Ζυμαρικά ριγέ (σαν σαλιγκάρια) με κιμά
Πριν από ένα περίπου μήνα παρουσίασα μια συνταγή με πάστα Lumaconi, τα υπέροχα κελύφη σαλιγκαριού που φτιάχνει ο οίκος Del Cecco της Ιταλίας. Το κελύφη ήτανε μαγειρεμένα στη σάλτσα (σύβραση) πιάτο περιελάμβανε και οκτάποδα.
![[photo: Νικος Μορόπουλος]](resources/2017-06/gemista_saligaria_served_620-thumb-large.jpg)
Σήμερα επανέρχονται οι κοχλίες, αυτή τη φορά γεμιστοί με κιμά, και φουρνισμένοι.
Η γέμιση κατά βούλησιν. Εμένα μου αρέσει το χαρμάνι, δηλαδή μισό χοιρινό, μισό βοδινό. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσινα μυρωδικά (μαϊντανός, κολίανδρος), τριμμένο παξιμάδι, κι ένα ασπράδι αυγού.
![[photo: Νικος Μορόπουλος]](resources/2017-06/gemista_saligaria_1_620-thumb-large.jpg)
Χωρίς να τα βράσω, γεμίζω τα κελύφη και μετά τα περιχύνω με μια σάλτσα ντομάτα.
Προσθέτω βούτυρο για νοστιμιά και φουρνίζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
![[photo: Νικος Μορόπουλος]](resources/2017-06/gemista_saligaria_served_detail_620-thumb-large.jpg)
Βγάζω από τον φούρνο και αφήνω να ηρεμήσει για 30 λεπτά.
Σερβίρω με υπέροχα παντζάρια και ένα ξινόμαυρο με προσωπικότητα.
Υπογραφή: Ναπολέων Νέστωρ Ψαθάς
*Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί την ιστοσελίδα Panathinaeos