Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ζελέ λεμόνι από τη Σικελία

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςζελέ λεμόνι, ζελέ, πάστα λεμονιού, Σικελία, εύκολο γλυκό, λεμόνια

Είναι ένα παραδοσιακό γλυκάκι της σιτσιλιάνικης κουζίνας, με αμιγώς μεσογειακή γεύση. Φτιάχνεται όπως και το ζελέ καρπουζιού, που μου θυμίζει τη μουσταλευριά της γιαιγάς Ανδρομάχης. Το μόνο δύσκολο κάποιες εποχές είναι να βρει κανείς ωραία ακέρωτα λεμονάκια, όταν τα ελληνικά δεν κυκλοφορούν στην αγορά (τα δικά μας στο δέντρο είναι ακόμη πράσινα...).

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Για να αρωματιστεί το ζελέ λεμόνι, χρειάζεται η φλούδα από το λεμόνι, την οποία είτε την ξύνουμε, είτε την αφαιρούμε με έναν αποφλοιωτή και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Βάζουμε την φλούδα στο νερό της συνταγής και το αφήνουμε να σταθεί για 6 ώρες σε δροσερό μέρος, ώστε να απελευθερώσει τα αρώματα του. Έπειτα σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε περαιτέρω στην συνταγή μας. Παρ' όλο που είχα ακόμη μερικά λεμονάκια από την λεμονιά μας στο ψυγείο μου, έκανα μια μικρή παρέμβαση και πρόσθεσα στο ζελέ μου πάστα λεμονιού και σπιτικό λικέρ λιμοντσέλο.

Το σερβίρισα παραδοσιακά με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και λίγη άγλυκη κρέμα σαντιγί. Αντί για φιστίκι σερβίρεται και με τριμμένη αμυγδαλόψυχα. Μπορείτε, μάλιστα, να βάλετε και λίγη μέσα στο μπολάκι ή την φόρμα που θα βάλετε το ζελέ. Άλλη μία ωραία πρόταση σερβιρίσματος είναι με φράουλες, είτε φρέσκιες είτε γλυκό. Ως γνωστόν, οι φράουλες ταιριάζουν πάρα πολύ με το λεμόνι!

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Ζελέ λεμονιού

Δόση: για 6 άτομα

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Υλικά

  • 4 λεμόνια (περίπου 125 ml), χυμός
  • 1 λίτρο νερό
  • 200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική,
  • 50 γρ πάστα λεμονιού*
  • 75 γρ corn flour,
  • 1 σφηνάκι (30 ml) λικέρ λεμόνι (λιμοντσέλο)

Προετοιμασία

Στίψτε τα λεμόνια και φιλτράρετε τον χυμό τους με ένα σουρωτήρι, για να απομακρύνετε τα τυχόν κουκουτσάκια. 
Ρίξτε το νερό μαζί με την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Αφήστε να βράσει 1-2 λεπτά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Διαλύστε το corn flour στον χυμό του λεμονιού. Ρίξτε το μίγμα στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας ώστε να μην σβωλιάσει. Προσθέστε και την πάστα λεμονιού. Αφήστε να βράσει για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήστε το μέχρι να γίνει χλιαρό. Προσθέστε το λιμοντσέλο και αναμείξτε.
Μοιράστε το ζελέ σε μπολάκια ή φορμάκια και βάλτε τα στο ψυγείο. Αφήστε το να σταθεί 3-4 ώρες, ώστε να σταθεροποιηθεί.
Πριν σερβίρετε, αναποδογυρίστε τα φορμάκια μέσα σε ένα πιάτο, το ζελέ ξεφορμάρεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Πασπαλίστε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Από εκεί και πέρα το ζελέ αποσταθεροποιείται και βγάζει νερό, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τελικά την γεύση του.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*Πάστα λεμονιού

Η βασική συνταγή για αρωματικότατη πάστα λεμονιού έχει την υπογραφή του ιταλού chef e maestro pasticciere Luca Montersino και χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα και γεύση σε διάφορες κρέμες αλλά και ζύμες. Είναι πολύ εύκολο να την φτιάξετε, αλλά θέλει απαραίτητα φρέσκα και αρωματικά λεμονάκια. Η δόση του Montresino δίνει περίπου 600 gr πάστα λεμονιού, μπορείτε να μειώσετε τις ποσότητες αναλογικά.

Αντικαθιστώντας τα λεμόνια με πορτοκάλια, μπορείτε να φτιάξετε επίσης μια ωραιότατη πάστα πορτοκαλιού. 

Δόση: 640 γρ 

Βαθμός δυσκολίας: πολύ εύκολο

Υλικά  

  • 120 gr λεμόνια ολόκληρα
  • 60 gr φλούδα λεμονιού
  • 100 gr σιρόπι γλυκόζης
  • 160 gr ζάχαρη άχνη
  • 200 gr φοντάν ζάχαρης (βανίλια υποβρύχιο).

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να διευκρινίσω ότι τα λεμόνια που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι απαραιτήτως ακέρωτα. Όσο πιο αρωματικά και φρέσκα είναι, τόσο πιο αρωματική και πετυχημένη θα βγει και η πάστα λεμονιού. Το βάρος στα ολόκληρα λεμόνια το υπολογίζουμε χωρίς τα κουκούτσια. Την φλούδα την αφαιρούμε από το λεμόνι με έναν κοφτερό καθαριστή, προσέχοντας να μην αφαιρέσουμε μαζί και το λευκό μέρος που είναι πικρό.
Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι και ομογενοποιείστε τα. 

Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό μπλογκ: https://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/

Shutterstock
Shutterstock

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'