Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν και Σπόρους Chia

της Εύης Σκούρα Μαγειρικές ιστορίεςκάσιους, κουρκουμάς, σπόροι Chia, εστραγκόν, σνακ, ορεκτικό

Σήμερα σας έχω το καλύτερο αλμυρό σνακ που σας έχω προτείνει έως τώρα: ψητά κάσιους με κουρκουμά, ξερό εστραγκόν, μπούκοβο και σπόρους Chia. Καυτερά όσο πρέπει, αλμυρά όσο πρέπει και άκρως γευστικά, τα ψητά κάσιους είναι δανικά για να συνοδέψουν το ποτάκι σας, αλλά και για οποιαδήποτε στιγμή αναζητάτε κάποια πικάντικη γεύση που θα σας αναζωογονήσει.

Τα κάσιους είναι οι σπόροι ενός δέντρου που ευδοκιμεί στη νοτιοανατολική Βραζιλία. Εκεί ανακαλύφθηκαν από τους Πορτογάλους και σήμερα είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Οι σπόροι αυτοί, λοιπόν, βγαίνουν στη βάση των καρπών του δέντρου, οι οποίοι μοιάζουν με μήλα και τα λένε “cashew apples”, δηλαδή μήλα κάσιους. Τους καρπούς αυτούς τους τιμούν ιδιαίτερα οι λαοί της Νοτίου Αμερικής. Μου έκανε εντύπωση κι έτσι βρήκα μια φωτογραφία για να το δείτε και εσείς.

ώριμοι καρποί κάσιους πάνω στο δέντρο [photo: commons.wikimedia.org/Vinayaraj]
ώριμοι καρποί κάσιους πάνω στο δέντρο [photo: commons.wikimedia.org/Vinayaraj]

Στην ελληνική αγορά τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, εισαγόμενα από την Ινδία και το Βιετνάμ. Στην ωμή τους μορφή τα κάσιους είναι τοξικά για τους ανθρώπους λόγω ενός χημικού που ονομάζεται urushiol, που είναι το ίδιο έλαιο που βρίσκεται και στον δηλητηριώδη κισσό και προκαλεί αλλεργία. Πριν την πώληση τους τα κάσιους περνάνε από τον ατμό ή ψήνονται (ή και τα δύο) για να αφαιρεθεί αυτή η ουσία.

Τα κάσιους είναι γεμάτα με διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και μας προσφέρουν φυτο-χημικές ουσίες που βοηθούν στην προστασία μας από ασθένειες και καρκίνο. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαϊκό και παλμιτικό οξύ. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της βλαβερής LDL-χοληστερόλης, ενώ αυξάνουν την καλή χοληστερόλη HDL.

Επίσης, τα κάσιους είναι πλούσια πηγή βασικών μετάλλων, όπως μαγγάνιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, το οποίο λειτουργεί ως συν-παράγοντας για αντιοξειδωτικά ένζυμα, όπως η γλουταθειόνη, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στο σώμα. Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα των φυσιολογικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων της χρησιμοποίησης του σιδήρου, την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, την ανάπτυξη των οστών και του συνδετικού ιστού, και την παραγωγή της χρωστικής ουσίας του δέρματος και των μαλλιών,  που ονομάζεται μελανίνη.

Επιπλέον, είναι πλούσια σε πολλές βασικές βιταμίνες όπως παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6), ριβοφλαβίνη, και θειαμίνης (βιταμίνη Β-1).

Το εστραγκόν είναι ένα βότανο αρωματικό, με πολλές εφαρμογές στη μαγειρική. Η μυρωδιά του θυμίζει γλυκόριζα. Είναι πηγή των βιταμινών Α και C, ιωδίου, αλλά και εξαιρετική πηγή καλίου. Το βότανο δρα ως αντισκορβουτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, υπνωτικό, ανθελμινθικό και βοηθά σε προβλήματα πέψης και οδονταλγίας. Το έγχυμα των φύλλων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπεψίας, φουσκώματα, ναυτία και λόξυγκα. Δρα ως ήπιο ηρεμιστικό και βοηθά σε ελαφρά προβλήματα αϋπνίας. Έχει ήπιες ιδιότητες εμμηναγωγού και βοηθά σε καθυστέρηση περιόδου. Κατάπλασμα των φύλλων βοηθά σε ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ποδάγρα και πονόδοντο. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται για προβλήματα πέψης και έμμηνου ρύσης. Το φυτό νωπό ή αποξηραμένο έχει την ιδιότητα να απωθεί τα έντομα.

Για τον κουρκουμά και τους σπόρους Chia έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Διαβάστε τα σχετικά άρθρα, αν θέλετε να θυμηθείτε τις ιδιότητές τους.  Ας δούμε τώρα την συνταγή.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Ψητά κάσιους

Χρόνος προετοιμασίας:   25 λεπτά

Μερίδες:   8 (2 φλυτζάνια κάσιους)

Υλικά:

  • 2 φλυτζάνια ωμά κάσιους (230γρ. περίπου)
  • 1 κουταλιά σπόρους Chia
  • ½ κουταλάκι (γεμάτο) σκόνη κουρκουμά
  • ½ – 1 κουταλάκι αλάτι (ανάλογα πόσο αλμυρά τα θέλετε)
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 2 κουταλάκια ξερό εστραγκόν
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 140ο C.
  2. Σε ένα μπωλ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά.
  3. Απλώστε τα κάσιους σε ένα ταψί, το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από τον φούρνο, ανακατέψτε τα, απλώστε τα πάλι καλά στο ταψί και ξαναβάλτε τα στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
  4. Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα δοκιμάσετε.
photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Η πρωτότυπη συνταγή λέει πως μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε ένα αεροστεγές δοχείο για περίπου 2 εβδομάδες. Εγώ δεν μπόρεσα να το διαπιστώσω, δεν κράτησαν ούτε 2 μέρες.

*Η Εύη Σκούρα διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'