Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μύδια τηγανιτά με καρυδάτη σκορδαλιά, του Ηλία Μαμαλάκη

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςΗλίας Μαμαλάκης, Μπουκιά και Συχώριο, Μαρούσι, μύδια, σκορδαλιά με καρύδια

Όταν είσαι μικρό παιδί είσαι σίγουρος ότι θα κατακτήσεις τον κόσμο μόνο που δεν ξέρεις πως. Ταυτίζεσαι με υπερήρωες που κάνουν πράγματα μαγικά, φαντάζεσαι πως θα πετάξεις με μαγικά χαλιά, θα πιείς μαγικά φίλτρα και θα  ζήσεις ζωή παραμυθένια. Όταν το όνειρό σου είναι αυτό, σαν έρθεις αντιμέτωπος πρέπει να το ζήσεις,  γιατί αν το αφήσεις θα σε αφήσει να πορεύεσαι μέσα σε ένα καθαρτήριο πόθων που θα γιγαντώνονται ώρα με την ώρα.

Κάπως έτσι ο κύριος Ηλίας Μαμαλάκης αποφάσισε να φύγει από τις πολυεθνικές εταιρείες όπου εργαζόταν σαν στέλεχος Οικονομικών και να επανασχεδιάσει τη ζωή του ταξιδεύοντας στο μαγικό χαλί της Ελληνικής γαστρονομίας και όχι μόνο.

[photo: Γεωργία Κουτσούκου]
[photo: Γεωργία Κουτσούκου]

Πολυταξιδεμένος, με ματιά ξεκάθαρη, γελαστός, σε κοιτάζει κατάματα όπως το παιδί που απολαμβάνει τη σοκολάτα του και είναι χορτασμένο. Δεν μπορείς να μην σέβεσαι τον κο Ηλία όταν ο ίδιος έβαλε τον λίθο του σεβασμού στην Γαστρονομική ζωή της  Ελλάδας.

Έβαλα ένα λιθαράκι στο κυνήγι του ονείρου μου όταν  πήγα να τον συναντήσω στον νέο του εστιατόριο «Μπουκιά και Συχώριο» στον Παράδεισο Αμαρουσίου.  Ένας χώρος λιτός και όμορφος  που σε κάνει να ξεχνάς πως βρίσκεσαι σχεδόν πάνω στην Κηφισίας και πιστεύεις πως ταξιδεύεις σε ήρεμη και καταγάλανη θάλασσα όπως τα μάτια του αφεντικού.

«Είναι σκληρή η δουλειά του μάγειρα, θα έπρεπε να  είναι κοινωνικό λειτούργημα Γεωργία μου».  Ξεκίνησε να μου λέει. Μπήκε μια μητέρα με την κόρη της και οι δυο τον κοιτούσαν με θαυμασμό, ενώ εκείνος τα μάτια του χαμηλά. «Θέλω ένα αυτόγραφο και μια φωτογραφία» , απαίτησε η μικρή. Εκείνος φωτίστηκε και πήγε κοντά τους, η μικρή  μάλλον από την επόμενη μέρα έγινε η σταρ του σχολείου.

Το μενού είναι πλούσιο και για όλους. Δύσπιστοι και μη  θα υποκύψετε καθώς θα γευτείτε γίγαντες, κεφτεδάκια κοτόπουλο με  σάλτσα, κοτόπουλο με πιπεριές, αρακά με αγγινάρες, λαχανοντολμάδες, μοσχαράκι λεμονάτο, όλα τα  ψητά της ώρας, βραστές και φρέσκιες σαλάτες.  Το μενού ανανεώνεται συνεχώς γιατί η συνήθεια δεν ταιριάζει ούτε στον ίδιο και βεβαίως ούτε στην ομάδα του. Παιδιά νέα που μαθαίνουν κουλτούρα κουζίνας από τον καλύτερο.  Με πρώτες ύλες αυστηρά διαλεγμένες γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα.

photos: Γεωργία Κουτσούκου
photos: Γεωργία Κουτσούκου

Το «Μπουκιά και Συχώριο» στον Παράδεισο Αμαρουσίου λειτουργεί από το πρωί με μυρωδάτους καφέδες, σάντουιτς και σφολιάτες χειροποίητες και μη. 

Όταν τρως σε χώρο ιδιαίτερα προσεγμένο, με ατμόσφαιρα οικογενειακή και άκρως φιλική προς όλα τα βαλάντια, τρως στο «Μπουκιά και Συχώριο» από τα χέρια του κου Ηλία Μαμαλάκη.  Την πρότασή μου για φαγητό στο «Μπουκιά και Συχώριο» αξιοποιήστε την και πηγαίνετε, σίγουρα θα μείνετε ευχαριστημένοι.

Παρότι λέει πως μεγάλωσε, εγώ σας λέω πως ο κος Μαμαλάκης δίνει ζωή στα χρόνια του και έχει να μας δώσει ακόμα πολλά.

Δεν πήρα συνταγή στη συνάντησή μας γιατί ήταν η δεύτερη μέρα που είχε ανοίξει και ήδη ο κόσμος τιμούσε το εστιατόριο. Δεν είναι θέμα διασημότητας ο Μαμαλάκης, είναι εμπιστοσύνη.

 Όταν άρχισα να γράφω το άρθρο χτύπησε το κουδούνι και ένας φίλος μου, χωρίς να ξέρει τι κάνω εκείνη τη στιγμή, μου δώρισε ένα βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη που είχε εκδόσει το 1997. Από εκεί λοιπόν παίρνω τη συνταγή του δικού μας Ηλία και σας κερνάω με περίσσια υπερηφάνεια που έγραψα άρθρο για αυτόν. 

Τίτλος βιβλίου «Μην πληρώσετε…είναι όλα δικά μου»

Συνταγή

[photo: blog.giallozafferano]
[photo: blog.giallozafferano]

Μύδια τηγανιτά με καρυδάτη σκορδαλιά (Παλιές φιλίες, καινούριες αγάπες)

Σ’ αυτήν την συνταγή να αποφύγετε οπωσδήποτε τα μύδια κονσέρβα ή τα κατεψυγμένα εισαγωγής. Υπάρχουν φρέσκα καθαρισμένα διαθέσιμα σε όλα τα ιχθυοπωλεία.

Υλικά

  • Χρειάζεστε 1 κιλό καθαρισμένα μύδια

Για το κουρκούτι

  • 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αβγά

Για την σκορδαλιά

  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 250γρ. καρυδόψυχα
  • 2 φλιτζανάκια ελαιόλαδο
  • 1 φέτα ψωμί μουλιασμένη στο νερό και στυμμένη
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Φτιάχνετε το κουρκούτι προσθέτοντας το αλεύρι, νερό, αβγά και το αλάτι. Χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο πηχτό μείγμα. Το αφήνετε μέσα στο ψυγείο να ηρεμήσει και να φουσκώσει λίγο. Όταν έρθει η ώρα του τηγανίσματος, πασπαλίζετε το κουρκούτι με αλεύρι, βουτάτε μέσα τα μύδια με μια τσιμπίδα και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι.

Η καρυδάτη σκορδαλιά φτιάχνεται ως εξής:

Σε ένα μιξεράκι χτυπάτε καλά την καρυδόψιχα μέχρι να γίνει σκόνη με το σκόρδο. Προσθέτετε σιγά – σιγά τη στραγγισμένη ψίχα του ψωμιού και το λάδι. Στο τέλος προσθέτετε  λίγο ξύδι, κατά το γούστο σας και λίγο αλάτι.

Το λουκουμαδένιο μύδι μαζί με τον τέλειο συνδυασμό καρυδιού – σκόρδου δημιουργούν ένα πιάτο υψηλής γευστικής αξίας. Δοκιμάστε το

Info

  • "Μπουκιά και Συχώριο", το νέο κατάστημα βρίσκεται στο Μαρούσι στην Λ.Κηφισίας 22 (Είσοδος από Αιγιαλείας 30),  Τηλ: 210-68.93.444
  • Catering, τηλ: 6949-69.00.08
  • Υπηρεσία  Delivery  για καφέ και συνοδευτικά, από Δευτέρα έως Σάββατο, 7:00-18:00 και για φαγητό 11:00 -18:00, Για φαγητό στο εστιατόριο, είναι ανοιχτό έως 21:00
  • Αίθουσα, στο κατάστημα Αμαρουσίου, υπάρχει χώρος με τραπεζοκαθίσματα, για πενήντα άτομα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε κοινωνική εκδήλωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'