Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τι είναι οι σουπιές δίχως το μελάνι τους;

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςσουπιές, σουπιές με μελάνι, κρασάτες σουπιές, σουπιές κρασάτες με μελάνι

Το σημερινό φαγητό μπορεί να φανεί παράξενο σε κάποιους, μιας και δεν συνηθίζεται απ’ ό,τι ξέρω σε πολλά μέρη. Μάλλον είναι νησιώτικο πιάτο. Ίσως η εμφάνισή του να μην είναι απολύτως δελεαστική, αλλά η γεύση του είναι θαυμάσια. Για μένα είναι ο νοστιμότερος τρόπος για να μαγειρέψει κανείς σουπιές. Μόνο που είναι περισσότερο μεζεδάκι παρά φαγητό. Δεν μπορεί κανείς να φάει πολύ, γιατί πέφτει λιγάκι βαρύ, είναι όμως ιδανικός κρασομεζές.

Είναι αδύνατον να περάσει Σαρακοστή και να μη το μαγειρέψει η μάνα μου τουλάχιστον 2-3 φορές. Όχι που να την παινέσω, αλλά το κάνει νόστιμο όσο λίγες μαγείρισσες. Αλλά και το καλοκαίρι είναι από τα πιάτα που μυρίζουν θάλασσα. Τρία υλικά όλα κι όλα για ένα πιάτο που όποιος το έχει δοκιμάσει θέλει οπωσδήποτε να μάθει να το μαγειρεύει! 

Το μελάνι στο σπίτι μας το προσθέτουμε σε όλα τα πιάτα με σουπιές. Όπως και να τις φτιάξουμε, λίγο ή πολύ μελάνι θα βάλουμε. Αλλάζει εντελώς τη γεύση και πολλαπλασιάζει τη νοστιμιά. Έχω δει αυτό το πιάτο ακόμη πιο «μαύρο» από το δικό μου, επίσης νόστιμο, αλλά θεωρώ ότι παραείναι βαρύ και στη γεύση και στο στομάχι. Γι' αυτό βάζω τα μελάνια από τις μισές σουπιές.

Υλικά:

  • 5 μεσαίες σουπιές ή 2-3 μεγαλύτερες σε κομμάτια (1000-1200 gr)
  • μισή κούπα λάδι
  • ¾ -1 κούπα κρασί (έβαλα ροζέ τοπικό)

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τις σουπιές από τις εξωτερικές μεμβράνες, το κεντρικό λευκό κόκαλο, τα μάτια και το «στόμα» τους. Βγάζουμε τα εντόσθια προσέχοντας να απομονώσουμε -χωρίς να σπάσουμε- τα σακουλάκια με το μελάνι και κρατάμε 2-3 σε ένα πιάτο.

Τις πλένουμε και τις βάζουμε με το λάδι σε κατσαρόλα και την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Μόλις αρχίσουν να βράζουν (με το νερό που κράτησαν από το πλύσιμο) προσθέτουμε τα μελάνια ως εξής: Σπάμε τα σακουλάκια με ένα μαχαίρι, τα αδειάζουμε σε μια φλυτζάνα με νερό και τα ανακατεύουμε να διαλυθούν. Αυτό το διάλυμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις σουπιές και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μεσαία θερμοκρασία.

Προσθέτουμε νερό σταδιακά ως ότου οι γίνουν οι σουπιές και στο τέλος, όταν πια έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο και μείνουν με το λαδάκι τους, σβήνουμε με το κρασί που μπορεί να είναι περισσότερο -αν έχουμε πότες στην παρέα- και να προστεθεί σε 2-3 δόσεις. Όταν εξατμιστεί, ο μεζές μας είναι έτοιμος.

Είναι πεντανόστιμο πιάτο και γίνεται με μεσαίες και μικρές σουπιές κατά προτίμηση φρέσκιες. Τότε το μελάνι μυρίζει θάλασσα... Οι δε βούτες στο λαδάκι είναι το κάτι άλλο!

Παρατηρήσεις:

  • Όπως θα παρατηρήσατε, αλάτι στα υλικά δεν έχω. Είναι γιατί τις σουπιές, όπως και άλλα θαλασσινά, «τις έχει αλατίσει η θάλασσα», που λέει η μάνα μου. Τώρα γιατί δεν αλατίζει και τα ψάρια, δεν ξέρω. Παρόλα αυτά, δοκιμάστε κανένα πλοκαμάκι πριν ρίξετε το κρασί, μήπως χρειαστεί κανένα κλαδί αλάτι, όπως λέμε εδώ στην Κρήτη τη μικρή ποσότητα αλατιού...
  • Μπορούμε να τις ψήσουμε στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα ρίξουμε το μελάνι, βάζουμε άλλη μια φλυτζάνα νερό και την κλείνουμε για όση ώρα λέει ο κατασκευαστής της ότι χρειάζονται οι σουπιές.Την ανοίγουμε και αφήνουμε να πιουν το νεράκι τους. Σβήνουμε με κρασί και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. 

*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'