Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πάστα Φλόρα

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςπάστα φλόρα, μαρμελάδα, μαρμελάδα ροδάκινο

Οι στιγμές σου, σού χαρίζονται με αποκλειστικότητα, δεν είναι για να τις  χαραμίζεις με χατήρια. Είναι δικές σου και θα τις ζεις μέχρι το τέλος. Η ζωή σου είναι γεμάτη στιγμές από το πρώτο λεπτό. Σαν σκόρπιες φωτογραφίες, που τις παίρνει ο άνεμος, γυρίζουν μέσα στο μυαλό σου και σε ταξιδεύουν είτε σε σκληρά μαθήματα, είτε σε όνειρα που τα έζησες. Γι’ αυτό είναι τόσο δυνατές, οι στιγμές οι δικές σου.

 Η μνήμη δεν είναι πηγή ιδεών, είναι μια σταρ που σε καλεί να την ακολουθείς μέσα από το έργο της. Την βλέπεις στη μέση της σκηνής, απλή, κομψή με ρομπ-μαντό, εκλεκτική, φινετσάτη να φιγουράρει μπροστά σου για να την χειροκροτήσεις. Ποτέ στάρλετ, πάντα πρωταγωνίστρια σε όλη σου τη ζωή. Απόλυτα συνδυασμένη με τη γεύση, για να μην μπερδεύεσαι. Όλες οι αισθήσεις εν την ενώσει. Γύρνα πίσω, λοιπόν, και θυμήσου, χαμογέλα, φέρε στον ουρανίσκο σου τη βασίλισσα μαρμελάδα βερίκοκο, δάγκωσε την τραγανή ζύμη, κλείσε τα μάτια και δες την «Πάστα Φλώρα»  να βγαίνει στη σκηνή. Είναι η δική σου στιγμή.

photo: Γεωργία Κουτσούκου
photo: Γεωργία Κουτσούκου

Πάστα φλόρα με μαρμελάδα βερίκοκο και μέντα

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (γεμάτη)
  • 2 αβγά ολόκληρα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κλωναράκι βανίλια
  • Ξύσμα πορτοκαλιού ( 1 πορτοκάλι )
  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • 3-4 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • Μερικά φύλλα μέντας

Εκτέλεση

Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν. Λίγο πριν προσθέσω τα αυγά, δουλεύω το μίγμα σε μεγάλη ταχύτητα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζω με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και αυτά.

Χαμηλώνω το μίξερ αρκετά και ρίχνω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Συνεχίζω με τη μικρή ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτω τη βανίλια και το ξύσμα από το πορτοκάλι.

Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά κλείνω το μίξερ και δουλεύω τη ζύμη απαλά με το χέρι για 3-4 λεπτά. Κάνω τη ζύμη μπάλα, την τυλίγω σε μεμβράνη και την αφήνω για 20 λεπτά στο ψυγείο.

Μόλις περάσει το 20λεπτο στην ψύξη, στρώνω τη ζύμη σε ταρτιέρα ή σε ταψί. Αρχίζοντας από τη μέση, σπρώχνω με τα χέρια μου τη ζύμη να απλωθεί προς τις άκρες. Τρυπάω σε αρκετά σημεία τη ζύμη με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια απλώνω την μαρμελάδα βερίκοκο και την στρώνω ομοιόμορφα στην επάνω στη ζύμη.

photo: Γεωργία Κουτσούκου
photo: Γεωργία Κουτσούκου

Σπάω μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι και πασπαλίζω τη μαρμελάδα. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθω κορδόνια ή κάνω διάφορα σχέδια με κουπ κατ και καλύπτω την πάστα φλόρα.

Σε μερικά κενά σημεία, ανάμεσα, τοποθετώ τα  φρέσκα φύλα μέντας. Ψήνω την πάστα φλόρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η ζύμη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'