Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα κέφια της Κυριακής: Μορόπουλος backstage

του Δημήτρη Μπούτου Μαγειρικές ιστορίεςΝίκος Μορόπουλος, bostanistas

Είναι από εκείνα τα μικρά που μπορούν να περάσουν απαρατήρητα, αν όμως τα προσέξεις θα σου φτιάξουν τα κέφια για ώρες. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: Στον προγραμματισμό των bostanistas η Κυριακή ανήκει στον Νίκο Μορόπουλο, που διατηρεί το blog panathinaeos.com. Με αξιοθαύμαστη συνέπεια κάθε Παρασκευή βράδυ (το πολύ Σάββατο πρωί) φθάνει στα mail μας το σημείωμά του - πολύτιμη η συνεισφορά του σε είδος αλλά και ύφος για την παρέα των bostanistas.

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Άλλοτε συνταγές, άλλοτε ιστορίες, άλλοτε ιστορίες για συνταγές, αυτοσχεδιασμοί, πιάτα από εστιατόρια από τα Ιεροσόλυμα μέχρι το Σαν Σεμπαστιάν και το Οβιέδο... του λόγου μου, πρώτα περνάω ένα εικοσάλεπτο απολαυστικής ανάγνωσης και έπειτα ανεβαίνει το κείμενο στο σύστημα. Μα υπάρχει ένα «μικρό τίποτα», μια λεπτομέρεια που κάνει μεγάλη διαφορά: Οι υπογραφές του, τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιεί κάθε φορά, προσαρμοσμένα στο είδος της εκάστοτε συνταγής, άλλοτε δάνεια από πρόσωπα υπαρκτά, άλλοτε τελείως φανταστικά - η αδυναμία μου!

«Είδες τι υπογραφή έβαλε πάλι;», είναι από τις πρώτες κουβέντες μας με την Κική Τριανταφύλλη το πρωί της Δευτέρας.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Στη συνταγή για Κρέας με πατάτες «του αλατιού», φερ' ειπέιν, υπέγραφε ως «Ο μόσχος ο σιτευτός», στην Πηχτή με κοτόπουλο ως «Ο άπηχτος»!

Το κείμενο Τα στρείδια και ο Χαρούκι Μουρακάμι έφερε την υπογραφή «Γιασουτάκα Κάνο Μορίγια Σουϊσάν Τοχόκου», ενώ στο Πεϊνιρλί με γαρίδες μεταμορφώθηκε σε «Ένα αλάνι απ' το Λιμάνι».

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Στα Λαζάνια της ελαφρότητας και της νοστιμιάς ήταν ο «Ιππόλυτος Λαζανάς- Ευμορφίδης του Φραγκίσκου και της Αρτεμισίας», ενώ τα «Ξαδερφάκια» στο τηγάνι τα υπέγραψε με κάτι από Ξυλούρη, ως «Στρατής ο Θαλασσινός»!

Στην πρόσφατή του Κρεμμυδο-πρασό-πιτα θυμήθηκε τον λήσταρχο Θεόδωρο Καρρά που επίσης «πιάστηκε στα πράσα», μα το πιο ξεκαρδιστικό ήταν όταν -με δική μας ευθύνη- το κείμενό του δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση μιας ημέρας και ρωτούσε για την τύχη του με περίσσιο χιούμορ, ως άλλος ντετέκτιβ:

«Χάθηκαν μαραθοκεφτέδες ΣΤΟΠ Πιάστε τα γιοφύρια ΣΤΟΠ
Ντετέκτιβ Σπύρος Μασούρας
Ειδικοί στις εξιχνιάσεις πράξεων και κινήτρων όλων των ειδών.
Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνολογία για να λύσουμε το πρόβλημά σας»

Όλα τους σχόλια απολαυστικά, μια άσκηση ύφους από μόνα τους. Πάντα τέτοια, πάντα κέφια!

Υ.Γ.: Τόσο, που σκέπτομαι μήπως πρέπει να τα δημοσιεύουμε και αυτά. Κρίμα κι άδικο δεν είναι να τα χάνετε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'