Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καροτόσουπα αρωματισμένη με κουρκουμά και τζίντζερ

της Εύης Σκούρα Μαγειρικές ιστορίεςσούπα, καροτόσουπα, τζίντζερ

(photo: Εύη Σκούρα)
(photo: Εύη Σκούρα)

Σας αρέσουν οι σούπες; Προσωπικά τις λατρεύω και πιστεύω πως μια νόστιμη και καλομαγειρεμένη σούπα στέκεται άνετα ως κύριο πιάτο στο καθημερινό τραπέζι. Η σημερινή συνταγή, μια καροτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ, πέρα από χάρμα οφθαλμών, για εμάς που μας αρέσουν τα πολύχρωμα φαγητά, είναι και πολύ θρεπτική. Το απόλυτο comfort food, ειδικά σε περιόδους που ο οργανισμός μου είναι καταβεβλημένος από κάποια ίωση.

Ο κουρκουμάς και το τζίντζερ προσφέρουν άπειρα οφέλη στον οργανισμό μας. Ο κουρκουμάς  είναι ένα εξαιρετικό αναγνωρισμένο αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό και περιέχει   μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6. Το τζίντζερ, από την άλλη έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ  θεωρείται εξαιρετικό για την ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων του γαστρεντερικού. Και τα δύο βοηθούν στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Ο κουρκουμάς απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα, όταν συνδυάζεται με κάποιο λάδι ή με άλλες ουσίες, όπως το μαύρο πιπέρι ή το τζίντζερ. Ο συνδυασμός υλικών γι’ αυτή την καροτόσουπα δεν είναι τυχαίος.

Πρόσφατα χάρηκα πολύ (η διαστροφή μιας foodie….) γιατί βρήκα φρέσκια ρίζα κουρκουμά σε ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα. Το χρησιμοποίησα αρχικά για να φτιάξω το Φυσικό Γιατρικό με Κουρκουμά και μετά έφτιαξα αυτή την καροτόσουπα. Σας δίνω, όμως, και τις αναλογίες για να χρησιμοποιήσετε κουρκουμά σε σκόνη, αν θέλετε.

Όσο για το καρότο, είναι αντιοξειδωτικό,  και μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό,  προλαμβάνει και θεραπεύει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και αποτοξινώνει το ήπαρ. Θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε βιολογικά καρότα για αυτή την σούπα, ώστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα οφέλη των συστατικών της.

Νομίζω πως αυτή η συνταγή είναι ότι καλύτερο μπορώ να σας προτείνω για αυτή την εποχή. Είναι φαγητό βάλσαμο! Την βρήκα πριν από λίγο καιρό στο πολύ ενδιαφέρον Hello Glow και ήθελα οπωσδήποτε να σας την παρουσιάσω. Πέρα από τον υπέροχο συνδυασμό υλικών, μού αρέσει που τα λαχανικά δεν βράζονται, αλλά ψήνονται και η σούπα ετοιμάζεται στον ελάχιστο χρόνο. Την έφερα λίγο πιο κοντά στα ελληνικά γούστα. Για πάμε να την δούμε.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Καροτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   15 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά

  • 8 (600 γρ. περίπου) καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 200 γρ. ρέβα, καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια κομμάτια (αυτή που μοιάζει με μεγάλο λευκό καρότο)
  • 2 μικρά κρεμμύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 4 φλυτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 2 κουταλάκια κουρκουμά σε σκόνη (ή, 2 κουταλιές ή φρέσκια ρίζα κουρκουμά, καθαρισμένη και τριμμένη)*
  • 5 εκατοστά φρέσκια ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και τριμμένη
  • 2 πρέζες πιπέρι καγιέν
  • τον χυμό ½ λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • φρέσκο μαϊντανό, στραγγιστό γιαούρτι και μαυροσούσαμο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα κομμένα καρότα, την ρέβα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα πασπαλίζουμε με την σκόνη κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά.
  3. Τα μεταφέρουμε στο ταψί, τα απλώνουμε καλά και τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.
  4. Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα πολυμίξερ, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, τον χυμό λεμονιού και το τζίντζερ και τα πολτοποιούμε.
  5. Νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  6. Σερβίρουμε την καροτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ ζεστή και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό, στραγγιστό γιαούρτι και μαύρο σουσάμι.

 Σημείωση

*Αν χρησιμοποιήσετε κουρκουμά σε σκόνη ακολουθείστε την συνταγή όπως είναι. Αν, όμως, χρησιμοποιήσετε φρέσκο κουρκουμά μπορείτε να τον προσθέσετε στο μούλτι μαζί με το τζίντζερ.

Η Εύη Σκούρα διατηρεί το ελληνοαγγλικό μπλογκ Thehealthycook.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'