Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τάρτα σφολιάτας με άγρια σπαράγγια και προσούτο

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Μαγειρικές ιστορίεςτάρτα, σφολιάτα, προσιούτο, άγρια σπαράγγια

Η εβδομάδα που διανύουμε ξέρω πως θα είναι πολύ κουραστική για μένα αλλά δεν με πειράζει γιατί θα τελειώσει με ένα υπέροχο γεγονός που οργανώνω εδώ και καιρό. Αυτή η μάστιγα της απόλυτης οργανωτικότητας σε διαβεβαιώ πως είναι το ίδιο ενοχλητική και ψυχοφθόρα με το απόλυτο χειμαδιό ορισμένων ανθρώπων.

Αρχίζεις που λες να οργανώσεις ένα γεγονός, ένα γεύμα, ένα πάρτι, ένα φιλικό κάλεσμα βρε αδερφέ και στην πορεία έχει χαθεί η μπάλα. Οργανώνεις τα οργανωμένα και ξαναματαοργανώνεις τα διπλοοργανωμένα...  αν με πιάνεις! Χάνεσαι μέσα στις λίστες και τα προγράμματα, χάνεις τον ύπνο σου, χάνεις τα αυγά και τα πασχάλια. Στο τέλος ξέρεις ότι φυσικά, όλα θα πάνε καλά, γιατί με τόση οργάνωση έχεις προβλέψει ακόμα και το τι θα γίνει αν πέσει ένας μετεωρίτης στο κεφάλι σου, αλλά τελικά φτάνεις στο σημείο να έχεις αποδιοργανώσει εντελώς τη ζωή σου. Τίτλος: Πως να αποδιοργανωθείτε ενώ οργανώνεστε!

Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ψυχική υγεία τη δική σου και κυρίως των ανθρώπων που σε ανέχονται, δεν είσαι για πολλά - πολλά.  Δεν είσαι για πολλές διαφωνίες γιατί τα νεύρα σου έχουν γίνει κρόσσια, δεν είσαι για πολλές αντιρρήσεις ούτε για πολλά μαγειρέματα. Τα βασικά! Αν τώρα η τάρτα αυτή που έφτιαξα πριν λίγες μέρες θεωρείται για σένα μη βασικό, σε πληροφορώ ότι δεν είναι. Μην την βλέπεις έτσι φίνα, κυριλέ κι απρόσιτη. Η μόστρα είναι το δυνατό της σημείο. Και η γεύση! Δύσκολη όμως δεν τη λες σε καμία περίπτωση. Είναι το εντελώς αντίθετο. Πολύ πιο απλή από μια μακαρονάδα.

Με άγρια σπαράγγια που οργιάζουν στην εξοχή αυτή την περίοδο και υπάρχουν πάντα στο ψυγείο μου, με πιπεράτη γραβιέρα που είμαι τρελή φαν της  και ένα προσούτο μούρλια. Το επιστέγασμα που της δίνει έξτρα πόντους είναι το ότι πριν τη σερβίρουμε τη ραντίζουμε με ένα «σιροπάκι» θα το πω,  από μέλι και μουστάρδα. 

Καλή, ήρεμη και οργανωμένη εβδομάδα εύχομαι!!!! 

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Τάρτα σφολιάτας με άγρια σπαράγγια, προσούτο και ντρέσινγκ μελιού και μουστάρδας

Υλικά

  •      1)      1 φύλλο σφολιάτας
  •      2)      200 γραμμάρια άγρια σπαράγγια
  •      3)      2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου
  •      4)      3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  •      5)      2 τσιμπιές αλάτι
  •      6)      200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
  •      7)      2 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ (ή κρέμα γάλακτος)
  •      8)      1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη
  •      9)      60 γραμμάρια προσούτο
  •      10)   1 κουταλάκι γλυκού μέλι
  •      11)   1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
  •      12)   1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι
  •      13)   Ξύσμα λεμονιού για γαρνίρισμα
  •      14)   Φύλλα φρέσκου θυμαριού για γαρνίρισμα

Μέθοδος: 

Ανοίγουμε το παραλληλόγραμμο φύλλο σφολιάτας. Το τοποθετούμε πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με λαδόκολλα. Με το μαχαίρι χαράσσουμε στη σφολιάτα ένα κάδρο 2,5 εκατοστών περίπου.

Δηλαδή ένα παραλληλόγραμμο μικρότερο. Προσέχουμε να χαράξουμε τη σφολιάτα αλλά όχι να την κόψουμε μέχρι κάτω. Μόλις φτιάξουμε το κάδρο την βάζουμε στο ψυγείο. 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη γραβιέρα, το ολόκληρο αυγό και το γάλα εβαπορέ ή την κρέμα γάλακτος αν χρησιμοποιήσουμε αντί για εβαπορέ. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη. 

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια ως εξής:

Τα λυγίζουμε με το χέρι μας χαμηλά προς τη βάση τους κι εκεί που σπάνε από μόνα τους και χωρίς μεγάλη δύναμη σημαίνει πως είναι το τρυφερό τους μέρος. Πετάμε τις ουρές και κρατάμε το μεγαλύτερο κομμάτι που είναι και το τρυφερό.

Στη συνέχεια τα πλένουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης μέσα σε μια λεκανίτσα με νερό με προσοχή να μην τα σπάσουμε. Τα στραγγίζουμε για λίγη ώρα ώστε να μην έχουν πολλά νερά και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή. 

Βάζουμε τα σπαράγγια σε ένα μεγάλο πιάτο ή σε ένα μικρό ταψάκι και τους ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις δύο τσιμπιές αλάτι και το λιωμένο σκόρδο. Τα μαλάσσουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθούν με το λάδι και το σκόρδο να πάει παντού. Προσέχουμε μόνο να μην τα σπάσουμε για να έχουν ωραία εμφάνηση στην τάρτα.  Θέλουμε τα σπαράγγια να έχουν λαδωθεί καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε. 

Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο και στρώνουμε μέσα στο κάδρο την γέμιση έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του χωρίς όμως να πάει καθόλου γύρω – γύρω στην «κορνίζα». 

Κατόπιν τοποθετούμε τα σπαράγγια κατά μήκος της μικρότερης πλευράς του (κάθετα δηλαδή στη μεγαλύτερη πλευρά). Το λάδι και το σκόρδο που θα μείνει στο σκεύος που τα ανακατέψαμε το ρίχνουμε και αυτό πάνω από τα σπαράγγια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τον κρόκο (χωρίς το ασπράδι) και 1 κουταλάκι του γλυκού νερό. Τα χτυπάμε καλά και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε με το μίγμα του αυγού το περίγραμμα (την κορνίζα δηλαδή) της τάρτας.

Ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά, ή μέχρι να την δούμε να χρυσίζει στις πλευρές της. 

Όσο η τάρτα ψήνεται εμείς φτιάχνουμε το ντρέσινγκ. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι, το χυμό του λεμονιού και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο μίγμα. 

Μόλις η τάρτα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και της τοποθετούμε στην επιφάνεια διάσπαρτες τις φέτες προσούτο, όμορφα τυλιγμένες. 

Ραντίζουμε με το ντρέσινγκ του μελιού και πασπαλίζουμε με φύλλα φρέσκου θυμαριού εδώ κι εκεί. Τέλος παίρνουμε ένα ακέρωτο, πλυμένο λεμόνι και βγάζουμε λίγο από το ξύσμα του με το ειδικό εργαλείο, το οποίο ξύσμα πασπαλίζουμε πάνω στην τάρτα στα σημεία κυρίως που είναι το προσούτο. 

Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και τη σερβίρουμε αμέσως. 

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το μπλογκ Foof For Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'