα σημειώσω πως οι πατάτες πρέπει να τηγανιστούν σε άφθονο ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και κατόπιν να ρίξουμε μέσα τα αυγά τα οποία ΔΕΝ έχουμε χτυπήσει προηγουμένως σαν ομελέτα. Η ομελέτα ρουφάει λάδι κι αυτό δεν το θέλουμε.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Τα αυγά τα σπάμε απευθείας στο τηγάνι. Τα αφήνουμε πρώτα να τηγανιστούν για λίγα δευτερόλεπτα ολόκληρα, ανάμεσα στις πατάτες και κατόπιν τα διαλύουμε με το πιρούνι. Έτσι κρατούν το σώμα τους, ο κρόκος είναι εμφανώς διαχωρισμένος από το ασπράδι και αισθάνεσαι καλύτερα τη γεύση τους ξεχωριστά. 

Καθώς το φαγητό αυτό τρώγεται με το που βγει από το τηγάνι, πρέπει να ομολογήσω ότι η φωτογράφηση αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες που έχω κάνει. Μέρα μεσημέρι, με την κοιλιά να γουργουρίζει οι συνθήκες ήταν πέρα για πέρα αντίξοες.

Χέρια από δεξιά κι αριστερά έμπαιναν μπροστά στο φακό μου, βουτώντας πατάτες πότε δειλά για να μην εξαγριωθώ, πότε με θράσος και ανυπομονησία, πότε στα κλεφτά την ώρα που είχα γυρισμένο το κεφάλι και δεν κοίταζα. Η δε γκρίνια για το πότε θα τελειώσω πήγε σύννεφο.

Καλό Σαββατοκύριακο, να περάσετε όμορφα! Α! Και να φτιάξετε πατάτες τηγανητές! Με αβγά

Πατάτες τηγανητές με αβγά

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Υλικά για 3 κύριες μερίδες: 

  • 1 κιλό πατάτες για τηγάνισμα
  • 6 αβγά
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Ρίγανη

Μέθοδος: 

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε με πετσέτα ώστε να μην έχουν καθόλου νερά. 

Τις κόβουμε για τηγάνι σε ραβδάκια με τον κλασικό τρόπο. Το πάχος τους πρέπει να είναι περίπου μισό εκατοστό. Ούτε δηλαδή πολύ παχιές αλλά ούτε και πολύ λεπτές. 

Ταυτόχρονα βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά διαμέτρου περίπου 28-30 εκατοστών και ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο τόσο ώστε το βάθος του να είναι δύο δάχτυλα περίπου. Χρειαζόμαστε αρκετό λάδι ώστε να κολυμπούν οι πατάτες κατά το τηγάνισμα μέσα σε αυτό. Αφήνουμε το λάδι να κάψει πολύ καλά. 

Βάζουμε τις πατάτες μέσα σε ένα μπολ ή μια μεγάλη πιατέλα και τις αλατίζουμε καλά. Είναι σημαντικό να αλατίσουμε τις πατάτες πριν το τηγάνισμα γιατί με αυτό τον τρόπο αποκτούν καλύτερη γεύση αφού «πίνουν» το αλάτι. Αντίθετα όταν τις αλατίζουμε στο πιάτο το αλάτι δεν στέκεται πάνω τους. 

Ρίχνουμε τις πατάτες στο καυτό λάδι. Τις απλώνουμε ώστε να είναι όλες βυθισμένες στο λάδι και τις αφήνουμε χωρίς να τις πειράξουμε για 7-8 λεπτά περίπου. Δεν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας καθόλου σε όλη τη διάρκεια του τηγανίσματος. 

Αφού περάσουν τα 7-8 λεπτά ανακατεύουμε μια φορά με προσοχή τις πατάτες ώστε μερικές να σπάσουν (αλλά όχι να λιώσουν!!!) γιατί έτσι θα κάνουν ωραία τραγανή κρούστα.  Μετά το ελαφρύ αυτό ανακάτεμα τις αφήνουμε να συνεχίσουν το τηγάνισμά τους. 

Οι πατάτες σε αυτή την ποσότητα θέλουν περίπου 20-25 λεπτά τηγάνισμα οπωσδήποτε. Αν χρειαστεί στο διάστημα αυτό τις ανακατεύουμε ξανά ώστε να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα απ΄όλες τις πλευρές. 

Όσο οι πατάτες τηγανίζονται, σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο σπάμε προσεκτικά τα αβγά ώστε να μην διαλυθεί ο κρόκος, θέλουμε να παραμείνει ατόφιος. 

Μόλις είναι έτοιμες, χρυσαφένιες και τραγανές, ρίχνουμε τα αβγά. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι διάσπαρτα και με προσοχή να μην διαλυθούν. Όχι όλα μαζί σ΄ ένα σημείο.

Τα αφήνουμε ως έχουν για ενάμισι με δύο λεπτά! Κατόπιν με ένα πιρούνι σπάμε τους κρόκους και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τις πατάτες! 

Αφήνουμε για μερικά λεπτά (περίπου 4-5)  να τηγανιστούν ώστε ο κρόκος και το ασπράδι να σταθεροποιηθούν καλά. 

Μόλις γίνει αυτό, βγάζουμε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα σε μια μεγάλη πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει αρκετό απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει το περιττό λάδι. 

Πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη και σερβίρουμε αμέσως! 

Καλή επιτυχία

Tip:

Αντί για ξερή ρίγανη, αμέσως μόλις βγάλουμε τις πατάτες από το τηγάνι, μπορούμε να τρίψουμε επάνω λίγες κορδέλες από παλαιωμένη γραβιέρα ώστε να λιώσει από τη θερμότητα.

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'