Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αγκινάρες με γιαούρτι

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςαγκινάρες, γιαούρτι

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά σε όλους και διπλά Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες των ημερών που δεν ήταν και λίγοι… Να τους χαιρόμαστε, όσοι τους έχουμε.

Επιστροφή σε απλά πιάτα από σήμερα μετά τις καταχρήσεις του τριημέρου… Απλά βέβαια δεν σημαίνει άνοστα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι παλιά, παραδοσιακή της κρητικής κουζίνας. Ένα από τα χαρακτηριστικό παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι το  «ουκ εν τω πολλώ το ευ» ισχύει και στην μαγειρική. 

Είναι γεγονός ότι το κρητικό εδεσματολόγιο περιέχει πολλές  τέτοιες συνταγές. Δυο-τρία υλικά καλής ποιότητας και  στην εποχή τους, απλός τρόπος
μαγειρέματος και …νοστιμιά αξεπέραστη!

Υλικά

  • 10-12  αγκινάρες  
  • 3/4  κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι 
  • 2 λεμόνια (το χυμό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 300 -500  γραμμάρια συρωτό (στραγγιστό)  γιαούρτι (πλήρες καλύτερα)

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τις  αγκινάρες από τα εξωτερικά φύλλα, κόβουμε τον κώνο της κορυφής τους και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, χυμό λεμονιού και μια κουταλιά αλεύρι (προαιρετικά, αλλά τις γλυκαίνει και τις διατηρεί άσπρες λένε)

Μαραίνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια με το ελαιόλαδο και τις προσθέτουμε κομμένες στα δύο.  Αφού τις γυρίσουμε μια δυο φορές στην κατσαρόλα να λαδωθούν, προσθέτουμε μια κούπα νερό. Αλατοπιπερώνουμε.

 Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζει το φαγητό μας μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να μείνουν με το λαδάκι τους. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη λιώσουμε τις αγκινάρες.

 Όταν γίνουν, βάζουμε το γιαούρτι σ’ ένα μπολ   προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας και λίγο από το ζουμάκι του φαγητού για να ζεσταθεί λίγο πριν μπει στην κατσαρόλα. Τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα να πάει παντού και πριν αρχίσει να κοχλάζει την αποσύρουμε από το μάτι.  

Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό, με λίγο ακόμη γιαούρτι αν μας αρέσει. Είναι πολύ νόστιμο πιάτο σκέτο, ή σαν συνοδευτικό ψητού κρεατικού. 

Παρατηρήσεις:

1)Η συνταγή γίνεται  και με καταψυγμένες αγκινάρες . Ειδικά αν τις έχουμε καταψύξει εμείς και έχουμε αφήσει στα κεφάλια τους και λίγα φύλλα, το φαγητό γίνεται πολύ νόστιμο.

2) Μπορούμε να προσθέσουμε γιαούρτι και στο αγκιναράτο δηλαδή στις αγκινάρες που μαγειρεύουμε με κρέας. Αντί αυγολέμονο μπορούμε να δέσουμε τη σάλτσα με γιαούρτι. Γίνεται πιο ελαφρύ.

3) Διαλέγουμε γιαούρτι στραγγιστό αν γίνεται  από αιγοπρόβειο γάλα χωρίς να σημαίνει ότι δεν ταιριάζει και το αγελαδινό.  Αντί γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε ανθόγαλα, ξύγαλο, ή άλλο μαλακό τυρί κρέμα. Αν δεν είναι αρκετά ξινά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη λεμόνι.

4)Η παραδοσιακή συνταγή δεν περιέχει κανένα μυρωδικό. Παρόλα αυτά αν μας αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε λίγο άνηθο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'