Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πράσα ογκρατέν

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Μαγειρικές ιστορίεςπράσα, μπεσαμέλ, μπέικον, εύκολο, χορτοφαγικό

Κάποιες φορές τα λόγια δεν ξεπετάγονται από το μυαλό μου ορμητικά, υπό μορφή χιονοστιβάδας. Για την ακρίβεια δεν βγαίνουν ούτε σπρώχνοντας. Όπως και να το κάνεις είναι άχαρο να γράφει κανείς σε μια οθόνη. Ναι μεν ξέρω, ότι έχω αποδέκτες όλους εσάς που με διαβάζετε, αλλά από την άλλη είναι σαν να μιλάω μόνη μου στο βρόντο αφού λείπει ο διάλογος ή ακόμα καλύτερα, ο αντίλογος.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Πολύ περισσότερο δε, όταν την περασμένη εβδομάδα την πέρασα στο κρεβάτι με γαστρεντερίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας αργούν να μ’ εγκαταλείψουν. Αυτό σημαίνει  ατονία, ανορεξία και αποστροφή για οτιδήποτε μου άρεσε πριν. Πώς λοιπόν να μιλήσω γι΄αυτό το θεσπέσιο χειμωνιάτικο ογκρατέν τώρα, που και μόνο που το βλέπω δεν θέλω να το ξέρω?  

Η αλήθεια είναι ότι ο χειμώνας φέτος ήταν σφοδρός και μακράς διάρκειας. Έτσι όπως πρέπει να είναι όλοι οι χειμώνες δηλαδή, αλλά να... κουράστηκα η δόλια! Από το κρύο, από τις ιώσεις, από τα βαριά ρούχα που πρέπει να φοράω, από το Βοριά που με ανεμοδέρνει, από την έλλειψη του ήλιου και της βιταμίνης D που τόσο λατρεύω να μαζεύω.. από...  από...

Εν πάση περιπτώσει. Τα πράσα ήταν (προ γαστρεντερίτιδας) ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο λαχανικό και θα είναι και στο μέλλον αφού ξεπεράσω το διάστημα αυτό που δεν με συγκινεί ούτε μια πλάκα από την αγαπημένη μου μάρκα σοκολάτας γάλακτος. 

Η συνταγή προοριζόταν για χορτοφαγική κι έτσι ακριβώς την έφτιαξα. Είναι ένα πλούσιο ογκρατέν που συγκινεί ακόμα και τους κρεατοφάγους και παίζει μπάλα άνετα σαν το κύριο πιάτο ενός γεύματος. Ωστόσο γνωρίζεις ότι το πράσο αγαπάει πολύ το μπέικον αλλά και τα παραδοσιακά αλλαντικά της πατρίδας μας.

Ε λοιπόν, ναι, το ογκρατέν αυτό θα μπορούσε να πάει ένα βήμα παραπέρα αν πρόσθετες λίγο ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο μπέικον μέσα στο μίγμα των πράσων ή κομματάκια από Κρητικό απάκι, σύγκλινο Μάνης, κάποιο καλό καπνιστό λουκάνικο με πράσο και μπαχαρικά ή ακόμα και σουτζούκι. Όλα περασμένα πρώτα από το τηγάνι σε μικρά κομματάκια ώστε να βγάλουν το λίπος τους και να νοστιμίσουν το φαγητό.  

Καλή εβδομάδα με υγεία, όρεξη για ζωή και όχι μόνο! 

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Πράσα ογκρατέν

Υλικά:

  • 2 κιλά πράσα ακαθάριστα που θα αποδώσουν περίπου 1 κιλό καθαρού βάρους όταν τα καθαρίσουμε. Τα 2 κιλά είναι περίπου 6 μεγάλα και χοντρά πράσα.
  • 30 γραμμάρια (1/2 φλιτζανιού) άνηθο ψιλοκομμένο
  • 125 ml (1/2 φλιτζανιού) ελαιόλαδο
  • 2  μέτρια αυγά χτυπημένα σαν ομελέτα
  • 300 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο + 60 γραμμάρια επιπλέον για το πασπάλισμα πάνω στη μπεσαμέλ
  • 250 ml (1 φλιτζάνι) λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 75 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 65 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 750 ml (3 φλιτζάνια) φρέσκο γάλα πλήρες
  • ¼ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Αλάτι 

Μέθοδος: 

Καθαρίζουμε τα πράσα αφαιρώντας  το κάτω μέρος που έχει τις ρίζες τους και από την άλλη μεριά τα κόβουμε λίγο πάνω από τη μέση τους. Τέλος τους αφαιρούμε την εξωτερική στοιβάδα, όπως κάνουμε με τα κρεμμύδια. Τα  πλένουμε σε τρεχούμενο νερό και κατόπιν τα σκουπίζουμε καλά. Τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 1εκ και τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα μπολ. Ζυγίζουμε το καθαρό τους βάρος το οποίο πρέπει να είναι περίπου 1 κιλό. 

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό τα πράσα για 10 περίπου λεπτά ώστε να μαλακώσουν. Τα σβήνουμε με το κρασί σε δυνατή φωτιά. Μετά από 2 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα πράσα να μαγειρευτούν καλά μέσα στο κρασί μέχρι να μείνουν στεγνά χωρίς ίχνος υγρού. Είναι βασικό το να μην έχουν καθόλου υγρά, γιατί αν συμβεί το αντίθετο, θα αφήσουν υγρά κατά το ψήσιμο, κάτι το οποίο δεν το θέλουμε. 

Μόλις είναι έτοιμα τα πράσα τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να πέσει εντελώς η θερμοκρασία τους. Να γίνουν δηλαδή χλιαρά. Όταν έρθουν σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, τότε προσθέτουμε τον άνηθο, τα χτυπημένα αυγά, το ρεγκάτο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν. 

Βουτυρώνουμε καλά ένα πιρέξ διαστάσεων 31Χ22 εκατοστών περίπου και βάθους 4,5 εκ. Ρίχνουμε μέσα σε αυτό τα πράσα φροντίζοντας να τα στρώσουμε ομοιόμορφα.  

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα κρύο και το αλεύρι. Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι στο γάλα χωρίς να μείνει ίχνος από σβολάκια μέσα του. Τότε μόνο βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της ηλεκτρικής μας κουζίνας και το ανάβουμε στο μέτριο.

Ανακατεύουμε συνεχώς το γάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι η κρέμα να δέσει. Όταν γίνει αυτό, τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας και πάλι ώστε να λιώσει. Τέλος τρίβουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλάτι. 

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα πράσα απλώνοντάς την πολύ καλά. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με τα 60 γραμμάρια τριμμένο ρεγκάτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 30-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε την επιφάνεια της μπεσαμέλ να χρυσίζει. 

Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για περίπου 30-45 λεπτά να σταθεί ώστε να κόβεται καλύτερα. 

Καλή επιτυχία!!!!! 

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'