Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τυρόπιτα με κανταΐφι και 4 τυριά για το τραπέζι της Λαμπρής

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςπίτα, τυρόπιτα, κανταΐφι, τυριά, Πάσχα, τραπέζι γιορτινό, εύκολη συνταγή

Κατηγοριοποιώντας αυτή την τυρόπιτα, με βάση την ευκολία της και το που μπορούμε να την προσφέρουμε αναφέρω τα παρακάτω. 

Πανεύκολη!  Θεωρώ πως είναι συνταγή για αρχάριους. Δεν έχει στρώσιμο φύλλων, ούτε το επιμέρους μπελαλίδικο βουτύρωμά τους. Δεν έχει καμία πιθανότητα αποτυχίας και σίγουρα είναι μια συνταγή που οι άπειροι  μπορούν να πειραματιστούν απροβλημάτιστα. Όσο άσχετος κι αν είναι κάποιος με την μαγειρική, εδώ τα πράγματα είναι βατά. 

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Δεν είναι όμως μια τυρόπιτα στιγμής. Αυτή δηλαδή που θα σκεφτείς όταν στις 9 το βράδυ σε πιάνει λιγούρα και τρέχεις στο ψυγείο να δεις τι παίζει. Σε αυτή την περίπτωση, απλά βγάζεις  μια έτοιμη κατεψυγμένη, όσο κι αν αποφεύγω αυτή την πρακτική. Όλα χρειάζονται στην ώρα τους . 

Θα την χαρακτήριζα λοιπόν, ως  το έξτρα πιάτο που θα προσφέρεις  σε έναν μπουφέ, σε ένα οικογενειακό γεύμα όπου κυριολεκτικά θα έχουν πάρει φωτιά τα μπατζάκια σου. Τότε που θα τρέχεις  και δεν θα φτάνεις  για να προλάβεις  όλα. Αυτή η τυρόπιτα θα είναι η πρώτη σου σκέψη. Το πρώτο φαγητό που θα βάλεις  στη λίστα του μενού που σχεδιάζεις. 

Φτιάχνεται από την προηγούμενη σε χρόνο μηδέν και περιμένει υπομονετικά μόνη της στο ψυγείο να έρθει η ώρα να την ψήσεις. Η κρεμώδης γέμισή της είναι το επόμενο μεγάλο ατού μετά την ευκολία της. Το κατίκι είναι εκεί και κάνει την γέμιση να καταβροχθίζεται κι εσένα να παραμιλάς. Το μαστιχωτό κασέρι τραβιέται καθώς την κόβεις και κάνει αυτές τις πολύ θελκτικές στο μάτι «κλωστές» και η πικάντικη γραβιέρα δίνει με την αλμύρα της την ένταση. 

Χαλάρωσε τις αντιστάσεις σου και φτιάξε την!!!!!!

Η πίτα πριν και μετά το ψήσιμο, photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
Η πίτα πριν και μετά το ψήσιμο, photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι και 4 τυριά

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
  • 200 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο
  • 200 γραμμάρια κατίκι Δομοκού
  • 200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
  • 400 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
  • 3 αυγά
  • 100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο + λίγο ακόμα για το άλειμμα του ταψιού
  • 500 γραμμάρια γάλα φρέσκο
  • 2-3 τσιμπιές μοσχοκάρυδο
  • 1 χούφτα κολοκυθόσπορο
  • 1 χούφτα σουσάμι 

Μέθοδος

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα τυριά τριμμένα (φέτα, γραβιέρα, κασέρι και κατίκι) και το μοσχοκάρυδο. Το αφήνουμε στην άκρη. 

Παίρνουμε το φύλλο  κανταΐφι και το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας πάρα πολύ καλά, ώστε ο όγκος του να διπλασιαστεί και να «αναμαλλιαστεί». Θέλουμε να μην είναι καμία κλωστή του ενωμένη με την άλλη. Το αφρατεύουμε δηλαδή, χωρίζοντάς τις κλωστές του πολύ- πολύ καλά. 

Παίρνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30Χ40. Το βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε στον πάτο του το μισό καταϊφι, πατώντας  το λίγο με την παλάμη μας. Από πάνω ρίχνουμε το μίγμα των τυριών και το απλώνουμε να πάει ισόποσα παντού. Τέλος τοποθετούμε το άλλο μισό καταϊφι, σκεπάζοντας έτσι τα τυριά. 

Λιώνουμε τα 100 γραμμάρια βούτυρο και περιχύνουμε με αυτό το καταϊφι με τη βοήθεια ενός κουταλιού ώστε να πάει το βούτυρο σε όσο γίνεται περισσότερα μέρη.

Διασκορπίζουμε στην επιφάνειά της το σουσάμι και τον κολοκυθόσπορο.

Τέλος χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και κατόπιν ρίχνουμε το  γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για  να ομογενοποιηθούν.  Ρίχνουμε αυτό το μίγμα πάνω στην πίτα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Δηλαδή το περιχύνουμε κουταλιά – κουταλιά ώστε να βρέξει όλο το κανταΐφι αν είναι δυνατόν. 

Σκεπάζουμε την πίτα και την αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί  και να απορροφήσει τα υγρά για 12 περίπου ώρες. 

Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να την δούμε να παίρνει ωραίο χρυσό χρώμα.

Καλή επιτυχία!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought

photo:Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo:Χρυσαυγή Μπόμπολα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'