Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μαυρομάτικα με πέστροφα: σαλάτα για αριστείο

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςφασόλια, μαυρομάτικα, σαλάτα με φασόλια, σαλάτα με μαυρομάτικα, καπνιστή πέστροφα, πέστροφα, σαλάτα με όσπρια, υγιεινή διατροφή, χορταστική σαλάτα

Αναπολώ τα κυριακάτικα απογεύματα που άρπαζα ένα κρουασάν molto από το ντουλάπι –ποιος νοιαζόταν τότε για τα συντηριτικά- κι ένα χιλιάρικο απ' το πορτοφόλι του πατέρα μου –οκ, τις δραχμές τις βλέπω να ξανάρχονται...- και κατηφόριζα το δρόμο προς την παραλιακή καφετέρια για να συναντήσω τους φίλους μου.

Τώρα πια τις Κυριακές μου διαβάζω. Όχι περιοδικά lifestyle, όχι για να δώσω στο ΑΣΕΠ, όχι για δίπλωμα οδήγησης, όχι βιβλία συνταγών που τόσο μου αρέσουν, αλλά μαθηματικά και γλώσσα 5ης Δημοτικού. Το να χρειάζομαι το λιγότερο ένα δεκάλεπτο  -μη σου πω δεκαπεντάλεπτο στο νερό- «φροντιστήριο» από τη 10χρονη Νεφέλη για να μάθω τη θεωρία, κατόπιν να κάνω και δυο-τρία παραδείγματα (που τα ελέγχει η ίδια –ήμαρτον!), να εμπεδώσω τη θεωρία και να καταφέρω ύστερα να ελέγξω τις ασκήσεις της και να την εξετάσω... είναι αξία ανεκτίμητη που λέει κι «ο ποιητής»! Ή αλλιώς #ρεζιλιτωνσκυλιών. Το ποιος εξετάζει ποιον κάπου χάνεται στην πορεία και ο μαθητής γίνεται δάσκαλος του δασκάλου... λέμε τώρα. 

Κατόπιν, αντί για molto, τρώω περγαμόντο γλυκό που έφτιαξε η μητέρα μου για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Το περγαμόντο άπαιχτο, δεν λέω, αλλά το επαναληπτικό στη γλώσσα σήμερα, αδερφάκι μου, με τσάκισε. Αυτός ήταν ο πόνος μου κι αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία.

Τόσο μεγάλος, που λίγο έλειψε το διαγώνισμα να επισκιάσει τη σαλάτα. Μια σαλάτα που την απολαμβάνει κάποιος σαν κύριο γεύμα, γιατί έτσι πρέπει. Γιατί τα έχει όλα και δεν της λείπει τίποτα. Και λαχανικά και καπνιστό ψάρι και όσπρια και ένα τέλειο γλυκόξινο dressing. Αυτή, παίρνει 10 με τόνο. Εγώ, θέλω δουλειά ακόμα!

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και καπνιστή πέστροφα

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 100 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια άβραστα, που μας δίνουν περίπου 250 γραμμάρια φασόλια βρασμένα
  • 150 γραμμάρια καπνιστή πέστροφα (1 συσκευασία με 2 φιλέτα μέσα)
  • 3 γεμάτες κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μαζί με το πράσινο μέρος τους)
  • 3 κουταλιές σούπας κάπαρη ξεπλυμένη από την άλμη της
  • ½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρεδάκια

Dressing:

  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι γλυκού μέλι
  • ½ κουταλάκι γλυκού τριμμένο σκόρδο αποξηραμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος:

Βάζουμε τα φασόλια από το βράδυ μέσα σε μια κατσαρόλα με  νερό ώστε να φουσκώσουν. Την επόμενη ημέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν μέσα σε άφθονο νερό, χωρίς αλάτι! Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα φασόλια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουμε ψιλοκόψει, την κόκκινη πιπεριά και την κάπαρη.

Ανοίγουμε τη συσκευασία της πέστροφας και με τα χέρια μας ξεψαχνίζουμε τα φιλέτα, κόβοντάς τα σε μικρά κομματάκια και παράλληλα αφαιρούμε όσα κόκαλα έχουν επάνω τους. Προσέχουμε να μην μείνει κανένα κόκαλο, γιατί είναι αρκετά άσχημο στη γεύση όταν το συναντήσουμε μέσα στη σαλάτα.

Στο μπολ με τα φασόλια και τα λαχανικά προσθέτουμε τώρα και την ξεψαχνισμένη πέστροφα. Τέλος, φτιάχνουμε το dressing ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι όλα τα υλικά του πολύ καλά, ώστε να προκύψει ένα παχύρρευστο υγρό. Περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα, αλατίζουμε ελαφρά -γιατί η πέστροφα είναι ήδη αλμυρή- και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε στη γεύση, μήπως χρειάζεται περισσότερο αλάτι, και την σερβίρουμε σ' ένα όμορφο μπολ στολίζοντάς την με ένα κλωναράκι άνηθου!

Υ.Γ.1: Επειδή η ποσότητα των φασολιών είναι αρκετά μικρή και είναι ασύμφορο το να βράσει κανείς τόσο λίγα φασόλια, προτείνω να βράσετε όλη τη συσκευασία των φασολιών κι έπειτα να την χωρίσετε σε μερίδες των 100 ή 200 γραμμαρίων και να τις τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Έτσι, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αποψύξετε όσα χρειάζεστε και να φτιάξετε τη σαλάτα αυτή ή οποιαδήποτε άλλη συνταγή!

Υ.Γ.2: Τη σαλάτα μπορούμε να την έχουμε έτοιμη από την προηγούμενη ημέρα, καλά κλεισμένη μέσα σε μπολ στο ψυγείο, χωρίς όμως το dressing! Όταν έρθει η ώρα να την σερβίρουμε, την περιχύνουμε με το dressing, την ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε μπολ!

Υ.Γ.3: Αν δεν σας αρέσει η καπνιστή πέστροφα, μπορείτε να φτιάξετε τη σαλάτα με καπνιστό ή κανονικό τόνο, καπνιστό χέλι, καπνιστό σολομό ή οποιοδήποτε άλλο καπνιστό ή παστό ψάρι σας αρέσει!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'