Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Παπουτσάκια με Κιμά, Μανιτάρια και Μετσοβόνε

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Μαγειρικές ιστορίεςμελιτζάνες παπουτσάκια, παπουτσάκια, μελιτζάνες, Μετσοβόνε, κιμάς, μανιτάρια

Ότι και να διαλέξετε… γοβάκια, μποτάκια, σταράκια ή πεδιλάκια όλα είναι υπέροχα, αρκεί να τους βάλετε τα κατάλληλα υλικά. 

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Σήμερα έφτιαξα ένα διαφορετικό παπουτσάκι μελιτζάνας. Χωρίς μπεσαμέλ από πάνω, αλλά με τυρί μετσοβόνε που έχει αυτή την εξαιρετική πικάντικη και ταυτόχρονα καπνιστή γεύση. Μέσα στον κιμά θα βρείτε μανιτάρια έκπληξη, ψιλοκομμένα σε μικρά καρεδάκια. Μια διαφορετική εκδοχή της μελιτζάνας παπουτσάκι, πολύ νόστιμη και ενδιαφέρουσα!

Η αλήθεια είναι οτι το φαγητό αυτό θέλει χρόνο και φροντίδα. Όμως η ποσότητα είναι μεγάλη, ικανή να ταϊσει μια οικογένεια και δεύτερη μέρα ή να σταθεί επαρκώς σε μπουφέ πολλών ατόμων. Το σίγουρο είναι ένα, θα αρέσει σε όλους...

Πείτε μου απλά τι νούμερο παπούτσι φοράτε και εγώ θα σας στείλω το κατάλληλο ζευγάρι για δοκιμή!! :)

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Υλικά

  • 10 μελιτζάνες φλάσκες μικρές
  • 10 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τις μελιτζάνες
  • 700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό λιωμένο στο μπλέντερ ή ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 300 γραμμάρια μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα σε μικρά καρεδάκια
  • Αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 τσιμπιά μοσχοκάρυδο σε σκόνη 
  • ½ φλιτζάνι τοματοχυμό
  • 1 φλιτζάνι νερό για τον κιμά και λίγο ακόμα για το ταψί
  • 300-400 γραμμάρια μετσοβόνε τριμμένο στον τρίφτη 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. 

Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε στη μέση, τις αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα φούρνου και τις αλείφουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις 10 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν κάψει, σοτάρουμε σε αυτό τον κιμά, μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ντοματοχυμό, μαζί με το αλάτι και τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλα). Τέλος ρίχνουμε και το ένα φλιτζάνι νερό και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να πιεί τα υγρά του.

Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος, απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα λαδωμένο μεγάλο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, με την βοήθεια ενός μαχαιριού τις χαράζουμε ελαφρά στο κέντρο, χωρίς να τις διαπεράσει το μαχαίρι, και τις ανοίγουμε λίγο ώστε να σχηματιστεί μία βαρκούλα. Αλατίζουμε ελαφρά το εσωτερικό τους και γεμίζουμε με μια κουταλιά της σούπας κιμά περίπου την κάθε βαρκούλα. Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε στην άκρη του ταψιού λίγο νεράκι (περίπου μισό φλιτζάνι του τσαγιού). Ψήνουμε τα παπουτσάκια για περίπου 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αν δούμε ότι το νερό τελειώνει, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα.

Κατόπιν βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με το τριμμένο μετσοβόνε. Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει το τυρί. Βγάζουμε τα παπουτσάκια απ΄ το φούρνο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό!!

Καλή επιτυχία!

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Tips

  1. Εάν σας περισσέψει κιμάς τότε μπορείτε να τον φάτε την επόμενη μέρα με μια μακαρονάδα που θα φτιάξετε. Είναι από μόνος του αυτός ο κιμάς ιδιαίτερος και νόστιμος λόγω των μπαχαρικών και των μανιταριών που περιέχει.
  2. Εάν δεν σας ενδιαφέρουν οι θερμίδες, τότε μπορείτε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες αντί να τις ψήσετε. Σίγουρα η γεύση είναι ποιο πλούσια!
  3. Για χορτοφάγους το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει με κιμά σόγιας ή απλά με μανιτάρια χωρίς καθόλου κιμά

Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'