Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η πίτα του Θωμά

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςπίτα, Πίτα του Θωμά, κρέας αρνίσιο, εύκολη πίτα, περισσεύματα

Η πίτα στην Ελλάδα είναι κάτι μαγικό, αφού ξεφυτρώνει παντού και ικανοποιεί όλα τα γούστα. Αρκεί λίγη ζύμη, μια γέμιση, κι ένα σκέπασμα, που δεν είναι υποχρεωτικά ζύμη (π.χ. ένα μίγμα σαν την μπεσαμέλ).

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Έτσι κι εγώ σήμερα  φτιάχνω την Πίτα του Θωμά, που είναι μια ανοιχτή πίτα, παραλλαγή κρεατόπιτας. Η ανάγκη για την πίτα αυτή δημιουργήθηκε από το αρνί του Πάσχα. Τρως μία, τρως δύο, στο τέλος λες «δεν κάνω και κάτι άλλο για ποικιλία;»

Η διαχείριση των υπολειμμάτων αποτελεί κριτήριο για την μαγειρική ικανότητα ενός ανθρώπου. Ακόμη και ο πιο άσχετος μπορεί να κάνει ένα ανεκτό πιάτο με εξαιρετικά υλικά. Το θέμα είναι τι κάνεις όταν τα υλικά είναι «διαφορετικά», όπως στην περίπτωση των υπολειμμάτων.

Παίρνω το κρέας και το κόβω κομματάκια. Προσθέτω δυόσμο, μαϊντανό και ξύσμα από φλούδα λεμονιού.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Σε ένα τηγάνι με βαθύ πάτο μαραίνω ροδέλες από κολοκυθάκια, με δενδρολίβανο, ρίγανη, ξερά κρεμμύδια και σκόρδο.

Αφού μαραθούν τα κολοκυθάκια και κρυώσουν, τα προσθέτω στο κρέας, μαζί με ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι (από αυτά που έχουνε την πέτσα από επάνω και είναι ξυνούλικα), ένα αυγό, και λίγο τραχανά.

Ετοιμάζω για σκέπασμα ένα μίγμα από γιαούρτι, τρίμματα φέτας, και λίγο αλεύρι. Τοποθετώ το μίγμα σε πυρίμαχο σκεύος στο οποίο έχω ήδη βάλει τον βάση από ζύμη. Σκεπάζω με το μίγμα φέτας γιαουρτιού και φουρνίζω για περίπου 30 λεπτά στους 200 βαθμούς.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Ξεφουρνίζω και αφήνω να ηρεμήσει για λίγο. Σερβίρω μόνο του, αφού η πίττα τα έχει όλα και συμφέρει.  Η πίτα είναι ελαφρότατη, και νόστιμη. Δοκιμάστε και θα δείτε. 

*Ο Νίκος Μορόπουλος γράφει και συντηρεί το μπλογκ panathinaeos.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'